Dnes Prague Edition

Vy malí parchanti! Děti natočily, jak učitel zaklekl a škrtil žáka

- Jiří Pánek reportér iDNES.cz

Policie prošetřuje způsob, jakým se k žákům speciální základní školy na pražském Zlíchově chová jeden z pedagogů. Trestní oznámení podal otec patnáctile­tého chlapce. Syn mu poslal dvě krátká videa, na kterých učitel inzultuje

dva žáky. Hoch tvrdí, že když se pedagog o úniku videí ze školy dozvěděl, napadl i jeho. Učitel to odmítá.

Nadávky, fyzické napadání, ponižování či zastrašová­ní. Tak popisuje výchovné metody třídního učitele patnáctile­tý Michal. Pedagog učí na Základní škole pro žáky se specifický­mi poruchami chování v Praze na Zlíchově. Školské zařízení na svých webových stránkách uvádí, že se specializu­je mimo jiné i na vyučování dětí, které jsou impulzivní, výbušné či mají přemrštěné reakce.

Ze dvou krátkých videí, která má redakce k dispozici, to ale vypadá, že tyto emoce nezvládá jejich učitel. Na prvním záznamu leží na žákovi, pak si na něj klekne a chytne ho oběma rukama za krk. „Vy jste prostě takoví malí parchanti,“zlobí se pedagog.

Autorem tohoto videa je žák sedmé třídy Michal (jeho příjmení na přání rodičů autor článku nezveřejňu­je – pozn. red.).

Na druhém záznamu, který natočil jeho spolužák, pedagog podobně inzultuje dalšího chlapce. Drží ho kolem krku v takzvané kravatě a v jednu chvíli s ním smýká o zem. Přítomná žena, zřejmě učitelka, se snaží zabránit natočení incidentu na mobilní telefon. „Vypadni, vypadni!“odhání žáka s mobilem.

Obě nahrávky jsou údajně z počátku letošního roku. Není z nich zřejmé, co pedagoga k nestandard­nímu chování vedlo. Ředitelka školy Helena Hainová se k videím odmítla vyjádřit.

„Je to v šetření. Byla jsem podávat vysvětlení na policii. Je to založené na nepravdě. Dokud se to nevyřeší, tak se k tomu nebudu vyjadřovat,“prohlásila ředitelka. „Já je ani nechci vidět,“reagovala na dotaz, zda chce videa zhlédnout.

Podle patnáctile­tého Michala vyprovokov­ala pedagoga k tvrdé reakci v obou případech zdánlivá drobnost. „Spolužák zakopl a vylil pití na zem. A podruhé to bylo kvůli tomu, že kamarád v hodině hodil z lavice papírek do koše a netrefil se,“říká školák.

Učitel v telefonick­ém rozhovoru připustil jediný incident. Líčí ho však jinak. „Jeden žák mě napadl, tak jsem samozřejmě musel zakročit, aby neublížil ostatním. Není to tak, že bych ho bil, ale pouze jsem ho musel zpacifikov­at, aby neútočil dál,“vysvětluje.

Na videozázna­mech není vidět ze strany žáků žádná agresivita. Školáci se tomu, co s nimi dělá učitel, ani nebrání. „Těch videí bylo víc. Ale vždycky nám to smazali. Sedneme si do lavic, vyberou nám telefony a smažou to,“popisuje sedmák Michal.

Chlapec tvrdí, že učitel zaútočil i na něj, a to poté, co zjistil, že hoch stačil zmíněné nahrávky přeposlat, a ty tak unikly ze školy. „Začal mi kopat do židle, ať s ním jdu na chodbu. Tam mi říkal, že jsem tátovi přeposlal dvě videa, na kterých mlátí dva moje spolužáky. Já jsem řekl, že jsem nic takového neposílal. Vzal mě do přístavby, chytil mě do kravaty, podkopl mi nohy a hodil mě na lavičku. Znovu mě chytil do kravaty a dvakrát mě udeřil kolenem do břicha. Začal jsem brečet. Chtěl jsem zavolat mámě, ať přijede, a on mi řekl, že klidně, ať to zkusím, že to bude brát jako vyhrožován­í. Pak mě dovedl do ředitelny,“popsal v rozhovoru pro iDNES.cz Michal.

Jeho rodiče přivolali do školy policii.

Jeden žák mě napadl, tak jsem samozřejmě musel zakročit, aby neublížil ostatním. Není to tak, že bych ho bil, pouze jsem ho musel zpacifikov­at.

Svého syna pak odvezli do nemocnice. Kvůli zhmožděném­u a bolestivém­u krku dostal fixační límec.

Učitel odmítá, že by hubeného, asi padesátiki­lového školáka napadl. „Je to dost problemati­cký žák. Byl pouze vyveden ze třídy do ředitelny, kde nadával nejenom mně a paní ředitelce, ale i všem ostatním. K žádnému napadení nedošlo,“tvrdí pedagog.

 ??  ??
 ??  ?? Hmaty a chvaty Učitel říká, že žák byl „pouze vyveden“.
Hmaty a chvaty Učitel říká, že žák byl „pouze vyveden“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia