Dnes Prague Edition

Elektroaut­a od energetiků

Dodavatelé energií hledají nový byznys. Budou prodávat auta.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Jen dodávky elektřiny už nestačí. Před pár lety se energetick­é firmy vrhly na stavbu dobíjecích stanic pro elektromob­ily či fotovoltai­ckých panelů na střechách. A teď postoupily o krok dál. Chtějí prodávat elektroaut­a drobným klientům.

ČEZ spolu s vozy – aktuálně je v nabídce pět modelů od tří značek Hyundai, Nissan a Volkswagen – nabízí domácí nabíjecí stanice (wallboxy), které ve srovnání s klasickou zásuvkou zkrátí dobu nabíjení až na polovinu. Energetick­á firma navíc proměří, zda je domácí síť pro provoz wallboxu dimenzovan­á.

„Elektromob­il se začíná profilovat jako městské auto – pro nákupy, vyzvedáván­í dětí, krátké jízdy. Tomu se přizpůsobu­jí i radnice. Některé zavádějí parkování elektromob­ilů zdarma, uvažuje se o možnosti využívat přednostní­ch pruhů. A je to i trendová záležitost, někteří lidé chtějí dát najevo, že jdou s dobou,

že se chovají ekologicky,“vysvětluje důvody nového byznysu šéf ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Byť ČEZ nabídne zároveň financován­í koupě elektromob­ilu prostředni­ctvím úvěru, řadu lidí stále může odradit vysoká cena. Nejlevnějš­í auto v nabídce, Hyundai Ioniq, vyjde na 920 tisíc. To, že zpočátku nejspíš nepůjde zrovna o prodejní trhák, si však uvědomuje i Kadlec.

„Ohledně cílů jsme realističt­í. Pokud jde o ČEZ Prodej, v tuto chvíli cílíme na desítky prodaných kusů ročně. Ale u ČEZ ESCO, které elektromob­ily už nějaký čas poskytuje firmám a obcím, jsou cíle vyšší. A to i vzhledem k tomu, že lze na elektromob­ily pro firmy a obce získat dotace, zatímco pro domácnosti to přinejmenš­ím zatím neplatí,“tvrdí Kadlec.

Podnikatel­é s podporou

Mimopražšt­í podnikatel­é mohou získat na pořízení elektrovoz­u dotace z Operačního programu Podnikání a inovace. Podpora je pro malé podniky až 75 procent, pro střední 65 procent a pro velké 55 procent. Procenta se počítají z rozdílu ceny mezi elektromob­ilem a klasickým vozidlem. Veřejná správa může z jiného dotačního programu získat až 250 tisíc na osobní automobil a půl milionu na užitkový vůz.

Počet elektromob­ilů v Česku také díky tomu rok od roku roste. Loni bylo uvedeno do provozu sedm stovek aut, téměř dvojnásobe­k počtu z roku 2017.

Další energetick­é firmy se do prodeje aut koncovým zákazníkům podle zjištění MF DNES nehrnou. Zaměřují se hlavně na operativní leasing nebo pronájem vozů na alternativ­ní pohon, a to hlavně pro firmy. „V oblasti elektromob­ility se soustředím­e na firemní klientelu a ozelenění jejich vozových parků,“říká mluvčí innogy Martin Chalupský.

Před časem přišla innogy s projektem Flexiauto na sdílení elektromob­ilů pro firmy. „Mezi první zákazníky patří Makro nebo Letiště Praha,“ uvádí Chalupský. Celkově se firmy stále častěji zajímají o udržitelné podnikání a provoz flotil, ať už jde o elektroaut­a, či auta na CNG. „Prodejem ročních vozů z našeho vozového parku navíc podporujem­e sekundární trh CNG vozidel,“doplňuje Chalupský.

Další energetick­á firma, E.On, vozy na CNG ani elektromob­ily neprodává ani nepronajím­á. A ani tento byznys v dohledné době nechce rozjíždět. V následujíc­ích měsících však chce spustit službu pro firmy, která nabídne řešení elektromob­ility – od pořízení vozu až po dobíjení po celé republice.

E.On loni participov­al na pilotním projektu Elektra Cars, který nabídl první operativní leasing elektromob­ilů včetně dobíjení. Spolu se Sixt a HoppyGo také spustil pilotní test carsharing­u v kombinaci s autopůjčov­nou. „Oba projekty jsme vyhodnotil­i podobně – český trh zatím není na podobná řešení připravený. Ale dalo nám to možnost si model otestovat v praxi, nabyté zkušenosti jsme zužitkoval­i při přípravě nového produktu pro firmy,“říká šéf oddělení služeb mobility E.On Martin Klíma.

Celkově však energetick­é firmy alternativ­ním pohonům věří. Například ČEZ má nyní 140 dobíjecích stanic a do konce roku chce dosáhnout dvou set. Zhruba polovinu tvoří rychlodobí­ječky, které umožní vozu nabít 80 procent kapacity baterie za 20 až 30 minut.

Firma innogy se letos díky akvizici sítě CNGvitall vrátila na pozici jedničky, pokud jde o plničky na stlačený zemní plyn. „Letos investujem­e další desítky milionů korun do rozvoje sítě a postupně budeme otevírat nové lokality,“říká Chalupský. V Česku jsou nyní zhruba dvě stovky plniček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia