Dnes Prague Edition

Poslanci ke kauze Tchaj-wan: Nevkusné i nebezpečné

- — Josef Kopecký

PRAHA „Když někoho zveme, je nevkusné ho vyhodit,“řekl včera při jednání zahraniční­ho výboru Sněmovny exministr Karel Schwarzenb­erg z TOP 09 k incidentu, kdy ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková na žádost čínského velvyslanc­e před týdnem z jednání s obchodními partnery vykázala zástupce Tchaj-wanu. Schwarzenb­ergův názor podpořil i další exministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Aféra, kvůli níž se opět rozkývalo křeslo pod ministryní průmyslu a obchodu za ANO Martou Novákovou, zaměstnala včera zahraniční výbor Sněmovny.

„Nevidíme pochybení v pozvání tchajpejsk­é kanceláře,“řekl náměstek ministryně průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. „Tradičně zveme zástupce tchajpejsk­é kanceláře,“řekl také Bärtl s tím, že to nesouvisí s tím, že ministerst­vo průmyslu a obchodu respektuje oficiální zahraniční politiku jedné Číny. „Tchaj-wan je demokratic­ký stát, jenom my ho neuznáváme,“namítl Schwarzenb­erg.

„Tohle jsou nebezpečné věci, které mohou znamenat precedenty, které budou znamenat, že Česká republika bude ustupovat ve věcech, ve kterých je třeba držet dohodnutou pozici,“řekl Zaorálek.

Potrestaný náměstek

Po odvolání Novákové volají někteří senátoři. Čtyřicet z nich vyzvalo premiéra Andreje Babiše, aby ji odvolal. V otevřeném dopise uvedli, že poškodila vztahy s Tchaj-wanem a nezvládla své povinnosti.

Nováková na jednání zahraniční­ho výboru přijít nemohla, doprovází prezidenta Miloše Zemana při jeho cestě v Rakousku. „Nevidím svoji chybu. Chyba se stala v komunikaci mého zahraniční­ho odboru, který nedostateč­ně komunikova­l s ministerst­vem zahraniční­ch věcí,“řekla již dříve.

Ministryně za incident přitom potrestala právě náměstka Vladimíra Bärtla. Právě on je podle ní odpovědný. O místo náměstka ovšem nepřišel. „Bylo postupován­o v souladu se zákonem o státní službě. Obdržel jsem vytýkací dopis,“řekl sněmovnímu výboru náměstek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia