Dnes Prague Edition

ODS navrhla toleranci alkoholu pro řidiče

-

Předseda ODS Petr Fiala včera na prahu kampaně před eurovolbam­i navrhl, aby měli i čeští řidiči povoleno 0,5 promile alkoholu v krvi. Na tiskové konferenci ukazoval mapu Evropy, kde bylo vidět, že západní země toleranci zavedenou mají, Východ spíš ne. Argumentov­al i nižší nehodovost­í na Západě. „Proč si někdo myslí, že naši lidé jsou horší a méně zodpovědní?“ptal se Fiala. Návrh má však v současné Sněmovně malou šanci. (jp)

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) má nezávisle dohlížet na zadávání veřejných zakázek. MF DNES zjistila, že firma, v níž má podíl manželka Petra Rafaje, se aktivně zúčastnila soutěže o dřevo. „Je to jeden z mnoha případných střetů zájmů, který pan Rafaj může mít,“reagoval na to Marek Zelenka ze spolku Oživení, který se zabývá problemati­kou střetu zájmů, korupce a transparen­tnosti veřejného sektoru. Je otázkou, jak by předseda Rafaj nezávisle posuzoval zakázku firmy, kterou spoluvlast­ní jeho žena. Podle zjištění MF DNES totiž manželka šéfa ÚOHS Bronislava Rafajová drží třicetipro­centní podíl v dřevařské firmě Jewa export-import, která společně s dalšími firmami získala zakázku od společnost­i ČEZ Distribuce na odstraňová­ní a oklešťován­í vegetace ohrožující bezpečné a spolehlivé provozován­í zařízení distribučn­í soustavy pro období 2016 až 2022.

„Ano, společnost Jewa export-import uspěla ve veřejném výběrovém řízení,“potvrdil informaci MF DNES mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Zakázka je rozdělena na několik částí, z nichž Jewa export-import se angažuje v regionu Moravy, a její celková hodnota může maximálně dosáhnout až téměř k jedné miliardě.

Rafaj se ale brání, že se ničeho nedopustil. „Nedomnívám se, že by kterékoliv z vámi nastolenýc­h témat bylo z právního nebo etického hlediska problemati­cké. O podnikání firmy JEWA export-import nemám informace, manželka se podnikání aktivně

neúčastní,“dušuje se dnes. Jenže otazníků je více. Firma Jewa export-import například sídlí v areálu, jehož výstavbu i díky Rafajovi podpořil stát skoro šestnácti miliony.

Rafajová jako Columbová

„Paní Rafajovou jsem tu v životě neviděl, pana Rafaje několikrát ano,“reaguje na dotaz MF DNES asi padesátile­tý muž před sportovním areálem v obci Dobrá u Frýdku-Místku. Jméno říct nechce. „Každý tady zná každého,“vysvětluje.

V obci Dobrá žije něco přes tři tisíce obyvatel. Bronislava Rafajová tu v místní „milionářsk­é“čtvrti vlastní vilu, kterou v roce 2011 získala od manžela darem. Sportovní areál Sport Relax Club U Medvěda, za nímž stojí František Jelének, nyní společník Rafajové, dříve Rafaje, je od vily vzdálený něco přes kilometr. Zahrát si tu lze třeba badminton za 220 Kč/hod., volejbal nebo tenis za 140 Kč/hod. K dispozici je i sauna, whirlpool, vinný sklípek, bar nebo dětské hřiště, které je podle místních hodně využívané maminkami. Jinak se prý do areálu chodí spíš na pivo. A také do kanceláře Jewa export-import za už zmíněným Františkem Jelénkem, jednatelem dřevařské společnost­i a zároveň předsedou spolku Sport relax club.

Každá dotace dobrá

Vraťme se ale k Petru Rafajovi, kterého policie podezírá z korupce v kauze zadávání zakázky na mýto.

Ve svém životopise předseda ÚOHS uvádí, že před politickou kariérou pracoval jako ekonomický ředitel firmy Jewa Export-Import. Podle obchodního rejstříku byl od založení společnost­i jedním ze tří společníků. V roce 2003, tedy poté, co se dostal do Sněmovny, přenechal

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia