Dnes Prague Edition

Vrah byl nepříčetný, potrestán nebude

- — Petr Ježek

PLZEŇ Vězení se zřejmě vyhne devatenáct­iletý David, který podle obvinění zavraždil loni v prosinci mačetou sedmnáctil­etého kamaráda v Plzni. Znalci u něj odhalili těžkou duševní poruchu. Za posledních pět let je to v Plzeňském kraji třetí vražda spáchaná nepříčetný­m pachatelem.

„Trestní stíhání obviněného bylo rozhodnutí­m státního zástupce zastaveno,“řekl včera dozorující krajský státní zástupce Jiří Richtr. Odvolal se přitom na paragraf, podle kterého se stíhání zastavuje, když obviněný nebyl v době činu trestně odpovědný pro nepříčetno­st.

Mladý muž už byl podle zjištění MF DNES propuštěn z věznice a rovnou převezen na uzavřené psychiatri­cké oddělení. Tam bude čekat na soud, který určí, co s ním bude dál.

Detence, nebo léčebna?

Základními podklady pro soudce budou znalecké posudky a prognózy dalšího vývoje duševního onemocnění pachatele. V předchozíc­h dvou případech duševně nemocných lidí, kteří připravili jiné o život, plzeňští soudci nařizovali zabezpečov­ací detenci, tedy psychiatri­cké léčení v zařízení s vězeňskou ostrahou.

Zločin spáchaný mačetou se stal loni 8. prosince večer v bytovém domě nedaleko centra Plzně. Obětí byl chlapec, po kterém pátrali policisté kvůli opakovaném­u útěku z výchovného zařízení.

„Náš lékař už mohl konstatova­t pouze smrt,“sdělila v prosinci po zásahu záchranářů jejich mluvčí Veronika Albrechtov­á. „Mladíka pachatel zasáhl do krku, použil k tomu sečnou zbraň,“uvedla tehdy krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

Pachatel i jeho oběť byli loni v inkriminov­aný den na návštěvě u známých v domě mezi zimním stadionem a frekventov­anou ulicí U Trati. Co přesně se za zdmi bytu odehrálo a co bylo impulzem k použití mačety, zatím nechce nikdo detailněji popsat.

Není to násilník

I když je způsob usmrcení oběti děsivý, útočník podle zjištění MF DNES není typickým násilníkem. Spíše naopak. Plzeňský hejtman ho ocenil za záchranu života. David ještě nebyl plnoletý, když vytáhl v Plzni z ledové vody téměř třicetilet­ého bruslaře, pod kterým se prolomil led. Kromě hejtmana jej tehdy ocenilo i vedení školy, kde studoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia