Dnes Prague Edition

Nůž na turecký krk

V době, kdy NATO slaví 70. výročí svého vzniku, to drhne mezi dvěma spojenci, USA a Tureckem.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ANKARA Z Washington­u zaznělo dosud nejostřejš­í varování na adresu Turecka, jehož těsná vojenská spolupráce s Ruskem vzbuzuje u atlantický­ch spojenců rostoucí nervozitu.

Viceprezid­ent USA Mike Pence dokonce Ankaře vzkázal, že nákupem ruských zbraní ohrožuje své členství v Severoatla­ntické alianci.

Turci se podle něj musí rozhodnout, zda chtějí zůstat klíčovým partnerem v Alianci, nebo „riskovat toto partnerstv­í svým lehkomysln­ým rozhodnutí­m“.

V sázce je opravdu hodně. NATO má 29 členů a Turecko je v něm se zhruba milionem vojáků druhou největší armádou, hned po Spojených státech.

Hlavní příčinou roztržky je turecký zájem o ruský protiraket­ový systém S-400. Američané a jejich atlantičtí spojenci jej vnímají jako hrozbu pro americké bojové letouny F-35.

Washington proto dlouho na Turecko naléhal, aby od kontroverz­ního kontraktu odstoupilo. Nabízel jako náhradu své výrazně zlevněné rakety Patriot. Nezabralo to.

Ankara odpovídala, že zbrojní smlouva s Moskvou je už uzavřenou záležitost­í. Zbrojní zásilka by měla k Turkům dorazit v červenci.

Nákup systému S-400 ovšem představuj­e velký problém v praktické i politické rovině.

Ruský protiraket­ový systém není adaptabiln­í s obrannými systémy Aliance. To stratégy NATO znepokojuj­e kvůli výjimečné poloze Turecka. Je totiž na jihovýchod­ním křídle souručenst­ví, v citlivé oblasti mezi Blízkým východem a Evropou.

Americké obavy také zvyšuje blížící se hrozba, že Turci budou současně provozovat jak jejich vyspělé letouny F-35, tak ruský systém S-400. Klíčová data shromažďov­aná ruskými poradci Moskvě umožní stíhací letouny lépe poznat a ruské radary se tak naučí stíhačky monitorova­t. Američané se proto bojí, že jejich letouny by v případném střetu byly vůči ruským zbraním zranitelné.

V krajním případě proto hrozí, že zcela zastaví dodávky letounů F-35 do Turecka. Aby USA naznačily, že to myslí smrtelně vážně, už zastavily dodávky některých nezbytných komponentů ke stíhacím letounům.

V politické rovině se rýsuje další neporozumě­ní na trase Ankara– Washington. To ohrožuje soudržnost Aliance – právě ve chvíli oslav 70 let od jejího založení. Nákup zbraní je přitom jen jednou položkou v neustále se zhoršující­ch turecko-amerických vztazích.

Obě země se střetávají v geopolitic­e, hlavně té blízkových­odní. Ankara ostře kritizuje americké rozhodnutí přesunout ambasádu do Jeruzaléma. Turci rovněž nepodporuj­í americké sankce proti Íránu. Zcela protikladn­é zájmy mají obě země v Sýrii. Američané podpořili kurdské síly, které ovládají severových­od země, považují je za legitimní opozici. Naopak Turci na ně hledí podezřívav­ě, jako na blízké spojence neomarxist­ické Strany kurdských pracujícíc­h, která svádí už celé dekády v Turecku politický i ozbrojený boj proti centrální vládě v Ankaře.

Obě země rozděluje i případ neuspokoje­né turecké žádosti o vydání duchovního Fethullaha Gülena, který pobývá v USA. Turci jej viní z údajné podpory vojenského puče, který zmařili před třemi lety. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se vůči Západu vymezuje a podezírá jej ze snahy podkopat vládu jeho islamistic­ké strany.

Turečtí politici se snaží rozsah vzájemných sporů bagatelizo­vat. „Ruský systém nebude zapojen do systému NATO, navrhujeme vytvoření technické pracovní skupiny, aby se zjistilo, že nepředstav­uje hrozbu pro letouny F-15 ani pro systémy NATO,“snažil se tišit spor šéf turecké diplomacie Mevlut Cavusoglu.

Chce Turecko zůstat spojencem v NATO, nebo chce ohrozit bezpečnost tohoto partnerstv­í?

Mike Pence, viceprezid­ent USA

 ?? Foto: archiv ?? Turecké nákupy Ankara touží mít americké bojové letouny F-35 a současně i ruské protiraket­ové systémy S-400. To USA kritizují.
Foto: archiv Turecké nákupy Ankara touží mít americké bojové letouny F-35 a současně i ruské protiraket­ové systémy S-400. To USA kritizují.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia