Dnes Prague Edition

Špatné jídlo zabije víc lidí než cigarety, tvrdí studie

-

WASHINGTON Jíst a pít zdravěji může ušetřit jeden z pěti životů, zjistili američtí vědci. Největší problém však není nezdravé jídlo, které sníme, ale to zdravé, které vynecháme. Volají po větší podpoře konzumace zeleniny, ovoce, ořechů a luštěnin.

Tvrdí to studie Institutu pro měření a hodnocení zdraví (IHME) v americkém Seattlu publikovan­á v lékařském časopise Lancet Medical Journal. Nezdravé stravovací návyky měly v roce 2017 na svědomí zbytečnou smrt 11 milionů lidí po celém světě. Což je víc, než kolik zabije kouření tabáku (osm milionů úmrtí).

Vlády a experti po celém světě nabádají, aby lidé omezili přísun nezdravého jídla, jako je zpracované maso, cukr a transmastn­é kyseliny (ty jsou přítomné v živočišnýc­h tucích a vznikají také přepalován­ím tuků při úpravě jídla při vysokých teplotách).

Česko až za USA

Už méně se však zdůrazňuje, že by lidé měli jíst víc nutričně kvalitních potravin, jako jsou celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, píše Bloomberg. Omezovat kázání jen na tučné, sladké a přesolené jídlo nestačí, míní studie. Lepší je propagovat zdravé způsoby stravování.

Její autoři zjistili, že zlepšení skladby toho, co jíme a pijeme, by ročně mohlo zachránit jeden z pěti životů. Ačkoli stravovací návyky se zemi od země liší, nedostatek celozrnnýc­h potravin, ovoce a zeleniny a přebytek sodíku (v soli) má celosvětov­ě na svědomí polovinu všech úmrtí spojených se způsobem stravování, píše list Guardian.

Nejmenší míru úmrtnosti způsobené špatnými stravovací­mi návyky měl Izrael (89 na 100 tisíc úmrtí). Následují Francie, Španělsko a Japonsko. Česko mělo 274 úmrtí na 100 tisíc obyvatel (víc než USA s počtem 171), poslední je Uzbekistán s hodnotou 892. (emo)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia