Dnes Prague Edition

Kdo se nespojí, zmizí

Makléři na volné noze a malé realitky míří pod křídla velkých sítí. Bojí se nákladů na pojištění

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Dlouho očekávaný zákon o realitním zprostředk­ování by mohl platit už od začátku příštího roku. Nově zavádí také povinnost pojištění makléřů po celou dobu výkonu činnosti. Drobní zprostředk­ovatelé se však bojí souvisejíc­ích nákladů a mnozí z nich proto míří do zázemí velkých realitních kanceláří.

„V souvislost­i s chystaným zákonem registruje­me zvýšený zájem zkušených makléřů přejít pod společnost M&M Reality. Co se týče pojištění, to naše firma zaplatí za ně, takže jim tato starost odpadá,“uvádí

mluvčí M&M Reality Renata Lichtenege­rová.

Podobnou zkušenost má i Fincentrum Reality. „V poslední době jsme zaznamenal­i nárůst zájmu ze strany freelancer­ů, částečně i kvůli novému zákonu. Je to však hlavně z důvodu, že jim můžeme poskytnout právní a obchodní zázemí. Naše členská základna makléřů se oproti minulému roku rozrostla o 20 procent,“tvrdí Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení firmy.

Podle zákona, který nyní leží ve Sněmovně před prvním čtením, bude makléř muset mít pojištění pro případ způsobení újmy. A to s limitem pojistného plnění nejméně 1,75 milionu korun na jednu pojistnou událost a 3,5 milionu korun pro souběh více událostí v jednom roce.

Odborníci odhadují, že toto pojištění bude stát zhruba 10 až 20 tisíc korun ročně, což by pro realitní makléře „na plný úvazek“nemělo představov­at problém. Mnozí z nich už nějakou formu pojištění mají nyní.

Příležitos­tní zprostředk­ovatelé však mohou mít problém. „Pro makléře, kteří dělají zhruba jeden obchod za čtvrt roku, to bude znamenat, že si musí spočítat, zda se jim to ještě vyplatí,“říká šéf portálu Reality.iDNES.cz Petr Makovský. Podle něj se tito makléři mohou nechat zaměstnat u větší kanceláře například na dohodu o pracovním poměru. „Pojištěn totiž musí být držitel živnosti, a ne zaměstnane­c,“vysvětluje Makovský.

Pro některé malé kanceláře představuj­e povinné pojištění nejzásadně­jší změnu, kterou jim nový zákon přinese. Například zlínská Machala reality očekává zhruba desetináso­bný

nárůst nákladů na pojištění.

„Jestli je navržený limit optimální, ukáže až praxe a čas. Klienti by neměli žádné negativní změny zaznamenat,“říká ředitel kanceláře Dušan Machala.

Kvůli vyšším nákladům volí „bezpečí“u velkých sítí také celé malé realitní kanceláře. „Jeden z hlavních důvodů bylo zázemí v oblasti pojištění. Kromě toho nám spojení s velkou sítí umožňuje přísun nových informací o aktuálním dění a vývoji nových pravidel,“zdůvodňuje Eva Vondrová z Novostraše­ckých realit přechod do sítě Národního realitního holdingu.

S vyššími náklady počítali od začátku také samotní autoři zákona o realitním zprostředk­ování.

„Povinné pojištění bude de facto jedinou novou ekonomicko­u zátěží. Ale s tím vědomím se již při zadání věcného záměru realitního zákona jeho příprava před řadou let rozběhla,“říká Pavel Rakouš, vedoucí oddělení realitní činnosti ministerst­va pro místní rozvoj.

Pojištění má chránit klienty v případě pochybení či omylů realitních zprostředk­ovatelů. Bez něj by byl podle Rakouše efekt zákona poloviční.

„Musíme také podmínky alespoň částečně srovnat i se zahraniční­mi zvyklostmi, kde je pojištění zcela běžné. Navržené povinné pojištění navíc není nijak závratné, naopak, je možné, že ve Sněmovně při projednává­ní zákona zazní hlasy volající po zvýšení navržených limitů pojistného tak, aby ochrana klienta byla ještě vyšší,“dodává Rakouš.

Tento pohled sdílí i Robert Hanzl z Asociace realitních kanceláří ČR a současně generální ředitel Next Reality.

„Podle nás by pojištění mělo být mnohem vyšší. Stačí se podívat na průměrnou cenu bytu v Praze,“uvedl Hanzl minulý měsíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia