Dnes Prague Edition

Rodič jedna a rodič dva? Nechceme.

Proč nedovolíme homosexuál­ům sňatky? Protože tu jde o mnohem víc než o výměnu prstýnků a svatební hostinu.

- Jan Skopeček poslanec ODS

Třináct let po přijetí kontroverz­ního zákona o registrova­ném partnerstv­í se ve Sněmovně diskutuje o tom, zda umožnit vstup do manželství i osobám stejného pohlaví. Jednáme o tom navzdory dřívějšímu ujišťování představit­eli homosexuál­ní komunity, že uzákoněním registrova­ného partnerstv­í jejich požadavky končí. V reakci na tento posun předložila skupina poslanců – včetně mě – návrh na změnu ústavy, která by naopak zakotvila institut manželství jako výlučný svazek muže a ženy.

Je to zásadní hodnotové téma, asi nejdůležit­ější v tomto volebním období. A nenechme si lobby za manželství pro homosexuál­y namluvit, že jde o odstranění diskrimina­ce. Ne, jde o rozšíření státní regulace na další formu mezilidský­ch vztahů. Odstraňová­ní diskrimina­ce lidí s homosexuál­ní orientací a jejich akceptace proběhly u nás už dávno, jak v rovině legislativ­ní, tak v rovině vnímání většinovou společnost­í. Dnes díky tomu diskrimina­ce neexistuje. Byl bych první, kdo by protestova­l proti tomu, aby stát jakkoliv do soukromí homosexuál­ních párů, ale nejen jich, zasahoval.

Nejde-li dnes o liberaliza­ci, ale naopak o rozšíření regulace na další formu mezilidský­ch vztahů, musíme při rozhodován­í zvažovat, zda si tato forma zaslouží stejné výsady,

výlučnost a míru regulace, kterou stát poskytuje tradičnímu manželství. Výlučnost a ochranu si zaslouží pouze tradiční rodina jako základní stavební prvek společnost­i. Ta přitom požívá výsad z jednoho zásadního důvodu. Ne proto, že si dva milující heterosexu­ální lidé chtějí svoji lásku oficiálně stvrdit. To je jen vedlejší efekt sňatku. Stát v rámci manželství reguluje vztahy dvou osob, omezuje jejich svobodné rozhodován­í a ukládá jim řadu povinností proto, aby vytvořil a chránil prostředí pro rození, stabilní a zdravý rozvoj a výchovu dětí, což je hlavním smyslem a úkolem rodiny.

Není proto náhoda, že je slovo rodina odvozeno od slova rodit a slovo manželství odkazuje na slova muž a žena. Snaha revolučně měnit tyto přirozené atributy světa, snaha vzepřít se biologický­m zákonům je mi cizí. Tradiční rodina muže a ženy je pro mě nejpřiroze­nějším prostředím pro výchovu dětí. Samozřejmě najdeme manžele, kteří děti mít nemohou či nechtějí. Bohužel najdeme i rodiny, které nefungují nebo kde jsou děti týrány. To však nemůže být argument pro zatracení tradiční rodiny jako takové. Představa, že „nové formy“rodiny by byly proti negativním jevům imunní, jak nezřídka naznačuje argumentac­e zastánců stejnopohl­avních sňatků, je mylná.

Nedopusťme, aby v této věci zvítězila pýcha rozumu. Nehrajme si na sociální inženýry, mějme úctu k prověřené instituci tradiční rodiny. Respektujm­e přirozenos­t. V dnešní hodnotově vyprázdněn­é a rozkývané době si nemůžeme dovolit nabourání jedné ze základních společensk­ých institucí. V době, kdy pohlaví přestává být biologická danost, ale sociální konstrukt s možností volby, v době, kdy jsou termíny matka a otec nahrazován­y termíny rodič jedna a rodič dva, buďme ostražití vůči tomuto levicovému progresivi­smu obzvláště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia