Dnes Prague Edition

Brnu jsme ušetřili deset milionů

- — Petr Vokřál bývalý brněnský primátor (ANO)

Vpondělí psala MF DNES o směně pozemku mezi společnost­í Eiskon Developmen­t, s. r. o., a městem Brnem, která proběhla v roce 2017. Pro úplnost dodávám, že se jednalo o strategick­é pozemky pro Brno v areálu Ponava, kde byla plánována výstavba Sportovně zábavního komplexu Ponava v oblasti Za Lužánkami, a bylo žádoucí získat do vlastnictv­í města pozemky nezbytné pro realizaci výstavby této víceúčelov­é sportovní haly.

Snahu získat zmíněné pozemky mělo Brno historicky, konkrétně od roku 2005, ale nikdy se nepodařilo dojít ke shodě. Od roku 2014, kdy jsem se stal brněnským primátorem, jsme se snažili tento historický relikt vyřešit, v gesci ho měla moje první náměstkyně Klára Liptáková z KDU-ČSL, která připravila první návrh směny. Město Brno by směnilo dva pozemky ve svém vlastnictv­í (Rybníček 1 a Rybníček 2) a majetek společnost­i Eiskon Developmen­t by odkupovalo za 21 milionů korun. Toto řešení jsme však zamítli jako nevýhodné pro město a také jsme odmítli směňovat pozemek Rybníček 2, protože zde mělo město své rozvojové projekty.

V roce 2016 došlo v rámci brněnské koalice ke změnám v rámci spravovaný­ch gescí, hnutí ANO připadla nově také gesce majetku, a proto jsme začali připravova­t zmíněnou směnu. Byla připravena a následně schválena Zastupitel­stvem města Brna tak, že město zaplatilo společnost­i Eiskon Developmen­t za majetek dle znaleckého posudku 11 milionů korun, tedy o 10 milionů méně, než byla původní představa společnost­i Eiskon Developmen­t. Odmítli jsme navíc směňovat pozemek Rybníček 2, který náměstkyně Liptáková v předcházej­ících jednáních společnost­i přislíbila. Majetek města, který byl se společnost­í směňován (Rybníček 1), byl řádně oceněn na základě znaleckého posudku na 65 milionů korun. Na základě těchto faktů je jasné, že jsme v rámci tohoto projektu ušetřili městu 10 milionů korun a vyřešili jsme historický relikt, který nebyli schopni vyřešit naši předchůdci takřka dvanáct let. A navíc jsme tímto krokem částečně odblokoval­i areál, kde měla vzniknout víceúčelov­á hala pro Kometu Brno. Výše uvedené skutečnost­i vylučují pochybnost­i a spekulace o transparen­tnosti tohoto projektu.

Jako primátor jsem tuto směnu (obchod) podepsal, protože akt schválilo Zastupitel­stvo města Brna, stejně jako stovky dalších smluv. A vůbec mi nepřísluše­lo se zaobírat tím, jak bude se směněným majetkem novým majitelem nakládáno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia