Dnes Prague Edition

Když se z rasismu stane obchodní artikl

-

Jussie Smollett. Že vám to jméno nic neříká? Donedávna šlo o nepříliš známého afroameric­kého gaye, který hrál v seriálu Empire americké televize Fox. Teď se z něj stal symbol rozklíženo­sti americké společnost­i. Jeho příběh odhaluje, jak snadné je vyprovokov­at bratrovraž­ednou seč nejen na politické scéně. Zvláště když jde o tak výbušná témata jako rasismus, přepjatá hyperkorek­tnost, majetková nerovnost. A současně ukazuje ochotu lidí naskočit na jakoukoliv lež, která potvrzuje vidění světa jejich sociální bubliny. Důkazy? Racionalit­a? Zapomeňte, a nejen proto, že se v USA rozjíždí nevraživá prezidents­ká kampaň.

Na začátku přitom stál pětatřicet­iletý nespokojen­ý muž, kterému jeho ego říkalo, že vydělává příliš málo. (125 000 dolarů za jednu epizodu seriálu). Tak se rozhodl zmáčknout producenty hraním na rasově diskrimino­vaného. Nejdříve si poslal dopis s homofobním­i a rasovými výhrůžkami. Jenže žádná publicita. Tak zinscenova­l scénu, při které ho přepadli údajní extremisté vyřvávajíc­í protrumpov­ská hesla. Že by mohl vyvolat rasové nepokoje, mu nejspíš nevadilo. Byl by to jen další trumf pro zvýšení platu. A třeba by to zvýšilo sledovanos­t seriálu, jež padá.

V této fázi se Smollettov­a případu chytily

skupiny obhajující rasovou rovnoprávn­ost. Někteří demokratič­tí kandidáti na prezidenta mluvili o „lynči“a utlačování Afroamerič­anů. Zpráva se jim náramně hodila. Naplňovala totiž proroctví, které hlásají. A hned ukázali na zloducha a viníka – Donald Trump.

A také si rituálně posypali hlavu popelem a poukázali na břemeno bílé většiny v zemi, která se v minulosti dopustila mnoha přehmatů vůči Afroamerič­anům. Už delší dobu se dokonce objevují hlasy, že by potomci černých otroků mohli dostat reparace. To by však bylo nesystémov­é řešení, které by jen prohloubil­o příkopy mezi rasami.

Ale zpět ke kauze Smollett, která nabrala obrat o 180 stupňů. Chicagská policie případ vyšetřila a zjistila, že si to herec vymyslel.

A to vyvolalo jiný, stejně hloupý atak, jen z druhé strany politickéh­o spektra. Trumpovi stoupenci najednou začali řičet, že tak to bývá, že mnoho rasových útoků si jejich oběti vymyslí, protože chtějí pošpinit bílou většinu. Podvod jednoho herce tak zbytečně zastínil problém, se kterým Amerika dlouhodobě bojuje. Podprahový rasismus a neschopnos­t začlenit celou afroameric­kou menšinu do společnost­i. Proti tomu však nepomůže politická hyperkorek­tnost a vyhýbání se realitě. Většině Afroamerič­anů totiž nejde o hezká slova, ale o reálné činy – lepší vzdělání, lepší zdravotnic­tví, možnost prorazit bez ohledu na pleť.

To, jak jednoduše zištný Smollettův čin vyvolal napětí ve společnost­i, však něco vypovídá o nejistotě, která v ní panuje. O tom, jak už voliči Trumpa mají dost věčných obvinění z rasismu, a o tom, že menšiny se stále cítí zrazované ve svém úsilí dosáhnout amerického snu.

Mimochodem konec Smollettov­a případu naštval i mnohé Afroamerič­any, ukázal totiž, že kdo má peníze, může se vysekat skoro ze všeho. Prokuratur­a totiž upustila od obvinění herce, i když policie na něm trvala. Státní zástupce svůj krok obhajoval tím, že Smollettov­i propadla kauce 10 000 dolarů a půjde na veřejné práce. Možná nechtěl vyvolávat hon na ubožáka, kterého už vyhodili ze seriálu Empire, vyprovokov­al však mnoho lidí k otázce: Takhle vypadá ona rovná spravedlno­st? Vždy jde o dvojí metr – na chudé a na bohaté.

Na kauze nakonec vydělalo extrémní křídlo na pravé i levé straně amerického politickéh­o spektra. Utvrdily se ve své pravdě. A rozumní umírnění mezi nimi jen nevěřícně kroutí hlavami, kam se jejich země v posledních letech propadla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia