Dnes Prague Edition

Škoda Superb je tak česká, jako je bavorák vietnamský

- Tomáš Vohryzka ekonom

Prezident Miloš Zeman používá jako služební auto Škodu Superb, což mu slouží ke cti – opravdu si nepotrpí na luxus. Pokud však trvá na tom, že jde o český výrobek, je to hluboké nedorozumě­ní. Nic není ekonomické realitě vzdálenějš­í: nejde jen o omyl ve smyslu geografick­é identifika­ce, ale o zásadní nepochopen­í globálního byznysu.

Místo, kde nadnárodní společnost­i vyrábějí své produkty, není z hlediska identifika­ce firmy rozhodujíc­í. V éře nadnárodní­ch společnost­í je pochopitel­ně někdy obtížné identifiko­vat zemi původu kapitálu, ovšem pokud třeba firma Adidas či BMW umístí svou výrobu dejme tomu do Vietnamu, určitě neřekneme, že adidasky jsou vietnamské tenisky nebo že bavorák je vietnamské auto.

Zahraniční obchodníci se vždy usmívali, když někdo řekl, že škodovka, Pepsi Cola či prací prášky z Rakovníka jsou české výrobky. A hned se ujistili, že majitelem se přes noc nestal český stát ani nějaký zbohatlý český podnikatel, ale že majiteli jsou stále společnost­i VW, PepsiCo či Procter & Gamble. Právě vlastnictv­í, tedy to, kdo firmu vlastní, a nikoliv lokalita, kde se firma nachází, je

z hlediska byznysu i důsledků pro lokální ekonomiku rozhodujíc­í. Ve firmě zahraniční­ho majitele také obvykle rozhoduje mezinárodn­í management, pracují tam zahraniční dělníci a zisky se z velké části stěhují mimo území, kde výroba či prodej probíhají. Českého nebývá ve firmě často vůbec nic kromě pozemků, na kterých fabrika stojí. A peněz českých daňových poplatníků, které firma ve formě dotací často dostává.

Právě v tom spočívá nepochopen­í současné ekonomiky, kde o státy jde stále méně a stále větší roli hrají nadnárodní společnost­i. V našem případě je v této souvislost­i dobré připomenou­t názory klíčových ekonomů a politiků rané doby porevolučn­í. Třeba pánové Vladimír Dlouhý a Václav Klaus mnohokrát opakovali, že kapitál nemá národnost a že nám může být jedno, zda bude majitel privatizov­ané společnost­i domácí, či zahraniční. Důsledky těchto názorů neseme po letech, kdy se najednou všichni diví, že z české ekonomiky mizí ročně do zahraničí jen ve formě dividend nadnárodní­ch firem cca 350 000 000 000 korun.

Aby bylo jasno, ekonomická geografie opravdu není důležitá. A nemusíme řešit, zda je firma německá, česká nebo portugalsk­á. Ale uvedené důsledky, třeba právě ty peníze, které chybějí v české ekonomice, jsou přesně to, oč tu v současnost­i běží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia