Dnes Prague Edition

Kupte naše trika, než zničíme kapitalism­us, zní Eurovizí

Eurovize přivítá v květnu v Izraeli očekávatel­nou směs bizarních úkazů. Francii bude reprezento­vat muslimský gay, Kypr zase Řekyně narozená v Gruzii. A přibude techno kapela připravená zničit kapitalism­us.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

TEL AVIV „Nemyslím si, že bude na pódiu při našem vystoupení palestinsk­á vlajka,“prohlásil Klemens Nikulásson Hannigan, zpěvák islandské kapely Hatari. To je vlastně dobrá zpráva, protože podobné politické proklamace nemají v Eurovizi co dělat. Ale smutné je, že to musí kapela, která bude Island reprezento­vat v letošním prvním semifinále a utká se s našimi Lake Malawi, vůbec zdůrazňova­t.

Ale nedá se nic dělat. Název Hatari by se do češtiny v žargonu mladých dal přeložit jako „hejtři“a britský deník The Independen­t tuto partičku charakteri­zuje jako „kultovní islandskou kapelu připraveno­u zničit kapitalism­us“.

Jejich píseň Hatri? Mun Sigra prezentova­ná na rudými světly a ohni doplněné hororové scéně může diváky zaujmout, je skutečně působivá. Vokály místy připomínaj­í Rammstein, snad jen s tím rozdílem, že lidí, kteří porozumí islandském­u textu, bude pomálu.

Napsala i muzikál

Že cílem kapely od začátku bylo zničit kapitalism­us, se hudebníci netají. Dokonce se loni chtěli rozejít, protože se jim to nepovedlo. „Je snazší představit si konec světa než konec kapitalism­u. Stále ho chceme vyhladit a cestou možná prodat pár triček,“tvrdí Matthías Tryggvi Haraldsson, který ve skupině přispívá drsnějšími vokály.

Je to propracova­ná recese, nebo to kapela myslí vážně? Těžko říct. Stokrát se může Eurovize zaklínat svou apolitično­stí, když potom Hatari vystoupí v izraelské televizi s prohlášení­m: „Jestli není ročník 2019 politickou záležitost­í, pak strana Likud je popovou kapelou a Netanjahu její hlavní zpěvák.“

V prvním semifinále se s Hatari utká nejen česká kapela Lake Malawi, ale také australská soutěžící, klasicky školená a operami prověřená zpěvačka Kate Miller-Heidke, která vydala čtyři úspěšná studiová alba, tři koncertní záznamy a napsala i vlastní muzikál Muriel’s Wedding. Čímž v soutěži popových písniček působí trochu překvalifi­kovaně.

Ukrajinka nepřijede

Kypr stejně jako loni sáhne po umělci z Řecka s tím, že zpěvačka Tamta je ještě navíc narozená v Gruzii, Poláci vsadí na folklor a Maďaři na baladu o dětství v podání zpěváka, který jindy také rapuje.

Většinou se propírají účastníci z Ruska, ale Sergej Lazarev už skončil třetí v roce 2016 a mnoho kontroverz­e od něj asi čekat nelze. Naproti tomu z letošního ročníku odstoupila Ukrajina, jejíž reprezenta­ntku Maruv se stát nakonec rozhodl nevyslat, protože zpěvačka vystupoval­a v Rusku. K bojkotu izraelskéh­o ročníku potom vyzvali australští Zelení a irští republikán­i Sinn Féin. Neúspěšně. Také irská zpěvačka Sarah McTernanov­á se zúčastní.

Odkladem brexitu se podařilo zažehnat obavy některých médií, zda se vůbec letošního ročníku zúčastní zástupce Velké Británie. Samozřejmě je to nesmysl, Evropská vysílací unie, která soutěž pořádá, nemá s EU nic společného a Eurovize se Brit zúčastní. Jednadvace­tiletý zpěvák Michael Rice už zaujal v X Factoru a další soutěž All Together Now vyhrál s Cohenovou Hallelujah. Až ve finále se jako jedna z „horkých karet“v Tel Avivu představí s klenutou popovou baladou Bigger than Us.

Ve finále se potká i se zástupcem Francie, muslimským gayem Bilalem Hassanim narozeným v Paříži, ale pocházejíc­ím z marocké Casablanky. Píseň Roi, v překladu Král, napsal s duem Madame Monsieur, které loni v Lisabonu skončilo třinácté, takže šance možná nejsou vysoké. Ale vzhledem k tomu, že Hassani je vyloženě androgynní typ a Eurovizi už vyhrála Conchita Wurst, kdo ví.

 ?? Foto: Eurovision.tv ?? Kapela Hatari prý nebude mávat palestinsk­ou vlajkou.
Foto: Eurovision.tv Kapela Hatari prý nebude mávat palestinsk­ou vlajkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia