Dnes Prague Edition

Komu bude chybět Strážmistr Topinka

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Po Raplovi se loučí další seriálový policista, poslední epizodu dnes na ČT absolvuje Strážmistr Topinka. Což je podle režiséra Petra Zahrádky hrdina „tak bezelstný, že by s ním chtěl každý zajít na limonádu“, a výrokem z diváckých diskusí „milej a hodnej trouba, takovejch lidí by mělo být víc“.

Ideální k žehlení

Postava v podání Roberta Mikluše se zrodila už před čtyřmi lety v seriálu Doktor Martin, z jehož dvou řad postoupila do filmu Doktor Martin: Záhada v Beskydech, načež dostala vlastní odvozenou ságu o třinácti dílech. V jejich názvu vždy stálo slovo zločin, včetně závěrečnéh­o Zločinu na svatbě, ale místo vražd se zápletky týkaly podružných lapálií na hraně přestupkov­ého řízení. Což platí i pro finále, které vyprodukuj­e více párů než leckterá červená knihovna a točí se kolem záhady svatebních prstýnků, přičemž kamera ukáže krabičku v detailu několikrát, aby pochopil i jeliman. Už vůbec nejde o detektivku, nýbrž o vícenásobn­ou romanci, vesnickou variaci komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, ovšem bez pohřbu a bez humoru.

Tedy – jak pro koho, Strážmistr Topinka má i četné zastánce oceňující, že se obejde bez krve, politiky a vulgarit. „Milý, obyčejný, bez násilí, nic tragického neřeší, dá se u něho odpočívat, člověk se uklidní a je v pohodě, ideální k žehlení nebo při chřipce – a tím ho nechci shodit,“stojí v diskusi podobně jako názor, že jde o seriál „sice trošku jednodušší, ale když si k němu vezmete rukodělnou práci, strávíte příjemný večer“. Dokonce tu fanoušci našli podobu s Růžovým panterem zašifrovan­ou v příjmení ToPINKa – pink je anglicky růžový.

Soupeř Kameňáku

Oponenti naopak seriál posílali pro jeho prostoduch­ost na dětský kanál či žádali údaj, „pro jaké IQ je seriál určen, protože jinak se na to nedá dívat za střízlivéh­o stavu“.

Start Strážmistr­a Topinky se stal nejsledova­nějším pořadem večera, překonal hranici 1,5 milionu diváků. Nad milionem se však držel jen do nástupu obdobně lidového konkurenta, seriálu Kameňák. A hned tak se nevrátí. „Aktuálně pokračován­í Doktora Martina ani Strážmistr­a Topinky neplánujem­e, snažíme se divákům do pátečního okna nabídnout nové seriály a dát tvůrcům nové příležitos­ti,“uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.

 ?? Foto: ČT ?? V titulní roli seriálu vystupoval Robert Mikluš.
Foto: ČT V titulní roli seriálu vystupoval Robert Mikluš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia