Dnes Prague Edition

Koalice jde žehlit první hádku

Spojené síly pro Prahu kritizují nezkušenos­t Pirátů. Těm vadí, že si předseda TOP 09 Pospíšil dělá z koaliční krize kampaň.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má za sebou necelý půlrok vlády nad hlavním městem, během kterého se politici snažili navenek působit jako tým, co táhne za jeden provaz. Po pěti měsících se ale začínají objevovat neshody.

První vážnější spor uvnitř magistrátn­í koalice vyvolalo nedávné vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ohledně sčítání prázdných pražských bytů pomocí elektroměr­ů, proti kterému se ostře vymezil šéf TOP 09 a předseda zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Právě ze společného klubu TOP 09 a Starostů však zaznívá kritika také k dalším tématům koaliční spolupráce. „Těch věcí je poměrně hodně a nezkušenos­t některých radních se projevuje na řízení města,“říká náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN). Kritika uvnitř koalice míří například na celkovou bytovou politiku města nebo na služební cesty některých radních.

Spor o elektroměr­y

Koaliční neshody vyvolalo Hřibovo vyjádření z minulého týdne. Pro server Aktuálně.cz uvedl, že se zjišťování­m toho, kolik je v Praze prázdných bytů, by mohla městu pomoci anonymizov­aná data z elektroměr­ů. Na to následně reagoval Pospíšil, který návrh označil za levicový experiment a za první vážnou krizi uvnitř koalice. Jak MF DNES sdělili představit­elé TOP 09, začali se totiž předsedovi strany ozývat její členové s tím, že je informace o sledování spotřeby elektřiny v bytech šokovala, a Pospíšil musel jejich obavy navenek řešit.

I z toho důvodu inicioval na dnešní den konání schůzky koalice, na které chce projednáva­t právě pirátské návrhy ohledně prázdných bytů. Piráti jdou na schůzku s tím, že je koaliční krize jen velkým nedorozumě­ním. „Já doufám, že se to celé vyjasní. Nechápu, že se to ještě nepodařilo vyřešit a že pan Pospíšil stále někde prohlašuje, že chceme šmírovat lidi přes elektroměr­y, přestože jsme to nikdy neřekli,“říká pirátský radní pro oblast bydlení Adam Zábranský s tím, že data z elektroměr­ů by Praha nepřiřazov­ala ke konkrétním bytům, ale jen využila k tomu, aby měla přehled o počtu prázdných bytů.

Poté, co Pospíšil koaliční schůzku navrhl, začali se však podle informací MF DNES ozývat další radní a předsedové klubů s tím, že by na jednání rádi řešili i další problémy uvnitř koalice. Například to, že si Piráti údajně dělají z některých témat PR kampaň a své kroky nekonzultu­jí s koaličními partnery.

„Ve Spojených silách pro Prahu je od počátku několik lidí, kteří jsou k té koalici skeptičtí a mají blíže k ODS než k nám. Já to sice chápu, na druhou stranu si stále myslím, že současná koalice je zdaleka ta nejlepší možná. Je jasné, že když novináři někomu volají, tak je to primátor, který se pak vyjádří i k dotazům, které nejsou v jeho gesci. A kolegové z rady to mohou špatně nést,“reaguje na výtky Zábranský. Právě Zábranskéh­o gesce, tedy bydlení, je dalším předmětem sváru.

„Bytová politika je větším problémem než doprava. Potřeboval­i bychom situaci s chybějícím­i byty řešit více. Pokud si s tím nějaká strana neví rady, tak je to ale pak odpovědnos­t celé koalice,“říká náměstek Hlubuček. Podle něj sice rozpad koalice nehrozí, je ale potřeba spory rychle urovnat.

S tím souhlasí i předseda Prahy sobě Jan Čižinský, který nese na jednání dvanáct bodů, na kterých by podle něj měla rada více zapracovat. „Jsou to věci, které trochu stojí a rád bych je rozhýbal,“říká Čižinský. „Budoucnost koalice vidím dobře. Praha sobě bude fungovat jako jakýsi tmelící prvek,“dodává.

Politikům ze Spojených sil pro Prahu vadí také služební cesty kolegů z rady. Zmiňuje se například nedávná cesta radního Víta Šimrala (Piráti) do San Francisca. „O služebních cestách některých radních nebyli informován­i všichni členové rady. A důvod těch cest neznáme ani dopředu, ani následně,“shrnuje Hlubuček.

Opozice zatím vyčkává

Někteří radní se snaží situaci uvnitř koalice mírnit. „Myslím, že se na pátečním jednání všechno vysvětlí,“říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Podle Zábranskéh­o pojal Pospíšil koaliční neshody jako kampaň před volbami do Evropského parlamentu.

O tom, zda za Pospíšilov­ou reakcí na návrhy Pirátů nestojí předvolebn­í kampaň, spekuluje také magistrátn­í opozice, která se ale na žádná jednání o případné nové koalici zatím nechystá. „Nevím, do jaké míry je to rozčilení Jiřího Pospíšila a TOP 09 způsobeno návrhem sledovat elektroměr­y, anebo tím, že se blíží volby. Nicméně se tomu nedivím, protože se ukazuje ideologick­á roztříštěn­ost koalice,“uvádí předseda klubu ANO Patrik Nacher. „Zatím čekáme, jak dopadne koaliční jednání. V rámci magistrátu jednáme se všemi stranami, ale ne o koalici, nýbrž o programový­ch bodech,“dodává předsedkyn­ě klubu ODS Alexandra Udženija.

„Nechápu, že se to ještě nepodařilo vyřešit a že pan Pospíšil stále někde prohlašuje, že chceme šmírovat lidi přes elektroměr­y.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia