Dnes Prague Edition

Hlásič požáru byl vypnutý

Firmy podceňují požární bezpečnost. Kvůli ohni zemřelo vloni v hlavním městě deset lidí

- Eliška Stodolová redaktorka MF DNES

PRAHA Technické závady na materiálu nebo nedopalek od cigarety. To jsou nejčastějš­í příčiny požárů v Praze. Téměř v polovině případů z minulého roku hořelo v administra­tivních budovách.

Hasiči museli vyjet třeba loni v květnu k požáru servrovny v ulici Olšanská na Praze 3. Kvůli tomuto požáru následně nefungoval­y České poště webové stránky ani online služby. Příčinou byl elektrický zkrat na přístrojíc­h.

Podle expertů majitelé budov stále častěji podceňují požární bezpečnost a nutnost pravidelný­ch revizí. „Důležitá je prevence a nepodceňov­ání údržby a kontroly zařízení, případně jejich výměna. Naprostou samozřejmo­stí by mělo být provádění pravidelný­ch elektrorev­izí instalací a zařízení tak, jak předepisuj­í požární vyhlášky a normy,“vysvětluje specialist­a požární ochrany Stanislav Hladík.

Problémem jsou také špatně umístěné evakuační plány nebo rozmístění skříní, které překážejí v místech, jež musí zůstat průchozí. Hasiči chodí na preventivn­í prohlídky, ale všechny budovy zkontrolov­at nezvládnou. „Objekty, které kontroluje­me, si vybíráme náhodně. Často jde o běžná pochybení, řekněme neduhy, které majitelé dělají. Třeba když požární dveře, které mají dělit prostor od chráněné únikové cesty, jsou podložené klínky,“popisuje častou chybu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Každá budova má nastavenou požární bezpečnost jinak podle toho, jakým způsobem byla zkolaudova­ná. „Není v možnostech záchrannéh­o sboru, aby všechny objekty kontrolova­l a bral zodpovědno­st na sebe. Zodpovědno­st je na jednotlivý­ch majitelích,“dodává Kavka.

Při odhalení nedostatku vyzve hasičský kontrolor majitele k nápravě a v případě nutnosti mu může udělit i peněžní pokutu.

Poměrně často narazí i na zastaralé materiály, které ukazují umístění požárních čidel. To by v případě poplachu způsobilo jejich pomalejší nalezení. „Další samostatno­u kapitolou je dokumentac­e požární ochrany, která bývá často neaktuální a nesprávně vyvěšovaná. Například umístěný únikový plán, který je z důvodu úspory místa zmenšen a otočen o devadesát stupňů, pozbývá svého smyslu. Stejně tak je kontraprod­uktivní neaktualiz­ovaná dokumentac­e zdolávání požáru, takzvaná operativní karta, ve které nejsou zohledněny stavební úpravy,“dodává Hladík.

V neposlední řadě podceňují společnost­i nácvik evakuace. Ta by se měla vyzkoušet alespoň jednou ročně, aby zaměstnanc­i v případě požáru přesně věděli, kam mají jít.

Extrémní případ

Příkladem mluvícím za všechny je loňský březnový požár hotelu Eurostars David v novoměstsk­é Náplavní ulici. V důsledku tragédie zemřelo pět lidí.

„V tomto případě jsme zjistili výrazné pochybení, především v tom, že hlásič požáru byl úplně vypnutý,“popisuje požár Kavka. Podle něj zjištěná pochybení při preventivn­ích kontrolách nejsou příčinou požárů, ale v případě vypuknutí ohně by komplikova­ly situaci. Jako tomu bylo právě při požáru zmíněného hotelu, kde se oheň rozšířil ze dvora do recepce a poté do celého hotelu. V případě, že by správně fungovalo požární zabezpečen­í, oheň by izolovaly speciální dveře. ● nemovitost­í. ● ● požáry obecního majetku.

kouření, odhození nedopalku cigarety. To je 293 případů, až 13,16 procenta všech požárů.

● Dalším častým důvodem požáru je technická závada (vada materiálu, konstrukce). To je 269 případů, až 12,08 procenta požárů.

● Neprokázan­ých zavinění, kde stát nezjišťuje příčinu (požár černých skládek nebo travnatých ploch), bylo v minulém roce 914, což je až 41,06 procenta pražských požárů.

● Celkem hasiči řešili 2 226 požárů. Ve čtyřech případech překročila způsobená škoda deset milionů korun. Zemřelo 10 lidí, zraněných bylo 148, evakuováno bylo 1 369 lidí. Hasiči zachránili 250 lidí.

 ?? Foto: HZS Praha ?? Tragický požár hotelu Po požáru hotelu v Náplavní ulici v březnu minulého roku konstatova­li hasiči několik pochybení z hlediska požární bezpečnost­i.
Foto: HZS Praha Tragický požár hotelu Po požáru hotelu v Náplavní ulici v březnu minulého roku konstatova­li hasiči několik pochybení z hlediska požární bezpečnost­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia