Dnes Prague Edition

Kouč Hašek: Máme šanci na velký úspěch

Fotbalisté Bohemians Praha si poprvé od roku 1992 zahrají semifinále poháru

- Vojtěch Povejšil Petr Procházka

Až se dnes v poledne začne losovat semifinále fotbalovéh­o MOL Cupu, bude mít Praha v osudí čtyři zástupce.

Spartu a Slavii, to není žádné překvapení.

A také Bohemians, což je informace z úplně jiného ranku. Klub od Botiče se totiž do semifinále domácího poháru probojoval poprvé od roku 1992.

To ještě řada dnešních hráčů Bohemky nebyla na světě, v sestavě figuroval třeba brankář Juraj Šimurka, v mužstvu byli také Boris Kočí, František Veselý, Tibor Mičinec nebo Robert Neumann, dnes sportovní novinář.

„Máme ambici porazit kohokoliv, je nám vcelku jedno, koho nám vylosují,“vypálil sebevědomě Antonín Vaníček, hrdina středečníh­o čtvrtfinál­ového střetnutí s Olomoucí, v němž vstřelil jedinou branku utkání. „Chtěl bych hlavně hrát semifinále doma,“prohodil ještě.

Tehdy před lety narazili Bohemians v semifinále na Spartu, což se

snadno může opakovat. Při losu nebude nikdo nasazený, takže klidně může dojít i na pikantní derby Sparta - Slavie. Čtvrtým do party uchazečů o trofej je ostravský Baník.

„Máme ambice pohár vyhrát. Pokud to dokážeme, bude to první trofej, kterou bych získal s áčkem Bohemky. Byla by to obrovská euforie,“zasnil se Antonín Vaníček.

Tehdy před sedmadvace­ti lety Bohemians doma dlouho odolávali sparťanské­mu tlaku, který otupovala organizova­ná defenziva. Jenže pak se Klokanům za stavu 0:0 vymstilo tahání času: jinak spolehlivý gólman Šimurka si nechal sebrat balon ve vlastním vápně Jiřím Němcem a minutu před koncem inkasoval rozhodujíc­í úder. Do stejné brány, té blíž k tramvajím, za kterou dřív stávala stará dřevěná tribuna, proti Sigmě skóroval Vaníček. Chytrým obloučkem porazil prokletí, fotbalisté v zelenobílý­ch dresech v Ďolíčku slavili gól poprvé od listopadu, po dlouhých 526 minutách!

„Visel nad námi nějaký černý mrak, tak snad se tímhle zlomil,“doufá šťastný střelec.

Úspěch naposledy za Němce

Před nedávným ligovým soubojem proti Opavě ocenil klub přímo na ploše bývalého reprezenta­nta Jaroslava Němce, který zrovna slavil pětašedesá­té narozeniny.

V roce 1983 byl jedním z generace úspěšných fotbalistů, kteří pro Bohemians vybojovali mistrovský titul. Od té doby populární klub na podobný zářez čeká.

„Fanoušci Bohemky tu naposledy slavili titul a od té doby na nějaký velký úspěch čekají. Tohle je šance! Jsme 180 minut od velkého sportovníh­o úspěchu, i ekonomické­ho. My si to uvědomujem­e a chceme to,“prohlásil odvážně trenér Martin Hašek.

Jakou náladu dnešním losu? asi bude mít po

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Úspěch David Puškáč (vpravo) bojuje o míč v utkání, v němž Bohemians vyhráli a prošli do semifinále poháru.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Úspěch David Puškáč (vpravo) bojuje o míč v utkání, v němž Bohemians vyhráli a prošli do semifinále poháru.
 ??  ??
 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia