Dnes Prague Edition

Z bláta na silnici. Cyklokros útočí

V cyklokrosu vládli světu. Teď hrají stěžejní role i po přesunu na jarní klasiky.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Neměli zablácené obličeje a chyběla i všudypříto­mná a vlezlá zima. Jinak ale nedělní studio belgické televize Sporza po klasice Gent-Wevelgem notně připomínal­o to z mistrovstv­í světa v cyklokrosu.

Však i moderátor žertoval: „Vítejte na cyklokrosu ve Wevelgemu.“Ve studiu totiž seděli Mathieu van der Poel a Wout van Aert.

Dva čtyřiadvac­etiletí muži, kteří cyklokrosu kralují posledních pět let. Dva muži, kteří se nyní z bláta vydali na silnici a letos na ní spolu s dalším bývalým „krosařem“Zdeňkem Štybarem hrají prim.

Zatímco český cyklista dal silnici přednost už v roce 2011 po dvou mistrovský­ch titulech v blátě, oni s ní více koketují poslední dvě sezony. A přenáší na ni vzájemnou rivalitu.

Belgičan svůj talent na klasiky naznačil už loni třeba devátým místem na Flandrech, Van der Poel se mezi elitou ukázal až letos. Právě Gent-Wevelgem byl prvním Nizozemcov­ým startem v nejvyšší kategorii World Tour a on hned skončil čtvrtý. Druhý závod už ve středu proměnil v triumf na Dwaars door Vlaanderen.

„Čekal jsem to. Když jsem loni viděl, co dokáže Van Aert, tušil jsem, že si Van der Poel povede stejně. Má obrovský cit pro kolo. Kostkové klasiky jsou pro něj jak dělané,“chválí Štybar.

Právě středeční triumf Van der Poela katapultov­al ke Štybarovi a Van Aertovi – mezi favority nedělního monumentu Kolem Flander.

Čím to, že jsou to právě bývalí, nebo ještě stále současní cyklokrosa­ři, kdo hraje hlavní roli během jarních cyklistick­ých klasik?

„Víte, oni to nejsou jen nějací cyklokrosa­ři,“usměje se legendární Tom Boonen. „Všichni tři jsou to chytří závodníci s velkým talentem. Proto jsou dobří v cyklokrosu, na silnici, kdekoliv. Posaďte je na dráhu a oni budou vyhrávat. Van Aert už loni ukázal, že je silný, Štybar to potvrzuje deset let a Van der Poel? Všichni víme, že je skvělý v cyklokrosu, na horském kole i na silnici.“

Ano, všichni tři jsou enormně talentovan­í jedinci. Zatímco Štybar už na klasikách může těžit i z letité zkušenosti, Van Aert s Van der Poelem mají jízdu po kostkách jednoduše v krvi.

„U obou je absolutně neuvěřitel­né sledovat, jak po kostkách jezdí. Když jsem přijel do Belgie poprvé, tak jsem pomalu ani nevěděl, jak mám držet řídítka. Ale na nich jako na cyklokrosa­řích vidíte, jak si s tím kolem i na kostkách hrají,“poukazuje bývalý profesioná­l František Raboň.

Oba mladíci pochopitel­ně museli v posledních měsících upravit svůj trénink. Van Aert se na klasiky připravova­l už během cyklokroso­vé sezony, kdy několik závodů vynechal a v tréninku jezdil dlouhé štreky.

I Van der Poel navýšil tréninkové dávky. „Oproti předchozím rokům jsme na kole strávili pět šest i sedm hodin,“líčí Kristof de Kegel, muž, který loni trénoval Wouta van Aerta a nyní se stará o Van der Poela. „Cyklokros nemusí být pro silnici nutně překážkou. Na klasikách se vám ta hodinová zátěž může hodit. Vždycky přijde pasáž, kdy nastanou útoky, vypjaté a náročné momenty. Na to jsou těla cyklokrosa­řů ideálně stavěná,“říká.

Van Aerta s Van der Poelem spojuje i obří očekávání veřejnosti, kterému oba čelí.

V Belgii se o Van Aertovi už nyní mluví jako o nástupci Johana Museeuwa a Toma Boonena, dvou klasikářsk­ých es minulosti.

„Právě on se Štybarem jsou v tuto chvíli nejlepší cyklisté světa,“říká právě Boonen.

To Van der Poel se do prostředí plného očekávání narodil.

Prvotřídní geny dědečka Raymonda Poulidora (věčně druhého muže Tour de France) a otce Adrieho van der Poela (vítěze velkých klasik i světového šampionátu v cyklokrosu) spolu s ohromnou sílou, úžasnou technickou zdatností a mladistvou sebedůvěro­u – to je koktejl, který nemá obdoby.

„Když se tyto dva geny spojí, získáte mimozemské­ho cyklistu,“popisuje Renaat Schotte, reportér belgické Sporzy.

Až tak mimozemské, že Van der Poel dokáže ovládnout Flandry hned při své premiéře?

V cyklistice už se udály i bláznivějš­í věci.

 ?? Foto: 2x Getty Images, 1x ČTK ?? Zdeněk Štybar 33 let, Česko, tým Deceuninck – Quick-Step
Foto: 2x Getty Images, 1x ČTK Zdeněk Štybar 33 let, Česko, tým Deceuninck – Quick-Step
 ??  ?? Wout van Aert 24 let, Belgie, tým Jumbo Visma
Wout van Aert 24 let, Belgie, tým Jumbo Visma
 ??  ?? Mathieu van der Poel 24 let, Nizozemsko, tým Corendon Circus
Mathieu van der Poel 24 let, Nizozemsko, tým Corendon Circus
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia