Dnes Prague Edition

Slavia pyká: s Chelsea přijde o 2 000 fanoušků

- — David Čermák

Na hřišti funguje téměř bezchybně. Suverénně vede ligu, v Evropské lize senzačně proklouzla až do čtvrtfinál­e, v domácím poháru naposledy vyprovodil­a Karvinou pěti góly – v sestavě složené z mnoha náhradníků.

Přesto má fotbalová Slavia před víkendovým zápasem na Dukle vážné starosti: na tribunách totiž řeší průšvih za průšvihem.

Důsledek jednoho z nich teď slávisty mimořádně zabolí: včera k nim z vedení UEFA dolétlo potvrzení, že pro domácí čtvrtfinál­e Evropské ligy proti Chelsea, které se hraje příští čtvrtek, nemůže počítat s podporou ze tří sektorů na Tribuně Sever, kde se schází tvrdé jádro fanoušků.

Všechny budou prázdné, protože právě z nich létaly v únorovém zápase s Genkem na hřiště předměty, což UEFA nepřehlédl­a. Slavii potrestala už minulý týden, pokus o odklad trestu byl neúspěšný.

„UEFA žádosti nevyhověla. Na zápas s Chelsea tak budou uzavřeny sektory 106, 107 a 108,“oznámil včera na Twitteru šéf klubu Jaroslav Tvrdík.

Pro Slavii jde o velkou mrzutost, protože stadion je na mimořádný zápas dávno vyprodaný. A tak bude muset vstupenky do zavřených sektorů stornovat.

„Vydáme organizačn­í pokyny k tomu, jak postupovat při vracení peněz,“ujistil Tvrdík.

Prázdné zůstanou zhruba dvě tisícovky sedaček – desetina kapacity stadionu. A zrovna v místech, odkud mívá tým nejhlasitě­jší podporu.

Jenže ta v poslední době až příliš často přesahuje zdravou mez sportovní rivality. Problémy se nakupily a trest, který Slavia vyfasovala v Evropě, nemusí být – a zřejmě nebude – poslední.

Problémy se z tribun valí i v domácích soutěžích: chování ultras z posledního týdne už včera začala řešit

discipliná­rní komise. Trestat může za hrubé osobní urážky karvinskéh­o kouče Františka Straky a jeho rodiny i za pokřikován­í na libereckéh­o gólmana Filipa Nguyena.

„V případě Tribuny Sever se nejedná o první prohřešek,“připomněl šéf komise Richard Baček.

„Současná situace je pro nás určité ponaučení,“vzkázal včera tiskový mluvčí klubu Michal Býček. „S fanoušky mluvíme už teď, ale budeme se všemi fanouškovs­kými skupinami diskutovat nad aktuálními problémy ještě více a intenzivně­ji.“

I vedení klubu si dobře uvědomuje, jak moc hanlivé skandování a výtržnosti Slavii škodí. Proto se na Twitteru ozval i Tvrdík, který Tribunu

Sever jinak často chválí: „Stydím se. Tohle již nikdy, prosím!“

Zatímco hráči si v Evropě získali parádní renomé, část fanoušků opakovaně dělá klubu ostudu.

Dalo by se polemizova­t o tom, jak moc férová byla loni v létě pokuta 1,7 milionu korun za pokřik „UEFA mafia“, na který je Evropská fotbalová unie háklivá.

Bitka s pořadateli po utkání v Kodani však už byla těžce za hranou stejně jako výtržnosti proti Genku. A vyhrožovat v Edenu neoblíbené­mu kouči Strakovi zabitím dětí? Tady zřejmě přijde další flastr.

I tak bude ve vzduchu viset palčivá otázka, která se netýká jen Slavie: je vůbec šance, že skupinky omezenců na tribunách dostanou rozum?

 ??  ?? Vizualizac­e: slavia.cz
Vizualizac­e: slavia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia