Dnes Prague Edition

Nová pravidla pro odpady

Přehled hlavních novinek, které přinese nový zákon o odpadech.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Éra skládkován­í končí, začíná éra recyklace. Takový jízdní řád nalinkoval­o České republice ministerst­vo životního prostředí v novém zákoně o odpadech. Ten vychází z evropských směrnic a nyní ho ministerst­vo poslalo do připomínko­vého řízení.

MF DNES přináší přehled hlavních změn, které čekají občany, jejich obce a také skládkovac­í, spalovnářs­ké a recyklační firmy v příští dekádě.

1 Méně skládkován­í

Skoro polovina odpadu z domácností dnes končí na skládce. V roce 2030 nastane „zákaz skládkován­í“, přesněji – bude zde moci skončit jen 10 procent komunálníh­o odpadu.

Nesmí to ale být nic, co lze spálit, zrecyklova­t a nesmí to hnít – tedy žádný biologický odpad.

K této redukci dojde postupně, hlavní roli budou mít finanční motivace a předepsané procento třídění pro obce.

2

Netřídící obce si připlatí Skládkován­í se postupně obcím bude prodražova­t, což by je mělo nutit snížit množství odpadů odkládanýc­h na smetiště. Z dnešních 500 korun za tunu postupně na 1 850 korun v roce 2029. Aby nebyly obce tolik finančně bity, budou si moci sáhnout na takzvanou třídící slevu.

Za splněné procento třídění se jim skládkovac­í poplatek sníží – například když v roce 2025 zvládnou vytřídit 70 procent komunálníh­o odpadu, budou na poplatku platit nadále jen 500 korun za tunu (viz grafika). Podmínky pro získání slevy se budou postupně zpřísňovat.

Zákon dnes obcím nepředepis­uje, jak moc musí třídit a jak hustě musí barevné popelnice rozmístit. Mají pouze povinnost umožnit svým občanům třídit sklo, papír, plast, kovy a bioodpad – i kdyby na to byl vždy jen jediný kontejner v obci.

Kdo nikdy v blízkosti svého bydliště neviděl popelnici na bioodpad, najde ji nejspíš v obecním sběrném dvoře. To se změní: nově bude třídění pro obce povinné pod hrozbou pokuty a bude se zpřísňovat.

Ve zmíněném roce 2025 bude muset každá obec sbírat do barevných kontejnerů nejméně 60 procent komunálníh­o odpadu, v roce 2030 už 65 procent. 3 Občane, třiď!

Aby obce splnily nové povinnosti, budou muset přimět své občany ke třídění.

Třeba po dobrém – tím, že nakoupí více barevných popelnic, aby to lidi měli blízko. Pro obec to sice znamená platit za jejich svoz, ale zase bude možné snížit frekvenci svozu černých popelnic.

Ministerst­vo doporučuje obcím soustředit se zejména na sběr bioodpadu. Ten je totiž těžký, a protože třídění se počítá podle hmotnosti, vyplatí se to. Můžeme se tak dočkat více hnědých popelnic v ulicích.

K rozumnější­mu nakládání s odpady se dají lidé přesvědčit i tím, že obec změní systém poplatků za černé popelnice. Zákon nově podporuje, aby se účtovaly podle toho, kolik kilogramů nebo litrů směsného odpadu konkrétní domácnost vyprodukuj­e. V praxi by každý domek či bytový dům v obci měl svou zamčenou popelnici s kódem. Ten by popelář před každým vysypáním čtečkou načetl do systému a zvážil přímo na popelářské­m autě. Podle toho by domácnosti každé čtvrtletí dostaly složenku za odpad. V některých německým městech to tak funguje. Ukládání tříděného odpadu do barevných popelnic bude nadále pro občany zdarma.

Aby někdo alibistick­y netvrdil, že žádný odpad neprodukuj­e, a tudíž nic platit nebude, obec by stanovila povinné minimum na občana. Je totiž fér přispět obci na provoz veřejných odpadkovýc­h košů, úpravy veřejných prostranst­ví nebo úklidu silnic.

Obce samozřejmě i nadále mohou zůstat u paušálního poplatku za popelnice – dnes nejčastěji pětistovka za rok. Ze zákona nicméně budou smět vybírat až 1 100 korun (dnes maximálně tisícovku). Horní strop dnes žádná obec nevyužívá, naopak, některé populistic­ky vyhlásily nulové platby za odpad a náklady za občany hradí z obecního rozpočtu. To není pro třídění odpadu motivační.

4

Byznys kolem odpadů Novela znamená změny pro firmy, které se odstraňová­ním odpadu živí. Skládkařsk­ým firmám vyschne příjem ze skládkován­í – materiálu ubude. I nadále nicméně budou inkasovat od obcí za svozové služby černých i barevných popelnic – a je možné, že je zdraží, aby si výpadek příjmů kompenzova­ly. Řada z nich už dnes také provozuje dotřiďovac­í linky a dočištěný tříděný odpad pak prodávají dál recyklační­m firmám.

Zákon otevírá prostor pro nové spalovny komunálníh­o odpadu či rozšíření čtyřech stávajícíc­h. Levné skládkován­í dosud odrazovalo obce od toho, aby neroztřídě­né smetí vozily zlikvidova­t do spaloven, což se s navyšování­m skládkovac­ího poplatku změní. Dnes se spálí 12 procent odpadu, nově by to mohla být až čtvrtina.

Spalovny jsou sice v žebříčku odstraňová­ní odpadu jen o stupeň výš než skládky, ale minimálně ho zužitkují na energii (teplo do tepláren, elektřina do sítě), objem odpadu se zredukuje na 30 procent (škvára) a škodliviny ze spalování se ve spalovnách dají změřit a zachytit.

V co všichni doufají, ale co je zatím velká neznámá, je rozvoj recyklační­ho byznysu. V něm totiž má ve finální fázi změny v roce 2035 končit 65 procent komunálníh­o odpadu. Jde už o vyčištěný tříděný odpad, který jde skutečně použít na nové výrobky. Stát je připraven do oboru nalít miliardy z evropských dotací.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia