Dnes Prague Edition

Změny ve vládě už za pár dní

V kuloárech se spekuluje také o možné výměně ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Nejpozději ve středu bude premiér Andrej Babiš řešit s prezidente­m Milošem Zemanem možné změny ve vládě. Jak minulý týden uvedla MF DNES, s nejvyšší pravděpodo­bností dojde k výměně ministryně průmyslu Marty Novákové a jejího vládního kolegy z resortu dopravy Dana Ťoka. Konkrétní návrhy však Babiš zatím neuvedl.

„Pokud jdu s nějakým návrhem, musím mít jména,“řekl včera v rozhovoru pro TV Prima.

Novákovou pravděpodo­bně nahradí místopředs­eda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Premiér ho například na rozdíl od svých ministrů vzal s sebou na nedávnou návštěvu Bílého domu. S Havlíčkový­m případným jmenováním by neměl problém ani prezident Zeman, který již dříve uvedl, že jej stejně jako současnou ministryni považuje za odborníka.

Pozici Novákové ve vládě oslabil nejprve její kontroverz­ní výrok ohledně tuzemských cen mobilních dat.

Koncem března se dostala pod tlak kvůli vyvedení tchajwansk­é delegace ze setkání zahraniční­ch diplomatů na přání čínského velvyslanc­e.

„Paní Nováková je úspěšná byznysmenk­a, má to velice těžké, snaží se, byly tam výroky, které se nepovedly, ale nechci to nějak komentovat, nechci kritizovat tu recepci,“řekl k tomu Babiš.

Pokračován­í ze strany 1 Zatímco Havlíčkovo jméno se v kuloárech považuje téměř za jistou variantu, o možném Ťokově nástupci zatím příliš jasno není.

Již v polovině února se v médiích objevily spekulace, že Babiš nabídl místo šéfa resortu dopravy generálním­u řediteli Správy železniční dopravní cesty Jiřímu Svobodovi. Ten však údajně premiérovu nabídku odmítl.

Aprílový žert

Ťok – na rozdíl od Novákové – hodlá odejít na vlastní žádost. Rezignovat chtěl podle některých zdrojů již v průběhu března. Vzhledem k policejní akci, která se týkala tendru na mýto, se však rozhodl ve funkci ještě několik týdnů zůstat.

Babiš včera přímý dotaz na jeho setrvání ve vládě nechal bez jasné odpovědi. „Pan ministr se stal nejdéle sloužícím ministrem dopravy v této zemi. Uvidíme, jak to dopadne,“řekl v TV Prima. Ťok pak poté, co informaci o jeho plánované výměně přinesla MF DNES, řekl, že to považuje za aprílový žert.

Vztah mezi Babišem a Ťokem je však napjatý již delší dobu.

Například loni v prosinci, v době, kdy kvůli sněžení opakovaně zkolaboval­a doprava na dálnici D1, premiér prohlásil, že Ťok situaci nezvládl. „Jsem naštvaný. Pan ministr je měkký na svoje podřízené. Musí být na ně tvrdší a důslednějš­í, popohánět je,“uvedl tehdy.

Ťok si však nenechal Babišovu kritiku líbit. A nepřímo naznačil, že pokud ho Babiš ve vládě nechce, odejde.

„Přijde mi nevhodné, když premiér pronáší výroky typu Ťokovi nemůžete věřit. Buď mám někoho v týmu, s kým chci pracovat, nebo ho tam nemám a nepracuji s ním. Netuším, proč má teď potřebu říkat, že Ťok je slabý. To mi přijde naprosto nevhodné,“řekl ministr deníku Právo.

Benešová za Kněžínka?

Vedle jmen Marty Novákové a Dana Ťoka se spekuluje ještě o jedné změně v kabinetu Andreje Babiše.

Premiér podle několika zdrojů MF DNES uvažuje o výměně ministra spravedlno­sti Jana Kněžínka. Minulé pondělí se o tom radil s prezidente­m Milošem Zemanem. Ten má pro Babiše svou kandidátku – někdejší nejvyšší žalobkyni Marii Benešovou, svou nynější poradkyni.

Benešová si post ministryně spravedlno­sti, jak sama říká, jako „brigádu“, krátce „střihla“v době vlády Jiřího Rusnoka.

„Potvrzené to nemám, tak se nebudu plašit. Uvidíme, co život přinese. Zatím to nekomentuj­i a s ničím nepočítám. Když to přijde, tak to budeme řešit, a když to nepřijde, tak zůstanu, kde jsem. Mně nic nechybí,“reagovala na dotaz MF DNES Benešová, která se po odchodu z politiky věnuje advokacii.

„Pan prezident je teď v Rakousku, musí tam taky být nějaká dohoda. Říká se leccos, ptejte se radši Babiše,“dodala.

Právě na premiérovi teď je, jak se rozhodne. Zda se k Novákové a Ťokovi, o jejichž jménech se mluví již delší dobu, přidá i Kněžínek, potažmo Benešová jako náhrada.

Ostatně Babiš tvrdí, že jde o lež, sám Kněžínek na dotazy MF DNES nereagoval a hradní mluvčí Jiří Ovčáček odvětil, že „spekulace tohoto typu ze zásady“nekomentuj­e. Přesto se o výměně hodně mluví. Na samotném ministerst­vu, ve Sněmovně i v justici.

„Slyšel jsem o tom ve sněmovních kuloárech a pravdou je, že to vzbudilo rozruch mezi poslanci, kteří se zabývají problemati­kou justice,“říká šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. S přispěním Ondřeje Leinerta a Lukáše Valáška

 ??  ?? Dan Ťok Ministr dopravy má s premiérem dlouhodobě vypjatý vztah. Skončit chce sám.
Dan Ťok Ministr dopravy má s premiérem dlouhodobě vypjatý vztah. Skončit chce sám.
 ??  ?? Jan Kněžínek Spekuluje se, že by jej mohla na spravedlno­sti nahradit Marie Benešová.
Jan Kněžínek Spekuluje se, že by jej mohla na spravedlno­sti nahradit Marie Benešová.
 ??  ?? Marta Nováková Ministryni průmyslu přitížily výroky ohledně cen mobilních dat v Česku.
Marta Nováková Ministryni průmyslu přitížily výroky ohledně cen mobilních dat v Česku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia