Dnes Prague Edition

Mrázek hrdinou NHL

-

Nejen osobní statistiky určovaly úspěšnost čtyřiceti českých hokejistů, již se alespoň mihli v NHL v ročníku 2018–19. Kteří vedle Petra Mrázka na sebe upozornily – ať už kladným, či záporným způsobem?

● Vítězové

David Pastrňák (Boston) Zábavný borec. Skutečná hvězda. Ač promarodil 16 utkání, zlepšil si osobní rekordy v gólech (38) a bodech (81). Tomáš Hertl (San Jose) Stal se vůdcem. Ve své nejprodukt­ivnější sezoně se zaskvěl bilancí 35+39, obstál i při bránění a na buly. David Krejčí (Boston) Posbíral 73 bodů ve 22 letech a nyní ve dvaatřicet­i, byť obvykle nehrál v první lajně a elitní přesilovko­vé pětce. Jakub Vrána (Washington) V páté sezoně po draftu si konečně vysloužil roli ve druhém útoku, po níž toužil a pro niž se hodí. Dal 24 gólů. David Rittich (Calgary) Žasl, když v něm znalci v zimě viděli kandidáta na Vezina Trophy pro brankáře roku. Zbrzdily ho zdravotní potíže. Lukáš Radil (San Jose) Lidi, nevzdávejt­e to! Do zámoří šel v 28 letech, na farmě i v NHL zaujal a dostal smlouvu do léta 2020.

Filip Hronek (Detroit) Moderní bek, jichž mají Češi zoufale málo. V jedenadvac­eti v AHL dominoval, v NHL stihl 23 bodů ve 46 utkáních.

● Poražení

Jakub Voráček (Philadelph­ia) Fajnových 66 bodů, bídné plus/minus (-16). A hlavně: Flyers neuspěli. Vladimír Sobotka (Buffalo) Nespokojen­ý s obranářsko­u rolí. Bez play off. Neprodukti­vní (5+8), s nejhorším plus/minus v kariéře (-20). Pavel Zacha (New Jersey) Z opatrné hry vyšlehly jen záblesky kumštu (13+12). Potřebuje zabrat. Ondřej Palát (Tampa) Zase ho zradilo tělo. Dal jen osm gólů. Vše si může vynahradit ve Stanley Cupu. Michal Kempný (Washington) Vše vypadalo báječně, než si v březnu zranil stehenní sval. Bude se zotavovat 4 až 6 měsíců. Radim Šimek (San Jose) Po roce na farmě a dvou měsících na tribuně skvěle zapadl do sestavy. Ale v březnu si přetrhal vazy v koleni. Martin Nečas (Carolina) Podobně jako další talent Filip Zadina se v NHL neohřál a školil se na farmě. Ondřej Kaše (Anaheim) Podepsal nový kontrakt, hrál výborně, srazil ho však další vážný úraz. (kap)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia