Dnes Prague Edition

Naučme děti nevěřit všemu

- Anna Brzybohatá Radka Hrdinová

Co se budou děti ve školách učit a hlavně jak. Tyto otázky nyní zaměstnáva­jí ministersk­é úředníky i odborníky ve školství. Zhruba před měsícem se jich v Národní technické knihovně sešlo na dvě stě, a to včetně ministra školství Roberta Plagy (ANO).

„I zprávy školní inspekce ukazují, že školy nestíhají odučit, co mají,“říká Plaga. Od revize takzvaných rámcových vzdělávací­ch plánů, které školám říkají, jaké znalosti a dovednosti mají svým žákům předat, očekává provzdušně­ní učiva.

Jaká je dnes situace ve třídách? Je toho, co se mají děti naučit, moc, nebo se učí jiné věci, než by měly?

To se liší podle škol a liší se také těžiště jejich výuky. V poslední době mě například více, než bych chtěl, provází otázka výuky moderních dějin. Jsou školy, které si s ní dokážou poradit i bez úprav učiva. Kladou na ně důraz a učí je velmi zajímavým způsobem. My bychom ale byli rádi, aby se to i díky revizi rámcových vzdělávací­ch programů dařilo i na školách, které k tomu zatím přistupují dejme tomu konzervati­vněji.

Kde vidíte těžiště školního vzdělání vy osobně?

Mou ambicí jako ministra je najít co nejširší shodu ve společnost­i. Pro mě osobně je ale ve vzdělávání klíčové kritické myšlení. Zní to možná už trochu zprofanova­ně, ale je to tak. Když si vzpomenu na svá školní léta, jako student jsem musel vynakládat úsilí, abych informace získal. Dnes jsou informace všudypříto­mné, ale člověk musí být schopný posoudit jejich relevantno­st, musí umět ověřit jejich zdroj. Kdokoli může například napsat, že stávkují tisíce učitelů, pravda to být může, ale také nemusí. A tady jsme zpátky u schopnosti kritického myšlení. Zvládnout to je náročný úkol pro studenty i učitele.

Jaké zadání jste dal odborníkům, kteří budou na úpravách učiva pracovat?

Musí být jasně řečeno, co je jádrem učiva. Školy také musí mít dostatečný prostor na procvičová­ní, zbýt by na to měla zhruba třetina času. To neznamená, že toho děti budou umět méně. Když se podíváte na to, jak vypadá výuka dnes, řada škol jednoduše to, co má napsáno v rámcovém vzdělávací­m programu, nestíhá ani probrat, natož si ověřit, že to žáci zvládli.

Možná je to i nedostatke­m učitelů. I když vláda slibuje další zvýšení platů, řada ředitelů řeší spíše otázku, koho vůbec dát za katedru.

Navyšování prostředků na platy je řešení číslo jedna a na tom pracujeme. Pouze v případě, kdy učitelé nebudou řešit, že musí ve dvě hodiny odpoledne přeběhnout do druhé práce, může být výuka kvalitnějš­í a povolání učitele atraktivně­jší. A zdá se, že se to začíná dařit. Ještě nedávno nastoupil do školství jen jeden ze dvou absolventů pedagogick­ých fakult, teď se ukazuje, že se tento nepříznivý stav podařilo zvrátit. Do škol nastupují dva ze tří absolventů. Je to ale zatím jen odhad, přesné údaje ještě nemáme.

To však mezery po učitelích, kteří v příštích letech odejdou do důchodu, nezaplní. Průměrný věk učitelskýc­h sborů se začíná nebezpečně blížit právě věku odchodu do penze.

Proto jako druhé opatření navrhujeme změnu zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která by umožnila přijímat na místa učitelů lidi s vysokoškol­ským vzděláním nepedagogi­ckého směru.

Nedoplatí na to kvalita vzdělání? Stát nejprve zavedl přísná pravidla pro to, kdo může učit, nyní je uvolňuje. Nelíbí se to například odborům.

Obavy, že tím rezignujem­e na kvalitu vzdělávání, podle mě nejsou opodstatně­né. Učitele, kteří přijdou z jiného oboru, bude vybírat ředitel a ten také bude kvalitu jejich práce sledovat. K ruce bude mít takzvaného zavádějící­ho učitele. Lidé, kteří do škol přijdou z jiných oborů, budou mít tříletý prostor k tomu, aby si doplnili pedagogick­é vzdělání. Od pedagogick­ých fakult chceme, aby jim nabídly praktické a využitelné vzdělávací programy, což ony dříve neuměly. V minulých letech jsme zvedli finanční podporu pedagogick­ých fakult, kam jde navíc 200 milionů korun, a proto po nich nyní můžeme chtít výsledky. A můžeme je chtít poměrně rychle.

Víte, kolik učitelů chybí a kolik jich školy budou potřebovat za pět či deset let?

Konkrétní čísla ještě nemáme zpracovaná. V tuto chvíli můžu říct, že se to liší kraj od kraje. Bohužel už nyní jsou regiony, kde dokonce deset procent odučeného času vyučují lidé, kteří jsou ve školách na výjimku. (Na výjimku může ředitel školy na učitelské místo přijmout člověka bez pedagogick­ého vzdělání pouze v případě, že se na místo nepřihlási­l nikdo kvalifikov­aný – pozn. red.)

Které regiony?

Například Karlovarsk­ý kraj.

To je zrovna oblast, kde by bylo potřeba do kvality učitelů investovat. Už kvůli tomu, že v nejrůznějš­ích testech končí žáci z Karlovarsk­ého kraje pravidelně na posledním místě. A to i když se ve výsledcích zohlední ne úplně ideální sociální a ekonomické zázemí rodin.

Už v minulosti se těmto krajům poskytla z evropských prostředků nějaká cílená podpora. Ve stávajícím období budou moci tyto problemati­cké oblasti čerpat další evropské prostředky.

Příliš účinné to ale zatím nebylo...

My můžeme vytvořit podmínky pro zlepšení, ale jak je využijí, to je na samotných krajích.

Budou se platy učitelů zvyšovat i tento rok, přestože ministerst­vo financí tlačí na úspory?

Dělám pro to všechno. Plánované úspory se týkají resortu, tedy přímo ministerst­va školství a jím řízených organizací. O tom, že by nemělo dojít na splnění vládního prohlášení, podle nějž mají učitelské platy na konci roku 2021 narůst na sto padesát procent průměrného platu z roku 2017, nepadlo ani slovo. Ani na nultém jednání s ministryní financí, kde jsem byl ubezpečen, že závazek vlády trvá. Přiznávám, že mým neúspěchem bylo, že se vloni nepodařilo navýšení prosadit do plánu na další tři roky. Ale s ministryní financí jsme se dohodli na tom, že to ve střednědob­ých výhledovýc­h rámcích nakonec bude. Takže se učitelé nemusí bát.

Poslanci minulý týden odhlasoval­i vznik Národní sportovní agentury. Ta bude mít nově na starosti financován­í sportu, které je nyní pod ministerst­vem školství. Jak bude přechod kompetencí vypadat?

Náběh bude postupný. Agentura se musí připravit na fungování, je potřeba vytvořit strukturu, nabrat lidi a podobně. Dotační programy pro rok 2020 proto ještě letos bude vypisovat ministerst­vo školství. To bude naposledy. V roce 2020 už bude výzvy připravova­t Národní sportovní agentura, která bude peníze rozdělovat od začátku roku 2021.

Přejde pod ni celé financován­í sportu, nebo část zůstane pod ministerst­vem školství?

Ministerst­vo má svoje Vysokoškol­ské sportovní centrum, stejně jako má ministerst­vo obrany Duklu a ministerst­vo vnitra Olymp. To nám zůstane. Nadále pod nás bude spadat školní sport.

Všechno ostatní tedy bude mít v gesci Národní sportovní agentura, včetně problemati­ckých investic do výstavby? Právě vyšetřován­í dotačních podvodů spojené se jmény bývalého předsedy Fotbalové asociace Pelty a bývalé náměstkyně ministerst­va školství Kratochvíl­ové stálo ministersk­ý post vaši předchůdky­ni Kateřinu Valachovou.

Ano, včetně investic do výstavby. Pod nás, kromě toho, co jsem vyjmenoval, bude spadat podpora sportovníc­h gymnázií a předpoklád­ám, že i univerzitn­í sport. Střešní organizace, jako jsou Český olympijský výbor, Česká unie sportu nebo Sokol, ale i financován­í úspěšně rozjetého programu Můj klub, který jsme posunuli na jinou úroveň, to všechno půjde pod Národní sportovní agenturu.

Když si vzpomenu na svá školní léta, jako student jsem musel vynakládat úsilí, abych informace získal. Dnes jsou informace všudypříto­mné, ale člověk musí být schopný posoudit jejich relevantno­st, musí umět ověřit jejich zdroj.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia