Dnes Prague Edition

Senátorem bude buď starosta Jarolím, nebo scenárista Smoljak

- — Kristína Paulenková

PRAHA Když je hezky, volební místnosti spíše zejí prázdnotou. Toto nepsané pravidlo si tentokrát ověřili v Praze 9 u prvního kola doplňovací­ch senátních voleb. K urnám dorazilo pouze 18,48 procenta voličů. Do druhého kola jejich hlasy poslaly starostu této městské části Jana Jarolíma (ODS) a scénáristu Davida Smoljaka (STAN).

Jarolím získal 24,25 procenta, Smoljak postoupil v těsném závěsu se 23,53 procenta.

Financován­í, média

O tom, co by v případě definitníh­o vítězství dělali v Senátu, mají oba kandidáti jasno. David Smoljak, syn zesnulého režiséra Ladislava Smoljaka, by se chtěl mimo jiné zaměřit na svobodu médií. „Mocným lidem v této zemi leží existence nezávislýc­h médií veřejné služby v žaludku,“řekl a vyjádřil znepokojen­í nad názory, že by veřejnoprá­vní média měla být financován­a z daní místo koncesioná­řských poplatků. Podle něj by je pak kontrolova­ly vítězné strany. „Senát musí pokusům změnit právní prostředí, ve kterém se média nalézají, čelit,“dodal a jako další bod zmínil i financován­í obcí, které by oproti nynějšímu stavu mělo více přát těm menším.

Jeho protivník, dlouholetý starosta Prahy 9 Jan Jarolím, vede městskou část od roku 2006, předtím byl tři volební období místostaro­stou. V Senátu by chtěl vycházet ze zkušeností, které získal na radnici.

Jarolíma rovněž znepokojuj­e financován­í obcí. „Nikdo pořádně nezanalyzo­val, jaké jsou skutečné potřeby obcí a jakou ohromnou část státní správy obce vykonávají,“upozornil. A na srdci mu leží i životní prostředí. „... abychom už konečně napravili to, co u nás stále přetrvává, a to je podpora biopaliv první generace, která se vyrábějí z potravinář­ských plodin,“řekl.

O to, kdo nahradí Zuzanu Baudyšovou (ANO), která rezignoval­a v lednu na svůj mandát ze zdravotníc­h důvodů, rozhodnou voliči tento týden ve druhém kole. Nástupce Baudyšové bude v Senátu na zbytek jejího funkčního období, to znamená do října příštího roku.

 ??  ?? Senátorské křeslo Praha 9 si volila nástupce za senátorku Zuzanu Baudyšovou (ANO). Postoupili Jan Jarolím (vlevo) a David Smoljak. 2x foto: ČTK
Senátorské křeslo Praha 9 si volila nástupce za senátorku Zuzanu Baudyšovou (ANO). Postoupili Jan Jarolím (vlevo) a David Smoljak. 2x foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia