Dnes Prague Edition

Oběti slovenskýc­h nájemných vrahů

Před třemi lety našli podnikatel­e z jižního Slovenska zastřelené­ho v jeho domě. Loni v únoru zemřel rukou vraha novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně. Zabíjeli titíž lidé?

- Václav Janouš reportér MF DNES

Do nového okrového domu v Mierové ulici uprostřed jihosloven­ského Kolárova přišli v polovině prosince 2016 vrazi. Majitele, místního podnikatel­e Petera Molnára, na místě zabili dvěma ranami. Zmizeli tak tiše, že si nikdo ze sousedů ničeho nevšiml, stejně tak policie neměla dva a půl roku žádný jednoznačn­ý důkaz. Teď si ale kriminalis­té myslí, že vědí, kdo podnikatel­e zabil. Podezřívaj­í vrahy, kteří před rokem zastřelili slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou. Bývalého policistu Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka, který při vraždě Kuciaka údajně fungoval jako řidič a při vraždě podnikatel­e měl být střelcem.

„Tehdy ho zastřelené­ho nalezla jeho sestra Silvie, v pátek ráno. Od té doby je dům prázdný a celou dobu si říkáme, proč jej někdo zabil... Nebyl to žádný kontroverz­ní podnikatel,“říká soused přes ulici.

Hned po vraždě ve městě padala jména Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa. Oba totiž pro čtyřicetil­etého Molnára a jeho dopravní firmu PE-MO pracovali. Marček jako šofér, Szabó jako bodyguard. Proč potřeboval podnikatel s autobusy ochranku, není dodnes jasné.

Druhá rána do hlavy

Každopádně podnikatel­e vrazi zastřelili dvěma ranami. V moderním domě žil sám, byl rozvedený a pachatelé zřejmě věděli, že večer v rezidenci na nikoho nenarazí. Petera Molnára nejprve postřelili do kolena, následně jej zabili druhou ranou do hlavy. V té době už ležel na posteli, obličejem dolů.

Nedaleko od jeho domu bydlí jeho rodiče, vedle jejich domku měl Molnár zázemí firmy. „Manžel doma není a já už se o tom bavit nechci,“mávne rukou matka zavražděné­ho podnikatel­e, když se jí už loni na podzim chtěli reportéři MF DNES na možné spojení Szabóa a Marčeka s vraždou zeptat.

Policie sice oba podezříval­a už po vraždě, avšak neměla proti nim žádné přímé důkazy. Vše se však změnilo v posledních týdnech. Policie to naznačila už ve sdělení obvinění podnikatel­i Mariánu Kočnerovi, kterého viní z objednávky vraždy. V dokumentu napsala, že vraždu novináře Kuciaka zajistil u obou mužů podnikatel Zoltán Andruskó, protože věděl, že „dvojice už v Kolárově vraždila“. Ve čtvrtek zásahová jednotka přivezla obviněného Marčeka do Kolárova k domu zavražděné­ho podnikatel­e a vzala jej dovnitř. Policie zatím vývoj vyšetřován­í této vraždy nechce komentovat, podle slovenské televize Markíza se však Marček k vraždě ve středu přiznal, v domě kriminalis­tům údajně ukazoval, jak s bratrancem Szabóem podnikatel­e zastřelili. Kromě toho s policií spolupracu­je i Zoltán Andruskó, podnikatel z Komárna, u kterého měla vraždu novináře objednat překladate­lka Alena Zsuzsová. Tu zase údajně zaúkoloval kontroverz­ní slovenský podnikatel Marián Kočner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Podezřelí Tomáš Szabó (nahoře) a Miroslav Marček.
Podezřelí Tomáš Szabó (nahoře) a Miroslav Marček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia