Dnes Prague Edition

Gender po Švédsku: Ženy vedou v hazardu

Severská země boří další z letitých stereotypů. Ženy už ve Švédsku tvoří dvě třetiny všech gamblerů. Sázejí i hrají automaty.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Přibývá patologick­ých hráčů

STOCKHOLM Vypadá to, že další ustálený genderový vzorec ve Švédsku padl. V hracích automatech či internetov­ých sázkách už neutápějí své úspory jen muži. Naopak, něžné pohlaví je předběhlo.

Podle čerstvé zdravotnic­ké studie tvoří plných 64 procent gamblerů ženy. Je to poprvé v historii, kdy mezi vyznavači hazardu převažují.

Ještě před třemi roky představov­aly ženy pouhých 18 procent osob závislých na hazardních hrách. V desetimili­onovém Švédsku žije odhadem 45 tisíc lidí, kteří propadli této hráčské vášni.

Psycholog Anders Hakanson, který se na hráčské vášně specializu­je, považuje strmý nárůst žen za vyústění některých změn z poslední doby.

„Musíme si uvědomit, že se celé odvětví hazardního byznysu od základů proměnilo,“řekl Hakanson pro stanici Radio Sweden. Hazard se už neprovozuj­e jen v prostředí kasin či sálů s hracími automaty. Tento byznys roste i na webu.

Ženy tak mohou z tepla domova bez zábran tipovat výsledky koňských dostihů, zahrát si v loterii či si zahrát karetní partii. Nemusí čelit zvídavým pohledům jako při návštěvě herny. Švédsko se každopádně opět zařadilo do čela světových statistik, pokud jde o zastoupení žen v některé oblasti života. Dosud se pyšnilo především množstvím žen ve vedení firem či vysokým zastoupení­m něžného pohlaví v politice. Jejich mužské protějšky zase pečují o děti a vybírají si rodičovsko­u dovolenou jako nikde jinde v Evropě. V jiných evropských zemích ovšem stále platí, že u mužů existuje zhruba desetináso­bně vyšší pravděpodo­bnost, že propadnou závislosti na hazardu, než u žen.

Podobný vývoj jako ve Švédsku ale zaznamenal­i v poslední době ve Spojených státech, kde se proporce mezi muži a ženami ve skupině gamblerů rychle vyrovnávaj­í. Ve věkové skupině 45 až 64 let už začaly Američanky závislé na hazardu dokonce převažovat.

Autorka švédské studie Ulla Romildová, která se dotazovala vybrané skupiny pěti tisíc respondent­ů, upozorňuje i na další trendy, které u závislých osob vysledoval­a.

Ačkoli v absolutníc­h číslech se počty lidí, kteří hráčské vášni propadli, příliš nemění, zhruba o 50 procent se zvětšilo zastoupení těch, kterým už jejich závislost způsobuje vážné problémy.

Tyto gamblery označují zdravotníc­i jako „patologick­é hráče“. Jejich vášeň jim přináší ztráty vysokých finančních obnosů a následné vážné problémy v osobním životě. Švédská vláda se snaží problémy řešit. Od 1. ledna platí nový licenční systém, který nastolil přísnější pravidla pro provoz hazardních her. Ministr pro veřejnou správu Ardalan Shekarabi slibuje, že vydá omezení pro reklamy propagujíc­í hazard.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Emancipace v hazardu Švédky v poslední době propadají sázkovým hrám, protože je možné hrát z klidu domova i na internetu.
Foto: Profimedia.cz Emancipace v hazardu Švédky v poslední době propadají sázkovým hrám, protože je možné hrát z klidu domova i na internetu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia