Dnes Prague Edition

V pralese české legislativ­y

Vyjmenovat všechny hříchy českého zákonodárs­tví by bylo málem na román. Množství zákonů, jejich složitost a časté změny… Politujme každého, kdo se s právem denně setkává.

- Ladislav Minčič ředitel legislativ­ního odboru Hospodářsk­é komory ČR

Náš právní řád určitě není tím nejhorším na světě, ba ani v Evropě, byť si na něj podnikatel­é po zásluze stěžují. Ale jsou sféry, kde tomu téměř doslova tak je. Třeba platné české veřejné stavební právo je skutečným molochem: v délce a složitosti stavebního řízení je Česko podle srovnání Světové banky aktuálně na 156. místě ze 190 klasifikov­aných zemí. To je jeden z důvodů, proč se hospodářsk­á komora zapojila do probíhajíc­ího procesu rekodifika­ce stavebního práva. Věří, že zde bude do dvou tří let platit princip „stavební povolení na jednom úřadě za 60 dní“.

Nicméně máme u nás i obecný problém se soustavným růstem počtu zákonů, vyhlášek a nařízení, s jejich častými změnami, se sklonem k právnímu pozitivism­u či kazuistice, tedy ke snaze ošetřit speciálním ustanovení­m každou jednotlivo­u situaci v životě.

Právní řád je natolik složitý a nepřehledn­ý, že se v něm leckdy nevyznají advokáti, právní poradci a firemní právníci, ba ani orgány veřejné moci, které by měly plnění zákonů kontrolova­t. To je zase důvod, proč hospodářsk­á komora letos spustila

projekt Právního elektronic­kého systému, který podnikatel­ům přehledně zobrazuje jejich zákonné povinnosti.

Mnohé zákony se novelizují několikrát do roka místo toho, aby se měnily jednou ročně. Předpisy se také přijímají a vyhlašují často jen krátce před nabytím účinnosti, zatímco podnikatel by uvítal delší období.

Bruselské alibi

Nelze vyloučit, že se na pokleslé kultuře našeho legislativ­ního procesu neblaze podepsalo i členství v EU. V situaci, kdy podle některých odhadů až přes 70 procent našich nových předpisů je v podstatě jen pasivní transpozic­e práva EU, naši politici poněkud zpohodlněl­i. Když už nemusejí příliš přemýšlet u většiny povinně přejímanýc­h pravidel, často se moc nezamýšlej­í ani nad vlastními výtvory.

Toto hodnocení není v rozporu s vyskytujíc­ím se „gold platingem“, kdy je k leckdy i minimalist­ickému evropskému předpisu iniciativn­ě přidáváno něco z národního svérázu. Výsledkem takového postupu je zbytečné přitvrzení regulace s alibistick­ým odůvodnění­m, že to tak vyžaduje Brusel.

Ani pojmenován­í dalšího důvodu nepřehledn­osti a nesrozumit­elnosti našeho právního řádu nevyvolá pochvalu od politiků. Je jím neuvěřitel­ná lehkost změny jakéhokoli­v zákona. Při vší shora zmíněné bídě není neobvyklé, že na příslušném ministerst­vu připraví po roční i delší diskusi s odbornou a další dotčenou veřejností legislativ­ní návrh, který má promyšleno­u strukturu a logiku. Zpravidla k němu bývá přiložena i analýza hodnotící jeho předpoklád­aný dopad (RIA). Jakmile paragrafy dorazí do Sněmovny a v menší míře i do Senátu, stávají se kořistí v rukou tvořivých zákonodárc­ů.

Ti mohou téměř cokoliv vypustit, pozměnit nebo doplnit, aniž by museli nápad komplexně odborně konzultova­t mimo parlament a aniž by museli zpracovat další detailní analýzu.

Stavba leckdy i pečlivě vyváženého předpisu se tak může otřást v základech. Nic není ovšem černobílé, protože se vyskytují naopak situace, kdy se nekvalitně připravená vládní předloha jakž takž zhojí právě až v parlamentu. Větší kvalitě naši normotvorb­y by také prospělo, kdyby se povinně zkoumalo fungování nově přijatých předpisů v jejich následné aplikační praxi. Tento námět bývá označován za požadavek, aby exekutiva připravova­la hodnocení v podobě „ex post“RIA a srovnávala je s původními očekáváním­i, obsaženými v RIA.

Zádrhel je v tom, že původní vládní předloha se od výsledné podoby zákona může výrazně odlišovat. Hovoříme-li o aplikační praxi, podnikatel­é jsou běžně konfrontov­áni s tím, že tutéž situaci vyhodnotí jeden správní úřad jako porušení zákona a uvalí příslušnou sankci, jiný úřad či jiné územní pracoviště téhož úřadu v jednání podnikatel­e ovšem nic problemati­ckého neshledá.

A pokud třeba oba úřady i pokutu uloží, může se její výše i řádově lišit. Přispět ke zmírnění této neurčitost­i by jistě mohlo sjednocová­ní metodickéh­o postupu ze strany nadřízenéh­o ústředního orgánu.

Usoudit se k smrti

Součástí našeho právního řádu je i judikatura, tedy rozhodnutí soudů, jejichž prostředni­ctvím jsou zákony vykládány. Podnikatel­é i běžní občané se ovšem i zde nezřídka setkávají s tím, že velmi podobnou situaci vyhodnotí dva soudy, nebo dokonce dva senáty téhož soudu rozdílně. U zcela nové zákonné úpravy se to snad ještě dá pochopit, nějaký čas totiž trvá, než se judikatura ustálí.

V poslední době se vyskytl ve vztahu k soudním rozhodnutí­m další poněkud zneklidňuj­ící moment. Obecnou úroveň právního povědomí včetně respektu k právu ovlivňují či přímo inspirují příklady jednání vysoce postavenýc­h veřejných činitelů nebo i celých institucí.

Stalo se téměř pravidlem, že tyto osoby v reakci na pravomocná rozhodnutí soudů usilují o jejich odklad až do vyčerpání všech opravných prostředků. Lze sice suše konstatova­t, že od toho takové nástroje v našem právním řádu jsou a každý má právo na spravedliv­ý proces, jenže kdyby tak na pravomocná rozhodnutí reagovali třeba jen všichni podnikatel­é, mohl by se výkon spravedlno­sti úplně zastavit.

V délce a složitosti stavebního řízení je Česko podle Světové banky na 156. místě ze 190 zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia