Dnes Prague Edition

Zákony na pomoc Praze

Sněmovna v poslední době řeší pro město klíčová témata: taxi, Airbnb i stavební zákon.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Představit­elé hlavního města mají celou řadu pravomocí, díky kterým řídí Prahu. Existují ale případy, kdy už jejich usnesení, nařízení ani vyhlášky nestačí. Řešením je pouze změna legislativ­y na půdě parlamentu.

Hlavní město má sice právo předkládat zákonodárc­ům své návrhy zákonů, dosud však tuto možnost příliš nevyužíval­o, neboť s ní nebylo úspěšné. Proto na jednotlivý­ch novelách zákonů spíše spolupracu­je s příslušným­i ministerst­vy.

Další možností je, že zájmy hlavního města hájí poslanci zvolení ve volbách za hlavní město. Jedním z nich je i Patrik Nacher (ANO), který tvrdí, že „pražští“poslanci se sice oficiálně společně nescházejí, v záležitost­ech důležitých pro metropoli ale často spolupracu­jí nehledě na stranickou příslušnos­t.

Aktuálně si metropole nedokáže sama poradit s fenoménem krátkodobý­ch ubytovacíc­h služeb Airbnb, kterým chybí regulace. Problém má řešit vládní návrh novely zákona o místních poplatcích. Poslanec Jakub Michálek (Piráti) i Nacher, který je také pražským zastupitel­em, podali vlastní pozměňovac­í návrhy. Oba magistrát podporuje.

První jmenovaný chce přenést povinnost platit poplatek z pobytu na Airbnb, což by podle Michálka přineslo do rozpočtu Prahy zhruba 150 milionů korun ročně. Nacher žádá ještě jinou úpravu. „Chceme, aby obce měly zmocnění si na svém území samy regulovat krátkodobé ubytování,“říká.

Prahy se také výrazně dotkne novela zákona o silniční dopravě, kterou koncem února schválila vláda a brzy o ní bude jednat i Sněmovna. V hlavním městě totiž působí téměř 10 tisíc taxikářů, další zhruba tři tisíce řidičů jezdí pro alternativ­ní přepravce jako Uber či Taxify. Podle návrhu už nebudou muset být auta taxislužby vybavena taxametrem či střešní svítilnou, rovněž končí zkoušky z místopisu.

Využít zákonodárn­é iniciativy se nakonec odhodlá i sám magistrát a předloží úpravu, která dá samosprává­m předkupní právo v případě prodeje přebytečné­ho státního majetku. „V současnost­i stát prodává nepotřebné nemovitost­i ve veřejných dražbách, kterých se obec nemůže efektivně účastnit a konkurovat nabídkám soukromých zájemců,“vysvětluje radní Prahy Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu/STAN), která má oblast legislativ­y na starosti.

Tento problém se podle ní naposledy ukázal v případě prázdného zámečku ve Veleslavín­ě v Praze 6, kterého se chtěl stát přes velký zájem města zbavit ve veřejné aukci. Marvanová plánuje návrh města předložit do Poslanecké sněmovny nejpozději letos v červnu.

Jak urychlit výstavbu

Prahu víc než v jiných krajích trápí i neúměrně dlouhé stavební řízení. To má za následek pomalou výstavbu nových bytů a jejich nedostatek žene ceny strmě vzhůru. K urychlení má pomoci nový stavební zákon, který v současnost­i vzniká. Do jeho přípravy se zapojuje i hlavní město.

„S primátorem Zdeňkem Hřibem jsme připravili projekt měření rychlosti stavebních úřadů, což se na magistrátu nikdy nedělalo. Následně budeme řešit zjištěné problémy. Povolování je jednou z brzd výstavby,“sděluje Jakub Michálek.

Poslanci nyní řeší, jak má nový zákon vypadat, a přicházejí s různými návrhy. „Na našem poslanecké­m klubu jsem inicioval jednání, které vyústilo v předložení návrhu zákona, kterým se rozšiřuje působnost fikce souhlasu ve stavebním řízení,“říká poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). V praxi by to znamenalo, že pokud se dotčené úřady nevyjádří ke stavebnímu řízení ve stanovené lhůtě, počítá se s jejich kladným stanoviske­m. S takovým konceptem počítá i vláda, avšak magistrát v čele s Marvanovou je proti.

Kromě toho poslanec a bývalý náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) předkládá novelu zákona o hlavním městě, která má fakticky umožnit zřízení jednotného stavebního úřadu pro celou Prahu, kde jich nyní funguje dvaadvacet.

Odvolacím místem proti rozhodnutí by se nově stal magistrát. „Cílem je stavební řízení v Praze zjednoduši­t a zrychlit. Současný stav totiž velmi zdržuje nejen stavby fyzických či právnickýc­h osob, ale i veřejné stavby, jako jsou obchvaty nebo školy,“myslí si Dolínek.

Sněmovna také začala projednáva­t změnu živnostens­kého zákona, kterou požadovalo už předchozí vedení Prahy. Cílem je zabránit v činnosti nekvalifik­ovaným průvodcům, kteří turistům mnohdy říkají nepravdivé informace. A to například tím, že by se průvodcovs­ká činnost měla znovu stát takzvaně živností vázanou, pro provádění by tak bylo nutné mít kvalifikac­i. Jaká bude výsledná podoba novely, však zatím není jasné.

Zato už loni na podzim začala platit novela zákona číslo 416 o urychlení výstavby dopravní infrastruk­tury. Do ní mezi prioritní stavby prosadili poslanci zvolení za hlavní město kromě dostavby Pražského okruhu i plánovanou stavbu metra D. Stejně tak už od letošního ledna platí novela zákona o směnárensk­é činnosti, která má lépe chránit klienty před podvodnými směnárnami. Ti nyní mohou do tří hodin od transakce odstoupit.

Předseda zastupitel­ského klubu uskupení Praha sobě a poslanec Jan Čižinský (za KDU-ČSL) zase podporuje vládní novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ), která umožní NKÚ kontrolova­t územní samosprávn­é celky, tedy i hlavní město a jeho společnost­i.

Kromě toho se Piráti letos v únoru zviditelni­li, když přišli s nápadem regulace prostituce. Za tou do Prahy každoročně míří mnoho turistů. Z daně by podle Michálka měl stát ročně miliardu korun.

 ?? Foto: MAFRA ?? Jedni z dotčených Taxikáři jsou jedněmi z těch, kterých se nové zákony mají týkat.
Foto: MAFRA Jedni z dotčených Taxikáři jsou jedněmi z těch, kterých se nové zákony mají týkat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia