Dnes Prague Edition

Když vítězí outsider Předpoklad­ům navzdory, Ital Belliot vyhrál Kolem Flander

Favorit Štybar ztratil kontakt, neprosadil­y se ani další hvězdy

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

čem tkví největší kouzlo cyklistick­ých klasik? Že jsou drsné, nevyzpytat­elné a může se na nich stát cokoliv. Že papírové prognózy jsou občas převraceny naruby. Tak jako včera. Šampionem závodu Kolem Flander, druhého Monumentu sezony, se stal 25letý italský jezdec Alberto Bettiol ze stáje Education First. Muž, který nikdy předtím profesioná­lní závod nevyhrál.

„Flandry teď mluví italsky,“jásá titulek Gazzetty dello Sport.

Až o 14 sekund za vítězem přijel na druhém místě cyklista stáje Deceuninck-Quick-Step. Ale tím nebyl žádný ze čtyř lídrů klasikářsk­ého Dream Teamu, nýbrž domestik Kasper Asgreen. Během závodu mladý Dán sjížděl nástupy soupeřů, chvíli dokonce šlapal ve skupince uprchlíků a ještě na posledních kilometrec­h se usilovně snažil pomáhat slavnějším parťákům. Jenže ti už po 267 kilometrec­h neměli kde brát. Vzal to tedy na sebe. Bláznivý den na kostkách. Patnáctičl­enná parta favoritů s Kristoffem, van der Poelem, Van Aertem, Saganem či Valverdem koncovku ve vzájemném dohadování i protaktizo­vala a mohla spurtovat jen o třetí místo.

Obhájce titulu Niki Terpstra zmizel z trati ještě mnohem dříve, po pádu jej sanitka vezla do nemocnice. Také Zdeněk Štybar se vytratil z boje o prvenství nečekaně brzy, po stoupání na Kruisberg 26 kilometrů před cílem. Dvakrát tu sjížděl nástup cyklokroso­vého mistra světa van der Poela, čímž se sám dostal příliš hluboko do červených čísel. Když se vzápětí skupina favoritů dělila, Štybar odpadl.

Mnohé sázkové kanceláře ho po dvou klasikářsk­ých výhrách vedly coby největšího favorita. Naopak Alberto Bettiol se v první vlně kandidátů titulu rozhodně nevyskytov­al. Byl však 17 kilometrů před cílem v pravou chvíli na pravém místě.

„Při stoupání na Kwaremont jsem se cítil dobře, tak jsem vypnul mozek a vyrazil,“líčil Ital.

Po posledním stoupání na Paterberg měl k dobru 15 vteřin. „A pak mě čekalo nejdelších 14 kilometrů mého života.“Na jejich konci proťal

vítězně cíl a tvářil se naprosto nechápavě: Co se to stalo?

„Nemohu tomu uvěřit,“třikrát zopakoval. Až vzápětí, když telefonova­l domů, nejspíš konečně uvěřil a rozbrečel se dojetím.

Jeho tým, někdejší Cannondale, se na konci sezony 2017 ocitl na pokraji krachu a mnozí jezdci tehdy opouštěli potápějící se loď. Zoufalý manažer stáje Jonathan Vaughters dokonce na záchranu stáje vypsal veřejnou sbírku. Na poslední chvíli se ji pak skutečně povedlo spasit po finanční injekci nového sponzora Education First, švédsko-švýcarské společnost­i, organizují­cí vzdělávací programy. Rozpočtem 15 milionů dolarů však tým zůstával v nižších patrech společenst­ví World Tour.

Nyní slaví největší úspěch od svého vzkříšení. Bettiol je nejmladším vítězem Flander od roku 2005.

Už v březnu dokázal 2. místem v časovce na Tirrenu-Adriatiku, že umí rychle ujíždět o samotě.

Před týdnem na klasice E3 BinckBank sprintoval pro 4. místo a předvedl, že i kostky mu svědčí.

Včera obě tyto schopnosti spojil a jeho šéf Vaughters v prvním šoku na Twitter psal: „OMG.“(anglická zkratka pro Ach, můj Bože). Hned poté vyjádřil zmatený stav své mysli druhým tweetem: „Ghhffffuuo ohgfdsewws­gjbgipivds­sshjh !!!! “

Bettiol přestal plakat a řekl: „Myslím, že teď si na naše růžové dresy budou ostatní dávat větší pozor.“

Hokej

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia