Dnes Prague Edition

Velký rumunský podvod

První svobodně zvolený prezident Rumunska obviněn ze zločinů proti lidskosti.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Ceaušeskov­a poprava

BUKUREŠŤ Psal se červen 1990, od svržení komunistic­kého diktátora Ceaušeska uplynulo jen půl roku a Bukurešť byla opět ve varu.

Tisíce demonstran­tů se dožadovaly v centru metropole odstoupení bývalých komunistů z nové vlády.

Tehdejší prezident, již svobodně zvolený postkomuni­sta Ion Iliescu, neměl mnoho pochopení pro takový radikalism­us. Sám měl za sebou studia na moskevské univerzitě a letitou stranickou kariéru.

Dnes devětaosmd­esátiletý Iliescu tehdy v tichosti přihlížel, jak kabinet zkušených nomenklatu­ristů svezl do Bukurešti na náklaďácíc­h trestnou výpravu čtyř tisíc horníků, loajálních novému režimu.

Uvěřili tomu, že demonstran­ti představuj­í „hrozbu demokratic­ké revoluci“. Výsledkem byl krutý masakr. Co nesvedly početné policejní kordony, zvládla tato „trestná výprava pracujícíc­h“během chvíle. Šest lidí bylo zabito, nejméně tisíc zůstalo zraněných. Demonstrac­e rázem skončily a o odchodu postkomuni­stů z vlády se přestalo mluvit.

Byla to patrně nejchmurně­jší kapitola rumunských dějin od svržení Ceaušeska.

Rumunská justice se dlouho zdráhala vyšetřovat roli prezidenta Ilieska, který v čele státu vydržel – s výjimkou jedné přestávky – až do roku 2004.

Už v roce 1991 byl obviněn, později ale vyvázl kvůli údajným procesním chybám. Z jiných obvinění, z odpovědnos­ti za vraždy, zase prokuratuř­e vyklouzl kvůli „neexistenc­i důkazů“.

Iliescu ale ještě nemá opravdový důvod k jásotu.

Spravedlno­st po letech?

Tento týden oznámil rumunský generální prokurátor Augustin Lazar předání další žaloby. Tentokrát má bývalý prezident vysvětlova­t svou roli přímo v protikomun­istickém povstání v prosinci 1989.

Bude souzen za zločiny proti lidskosti, kterých se měl dopustit tím, že stál v pozadí rozsáhlé dezinforma­ční akce, která zasela v zemi psychózu a zmatek.

„Třicet let od revoluce nesmějí zůstat tehdejší zločiny nepotresta­né,“prohlásil současný prezident Klaus Iohannis. Při krátké, ale na evropské poměry nebývale krvavé rebelii zahynulo více než 1 100 lidí, přesný počet už patrně nikdo nezjistí. Nikdo ani neměl tušení, co přesně se v zemi odehrává.

Patrně ani zaměstnanc­i tehdy potemnělé rumunské ambasády v pražské Nerudově ulici, kteří mohli v prosinci 1989 slyšet početné zástupy demonstran­tů, kteří žádali svobodu pro těžce zkoušené Rumunsko.

Vše začalo 16. prosince v městě Temešvár u maďarských hranic, kde inicioval protesty maďarský evangelick­ý kněz Lászlo Tökés.

Ceaušeskov­a diktatura reagovala sobě obvyklým způsobem. Vojsko i policie brutálně zakročily, včetně tanků. Tajná policie Securitate zasáhla slzným plynem.

„Byl to vůbec první náznak kolektivní­ho odporu vůči moci,“vzpomínal na dramatické chvíle bývalý český velvyslane­c Jaromír Plíšek.

Přestože Ceaušeskův režim vyhlásil výjimečný stav, protesty se už nezadržite­lně šířily do dalších rumunských měst. Bylo to v době, kdy se celý východní blok složil jako domeček z karet.

Svobodu už dávno slavili obyvatelé jiných rigidních režimů, Husákovo Českoslove­nsko i Honeckerov­a NDR. Rumunsko zůstalo osamoceným skanzenem uprostřed čerstvě osvobozené východní a střední Evropy. Ale nikde jinde ve východní Evropě neprovázel­o pád komunismu takové násilí. Ceaušescu si byl tak jistý svou pozicí, že ještě odjel na státní návštěvu Íránu. Mezitím se mu země rozpadla pod rukama. Manželé Ceaušeskov­i byli po návratu dopadeni a na místě odsouzeni samozvaným vojenským tribunálem. 25. prosince 1989 je v rychlosti popravili. Vše natáčela televize, ale záběry byly zveřejněny až o dva dny později. Poslední ozbrojenci komunistic­ké tajné služby se vzdávali až 27. prosince.

K tomu všemu měl napomáhat dezinforma­cemi Iliescu, který se rychle tlačil k moci. Jeho platforma Fronta národní spásy měla podporu armády i policie. Dveře k vládě Ilieska se otevřely dokořán.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Technolog moci Ion Iliescu prokázal schopnost přežívat v každém politickém režimu. Na snímku je z roku 2000, kdy se stal znovu prezidente­m.
Foto: Reuters Technolog moci Ion Iliescu prokázal schopnost přežívat v každém politickém režimu. Na snímku je z roku 2000, kdy se stal znovu prezidente­m.
 ?? Foto: archiv ?? Ceaušeskov­i K smrti je odsoudil samozvaný tribunál.
Foto: archiv Ceaušeskov­i K smrti je odsoudil samozvaný tribunál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia