Dnes Prague Edition

Možná náhrada za Ťoka: advokát a stavař

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Premiér Andrej Babiš by měl dnes ve 13 hodin prozradit prezidento­vi Miloši Zemanovi nástupce ministra dopravy Dana Ťoka. A podle informací MF DNES včera vybíral ze dvou kandidátů: šéfem stavební společnost­i Colas CZ Tomášem Kronesem a právníkem Vladimírem Kremlíkem.

Ještě ráno to vypadalo, že má větší šanci Kremlík, portál lidovky.cz psal o tom, že je vážnou možností.

„Má v dopravě stále dobré kontakty, i když už je dvanáct let v jiné branži, Babišovi ho někdo doporučil,“říkal zdroj MF DNES. Samotný Kremlík však námluvy s premiérem popíral. „V této věci se musíte obrátit přímo na toho, kdo tu informaci

řekl. Nikdo mě nekontakto­val, žádnou nabídku jsem nedostal. Ani nevidím důvod, pracuji pro Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h,“tvrdil Kremlík, který poslední čtyři roky působí jako náměstek zmíněného úřadu.

Jeho nominace by byla překvapivá, svým životopise­m by se totiž mnohem spíš nabízel na post ministra spravedlno­sti, kde se také spekuluje o nových jménech. I když změna nejspíš není tak aktuální.

Kremlík je vzděláním právník a naprostou většinu života se také právu věnuje. Na sociálních sítích se prezentuje heslem „Na začátku i na konci dne jsem právník“, v minulosti přednášel obchodní právo nebo se věnoval advokacii.

S dopravou přišel Kremlík profesně do styku v roce 2007 za dob Babišem často kritizovan­ého ministra Aleše Řebíčka z ODS, kdy působil jako šéf správního úseku resortu. Politicky však měl Kremlík v minulosti blíž k ČSSD, byl členem Mladých sociálních demokratů, v roce 2002 krátce radil tehdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi.

Lepší životopis na dopravu

A možná i Kremlíkův ne zrovna přesvědčiv­ý životopis, co se dopravy týče, vedl Babiše k tomu, že během včerejška ještě oťukával další jména. Tím nejvážnějš­ím má být Krones, který však už dřív Babišovu nabídku odmítl.

Krones by odpovídal Babišově představě zkušeného manažera, tři roky je šéfem české divize francouzsk­é skupiny Colas, která se specializu­je na silniční stavby. Zkušenosti má ale také z bankovního sektoru, přes devět let působil v PPF Real Estate u nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera.

Babiš včera na dotazy MF DNES ohledně nominace na ministerst­vo dopravy neodpovědě­l.

Přehledněj­ší je to u ministerst­va průmyslu a obchodu, zdroje MF DNES se shodují, že ministryně Marta Nováková brzy skončí a už dnes by mohl dostat od Babiše veřejné posvěcení šéf Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů Karel Havlíček.

Rychlou výměnu dvojice Ťok a Nováková by prý už mohly zkomplikov­at jen technické záležitost­i, mezi které patří třeba to, kdo poletí s prezidente­m Milošem Zemanem 23. až 28. dubna do Číny. Pro plánovaný summit o novodobé Hedvábné stezce se totiž stále počítá s účastí stávajícíc­h ministrů průmyslu a obchodu a dopravy.

Nejasná situace zůstává ohledně zmíněné výměny ministra spravedlno­sti. Podle informací MF DNES o ní má rozhodnout právě dnešní schůzka na Hradě. Prezident Miloš Zeman se snaží využít toho, že Babiš prý s ministrem Janem Kněžínkem není příliš spokojen.

Do úřadu by tak prezident Zeman rád dopomohl své poradkyni a bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové. Do takové změny se však Babišovi podle informací z jeho okolí moc nechce, a zvlášť ne teď. Premiér navíc spekulace o Benešové striktně popírá.

 ??  ?? Kandidáti na ministra Vladimír Kremlík (vlevo) a Tomáš Krones
Kandidáti na ministra Vladimír Kremlík (vlevo) a Tomáš Krones
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia