Dnes Prague Edition

Na zkoušky chtějí jinam

-

Učitel z ostravské autoškoly Club Pavel Blahut připouští, že město se stalo postrachem žáků. „Setkáváme se i s požadavky, že žadatelé chtějí jezdit po Ostravě, ale zkoušky dělat mimo,“říká.

Jsou z vašeho pohledu ostravští zkušební komisaři příliš přísní?

Nemyslím si. Je to intenzitou provozu. Ostrava je náročná, je tam pohyb tramvají. Magistrát města – odbor zkušebních komisařů – sídlí v centru, takže žadatel hned zapadne do hustého provozu. V zákoně je přitom napsáno, že první část zkoušky má začínat v mírném provozu. A upřímně, to v Ostravě dodrženo není.

Z hlediska žadatele by tedy bylo jednodušší dělat zkoušku mimo Ostravu, na malém městě?

Skutečně se setkáváme i s požadavky, že žadatelé chtějí jezdit po Ostravě, ale zkoušky dělat mimo. Jenže i při zkušební jízdě může komisař z Hlučína chtít zajíždět do Ostravy, kde je provoz obtížný.

Podle Antonína Měsíce, který má na ostravském magistrátu na starosti zkušební komisaře, je problém v nekvalitní výuce autoškol. Co tomu říkáte?

V Ostravě je konkurence, tak je tu tlak na cenu. Žadatel si vybírá podle toho, aby byla autoškola za rohem, a podle ceny. Mám kolegu ve Frýdku-Místku, který má ceny vyšší, ale také 34 hodin jízd místo 28 hodin. A má větší úspěšnost u zkoušek.

Slyšel jsem, že někdo byl vyhozen třeba je za to, že byl nervózní. Je to podle vás v pořádku?

Pokud třeba na poslední chvíli přejede z pruhu do pruhu – i když nikoho neomezí – jeho reakce mohou být pro okolí nečekané. I takový šofér může být nebezpečný. (jp)

Taktický výcvik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia