Dnes Prague Edition

V Brně někdo líčí na stezkách nástrahy na cyklisty

Loni v létě se na singletrai­lu objevily kameny a větve, na podzim pak hroty. A pokračuje to i letos. Cyklisté už na chovaní vandala doplatili

- Marek Osouch redaktor MF DNES Chataři a myslivci

BRNO V loňském roce byly pro cyklisty uvedeny do provozu na okraji Brna tzv. singletrai­ly; ty přibývají u nás i v celé Evropě. Zatímco jinde fungují bez problémů, v oblíbeném Mariánském údolí byly hned od počátku terčem vandalů.

Provozovat­elé stezek ze spolku Singletrai­l Moravský kras proto od loňského léta varují cyklisty před opakovaně se vyskytujíc­ími překážkami v podobě kamení a větví. Ty byly nastraženy třeba i za ostrou zatáčkou, na což už doplatil cyklista pádem a zlomeným zápěstím. „Při rychlosti, kterou člověk na kole na trailech jede, to pro něj může být skutečně nebezpečné, zvlášť když překážku nevidí,“podotýká Veronika Tušlová ze spolku provozovat­elů s tím, že v Jedovnicíc­h na Blanensku, kde jejich traily fungují už déle, něco podobného nikdy nezaznamen­ali.

Kamení vystřídaly bodáky

Jakmile začali provozovat­elé loni v létě stezky hlídat, řádění na čas ustalo. Jenže na podzim a znovu v minulém týdnu, kdy byla otevřena po zimě první trasa, se na ní objevilo něco ještě mnohem nebezpečně­jšího – až čtyřicet centimetrů dlouhé skryté tyče s ostrými hroty, čnějícími několik centimetrů nad zem. Tyto zákeřné pasti už nejsou hrozbou pouze pro cyklisty, ale i pro pěší turisty. „Naštěstí byly na přehledném úseku, ale kdyby na nich někdo spadl, může klidně přijít o život,“upozorňuje Martin Gruber, který takový hrot loni na podzim přejel. Po pár metrech měl obě kola prázdná a vrátil se zjistit, o co si je probodl. „Bylo to profesioná­lně vyrobené i s obručí proti vyvrácení. Nejspíš by s tím nic neudělalo ani auto, kdyby přes takový bodák přejelo,“míní Gruber.

Stezky jsou od počátku provozu v nemilosti místních chatařů a také myslivců, kteří si stěžují, že cyklisté jsou v lese hluční. „Nedodržují ani provozní řád. Máme nějaký plán lovu, a když ho třeba kvůli nim nedodržíme, čekají nás za to sankce,“vysvětluje Oldřich Suchý z myslivecké společnost­i, která má místní honitbu v nájmu. Uvědomuje si, že kvůli své kritice jsou v podezření, že tam pasti umisťují právě oni, ale to důrazně odmítá.

Myslivci si zatím prosadili, že letos bude cyklistick­á sezona o měsíc kratší než loni, tedy jen do konce října. Chtějí však také přizpůsobi­t denní režim provozu na stezkách podle pohybu slunce, a to tak, aby dvě hodiny před západem slunce na stezkách nikdo nebyl. „To neznamená, že minutu před koncem provozní doby na stezku vjede,“upřesňuje Suchý.

 ?? Foto: Archiv Petra Vaňka ?? Nebezpečí Nástrahy, které se objevují i v letošním roce v Mariánském údolí, mohou způsobit cyklistům opravdu vážná zranění.
Foto: Archiv Petra Vaňka Nebezpečí Nástrahy, které se objevují i v letošním roce v Mariánském údolí, mohou způsobit cyklistům opravdu vážná zranění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia