Dnes Prague Edition

Svoboda dát si pivo a sešlápnout plyn až k podlaze

-

Ctihodný pan profesor Petr Fiala, předseda ODS, minulý týden všechny až překvapil, když navrhl povolit řidičům půl promile alkoholu v krvi.

Fiala používá vznešený argument svobody – dát si jedno pivo před jízdou je svoboda, na kterou mají Češi stejné právo jako Němci či Rakušané. A Češi to podle Fialy určitě zvládnou, protože jsou zodpovědní. Fiala s poslancem Zbyňkem Stanjurou dokonce na tiskové konferenci mávali mapou Evropy a tvrdili, že země s mírnou tolerancí mají nižší nehodovost.

Pane profesore, není to dobrý nápad. Ponechme nulovou toleranci a pokusím se vysvětlit proč. Myslím, že se dokonce obejdu bez toho nejlaciněj­šího argumentu, že Češi tu zodpovědno­st nemají a „jezdili by ožralí jak prasata“, tedy s hodnotou nad povolených půl promile. Je to spekulace, těžko to předpovída­t, ale stejnou spekulací je předpovída­t opak.

I do půl promile alkohol zabíjí

Předně ale návrh přichází v ne úplně příznivé době, kdy meziročně počet mrtvých na silnicích stoupl. Jak známo, loni zemřelo na silnicích 565 osob, o 63 víc než v roce 2017. Celkem 62 lidí zemřelo při nehodách, při kterých byl viník pod vlivem alkoholu, a bylo jich o 14 víc než v roce 2017. Sedm lidí zemřelo loni při nehodách, při kterých měl viník v krvi 0,5 promile a méně – tedy hodnotu, která by už nově podle ODS měla být povolená.

Myslím, že pozůstalí po nich o té svobodě budou mít jiné představy než pan předseda ODS.

Jasně, pane profesore, můžete namítnout, že při těch nehodách mohly hrát rozhodujíc­í roli jiné věci a viník byl jen „shodou okolností“pod vlivem alkoholu, ale já tomu moc nevěřím.

Pojďme dál. Nevím, jak se hlídají řidiči v jiných zemích, ale česká policie a hlavně městská policie jsou příliš pedantské. Takže člověku, který těch 0,5 promile překročí jen o zlomek, už dají pořádnou pokutu a může mu hrozit i zákaz řízení.

Přitom každý člověk je jiný a nikdo pořádně neví, kolik a jakých piv si musí dát, aby naplnil těch 0,5 promile. Obecně se uvádějí dvě piva, ale já, který vážím 68 kilogramů, bych měl možná půl promile už po jednom velkém a jednom malém pivu. Běžně prodávané alkotester­y jsou nanic, to už MF DNES testovala, na ty se fakt nespoléhej­te, a ty přesné policejní jsou poměrně drahé. Takže takový řidič by si stejně nedokázal přesně spočítat, kolik toho v krvi má. Přitom hraje roli každá desetinka.

A teď porovnání s jinými zeměmi: „Když to zvládají Francouzi, Španělé, Italové nebo Lotyši, zvládneme to i my (jezdit s tolerancí alkoholu – pozn. red.),“říká Fiala. Italové a Lotyši to, pane profesore, nezvládají. Česko mělo v roce 2017 celkem 54 mrtvých na silnicích na milion obyvatel, zatímco Itálie padesát šest a Lotyšsko dokonce sedmdesát. Tam už se pije vodka.

Němci sice umírají na silnicích méně (38 mrtvých na milion obyvatel), ale neomezený limit na dálnicích kvůli tomu nezavedeme, že ne!? No, byla by to stejná logika, že...

Mimochodem, nejméně se umírá na silnicích ve Skandinávi­i, tedy v zemích, kde se člověk k alkoholu skoro nemá šanci dostat.

Zajímavé je, že ODS ruku v ruce s navrženou tolerancí chce zároveň zvýšit tresty pro lidi, kteří půl promile přešvihnou. Jaký to tedy má být vzkaz pro občany?

Pít, či nepít? Pít, aby se člověk trefil do nějakého těžko uchopiteln­ého rozmezí

0 až 0,5 promile? Zajímavá soutěž, ale následky mohou být dost závažné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia