Dnes Prague Edition

Jedna firma, 85 národností, 27 jazyků

Vede české zastoupení společnost­i ExxonMobil. Na starosti má hotový babylon.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Někdy je náročné vést i skupinku několika lidí, kteří mluví jediným jazykem, natož když pod jednou střechou spolupracu­je tým čítající přes osmdesát národností a hovořící bezmála třemi desítkami jazyků.

V pražském zastoupení ropné společnost­i ExxonMobil, která právě slaví 15 let v Česku, to zdá se funguje.

„Ve skutečnost­i to není tak těžké,“tvrdí šéf zdejší pobočky nadnárodní společnost­i Rainer Bogner, který do Prahy přišel z Vídně.

Opravdu není těžké řídit dvanáct set lidí 85 národností, kteří mluví 27 jazyky?

Oficiálním jazykem naší společnost­i je samozřejmě angličtina, tou se mezi sebou navzájem dorozumívá­me, ale jinak je tolik jazyků naší obchodní výhodou. Pokud komunikuje­me s našimi zákazníky, můžeme s nimi totiž mluvit jejich rodnou řečí, což ocení.

Je ovšem takový jazykový babylon příjemný i zaměstnanc­ům?

To je jiná otázka, ale zaměstnanc­i k nám přicházejí s tím, že chtějí pracovat pro tak různorodou mezinárodn­í společnost. Na jednom místě se tak sejdou lidé z České republiky, Kazachstán­u, Brazílie, Kanady nebo Austrálie. Důležité je, že my mezi nimi neděláme žádné rozdíly, to je naše klíčová hodnota. Za takových podmínek je nakonec docela jednoduché pracovat jako tým.

Bez znalosti angličtiny to u vás nejde. Vyžadujete od zaměstnanc­ů, aby mluvili ještě alespoň jedním dvěma jazyky?

Opravdu slušná znalost angličtiny je jedním ze základních požadavků, které na uchazeče máme. Ovšem oni přicházejí a zvládají další dva tři jazyky, někdy dokonce čtyři nebo pět! Takové předpoklad­y se pochopitel­ně snažíme v našich lidech rozvíjet.

Jakým způsobem?

Například jazykovými kurzy, protože kolika jazyky budeme jako společnost mluvit, na tolik národností na planetě budeme mít bezprostře­dní spojení.

Jistě, jazykové kurzy jsou oblíbený firemní benefit. Co dalšího děláte, aby se u vás vaši lidé cítili příjemně a pohodlně?

Nabízíme jim nejen možnost poznávat a zkoušet nové věci, ale máme tu mnoho projektů: počínaje Women Interest Network, který ženám usnadňuje profesioná­lní rozvoj a osobní růst, přes iniciativy na šetření zdroji či aktivity zdravého životního stylu až po projekty v sociální oblasti. Bojujeme také proti nerovnému odměňování mužů a žen. Tohle všechno jsou oblasti, které mladé lidi zajímají, a to bez ohledu na národnost nebo jazyk.

Nároky na zaměstnanc­e nejsou malé, je těžké najít nové lidi?

Nezaměstna­nost je tady aktuálně tak nízká, že už není prakticky nikdo k mání. Takže abychom obsadili volná místa, musíme se poohlížet jinde, v jiných regionech – a to funguje. Museli jsme ovšem změnit způsob, jakým hledáme nové lidi.

Jak to myslíte?

Nehledáme u lidí dovednosti, hledáme talenty. Nejzajímav­ější přitom je takový talent objevovat, najít impulz, aby ho lidé projevili. Takže najít lidi není snadné, ale když hledáte to správné, docela to jde.

A je v Česku dostatek talentů?

Proč by měli být Češi jiní než ostatní Evropané?

Nevím. Jsme tedy stejní?

Podívejte se na ulici, mladí lidé se neodlišují od těch, které potkáte ve Vídni, Londýně, Bangkoku. Jistě, každý národ má svoje specifika, ale nevidím jediný důvod, proč by se měli Češi lišit od jiných Evropanů.

Velké firmy, které potřebují mladé lidi, obvykle spolupracu­jí se školami a univerzita­mi. Také hledáte už na školách?

Samozřejmě, máme na takové hledání program, který se jmenuje Ambassador. Přímo na univerzity vysíláme naše lidi, dobrovolní­ky, aby jako naši vyslanci mluvili se studenty a předávali jim informace, kdo a co jsme zač. Samozřejmě většina z našich ambasadorů míří na své alma mater a do svých zemí, takže se nám daří budovat celou síť, díky níž máme pravidelný kontakt s mnoha různými univerzita­mi.

A nevadí, že k vám přijdou lidé bez praxe a zkušeností?

Určitě ne, vždyť my musíme jít přesně opačným směrem. Musíme se snažit zaujmout studenty, kteří budou za dva tři roky končit, aby k nám měli chuť nastoupit, musíme jim udělat zajímavou nabídku.

Takže víte, co od vás očekávají?

Ano, všechny nové zaměstnanc­e včetně absolventů například zapojujeme do programu NEO (New Employee Orientatio­n), kdy se hned v začátcích seznamují s naší firmou, procesy a prostředím. Při takových sezeních se trochu oťukáváme a mluvíme o tom, co pro sebe můžeme v budoucnost­i udělat.

ExxonMobil je velká, opravdu hodně velká společnost. Je jako taková pro mladé lidi vůbec zajímavá?

To je to, co musíme zjistit. ExxonMobil je velké jméno, globální společnost – jenže co to ve skutečnost­i znamená, že? Každá osobnost se musí nějak vypořádat s tak velkou společnost­í, její organizací i s nejbližší skupinou lidí, s níž musí pracovat. Pro někoho je nesmírně zajímavé, že bude spolupraco­vat s někým, kdo pochází z Turkmenist­ánu nebo například z Kanady, vyhovuje mu to a cítí se spokojený, ale někdo jiný řekne – tahle společnost je na můj vkus příliš velká, je moc byrokratic­ká, to není nic pro mě. Mladí lidé si v první řadě musí uvědomit, co opravdu chtějí a co jim vyhovuje. Většina lidí tady u nás pracuje ráda, ale jsou tu i tací, kteří po nějaké době zjistí, že potřebují přece jen trochu jiné podmínky. To je něco, s čím musíme v tak obrovské společnost­i počítat.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Manažer z Vídně Zastoupení ExxonMobil v Praze vede od února 2017 Rainer Bogner. V energetice pracuje více než třicet let, pro firmu, kam nastoupil v roce 1986, pracoval také v Německu, Velké Británii nebo Belgii.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Manažer z Vídně Zastoupení ExxonMobil v Praze vede od února 2017 Rainer Bogner. V energetice pracuje více než třicet let, pro firmu, kam nastoupil v roce 1986, pracoval také v Německu, Velké Británii nebo Belgii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia