Dnes Prague Edition

Aréna Brusel: Mayová proti zbytku Evropy

- Ondřej Leinert zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

BRUSEL Byla to jedna z nocí, která zase vstoupí do historie neustále odkládanéh­o brexitu. Osm hodin se prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie v Bruselu ze středy na čtvrtek radili, jak se postaví k další žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odložení termínu vystoupení země z Unie na 30. června.

Jisté bylo jediné: 30. června to nebude. Na straně Mayové nebyl v sálu nikdo. Byť doma i v zahraničí ze všech stran, a ne vždy fér, ostřelovan­á Mayová zanechala lepší dojem než na minulých summitech, pořád to bylo velmi málo.

A premiérka, která doma nemá podporu vlastní strany, logicky nedokázala odpovědět na dotazy, jak chce zaručit, že by britští poslanci najednou schválili několikrát odmítnutou dohodu o pozvolném brexitu.

Do toho se na summitu kromě střetu Británie versus Evropská unie odehrál i nečekaný sekundární souboj Francie proti zbytku EU. To když se francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, poznamenan­ý doma pádem preferencí, rozhodl vylepšit si na oltáři britského trápení image. Zatímco ostatní země navrhovaly dát Britům půl roku až léta času na rozhodnutí co dál, Francie naopak vystoupila s požadavkem na Brity nečekat a říci jim, že buď v co nejkratší době odejdou z Unie s dohodou, nebo bez ní.

Kompromisn­í Halloween

Hodiny zablokovan­é jednání tak ukončil až kompromis, který se stal v Británii okamžitě terčem kritiky i posměchu: země dostala čas do 31. října, tedy do dne, kdy slaví Halloween a děti obcházejí ve strašideln­ých kostýmech ulice.

„Kdyby se letos převlékly za Camerona, který nás do téhle pasti svým referendem poslal, bylo by to celkem trefné,“připomněl někdejšího ministersk­ého předsedu jeden z britských reportérů při dlouhém čekání na závěrečnou tiskovou konferenci.

Odklad do 31. října fakticky znamená, že Británie může vystoupit z Evropské unie i kdykoli předtím. Pokud se tedy jejímu parlamentu podaří schválit už zmíněnou, několikrát odmítnutou dohodu o pozvolném brexitu, kterou Mayová vyjednala s EU.

Unie není ochotná do téměř šesti set stránkové smlouvy nijak zasahovat. To Mayové zužuje už tak malý manévrovac­í prostor v situaci, kdy se k podpoře odmítaného dokumentu snaží v posledních týdnech dotlačit opoziční labouristy.

Má to složité, protože pro labouristy, kteří by nejraději zemi dovedli k druhému referendu, je dohoda příliš slabá, chtěli by těsnější spojení země s EU. To by však bylo zase nepřípustn­é pro konzervati­vce, od nichž jejich vlastní premiérka slyší, že Unii šla při vyjednáván­í příliš na ruku.

Naději Mayové dává jen to, že EU vyjádřila ochotu jednat o politickýc­h deklaracíc­h, které by časem mohly vést k úpravě dohody.

Jenže právě času má premiérka tak málo, že jí nejspíš nezbude, než uspořádat i v Británii v květnu volby do Evropského parlamentu.

Mayová tvrdí, že je na ně země připravená, a že i když voliči půjdou k urnám, zvolení britští europoslan­ci podle ní do ustavující schůze, která se má konat 2. července, v bruselskýc­h lavicích ani nezasednou.

Unie je k tomu skeptická. I proto si vyžádala ještě jeden mimořádný summit, který se má konat během června. „Nebudou se na něm přijímat žádná rozhodnutí ohledně dalších možných prodloužen­í, půjde o to, aby Británie informoval­a členské státy o svojí současné situaci,“komentoval to šéf Evropské rady Donald Tusk.

Britský tisk teď Mayové předvídá ještě těžší politický život. Vlivný konzervati­vní poslanec Ian Duncan Smith už Mayovou vyzval, aby odstoupila ještě před stranickým kongresem v říjnu. A také labouristi­čtí oponenti premiérky získali s půlročním odkladem podle listu The Guardian nebezpečně velký prostor.

 ?? Foto: Reuters ?? Vyjednala odklad Theresa Mayová dostala na summitu více času, ale příliš si neoddechne.
Foto: Reuters Vyjednala odklad Theresa Mayová dostala na summitu více času, ale příliš si neoddechne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia