Dnes Prague Edition

Julian Assange Z azylu do vězení

Ikona WikiLeaks oběhla kruh, teď jí hrozí vězení ve 3 zemích.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Zatčen Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange přišel o azyl na ekvádorské­m velvyslane­ctví v Londýně, kde pobýval sedm let. Britská policie ho zatkla přímo v budově ambasády, kam ji její pracovníci pozvali. Assange skončil ve vazbě a možná jej čeká vydání do Švédska, případně do Spojených států, jejichž utajované dokumenty zveřejnil.

LONDÝN Vynášeli ho z jeho kobky jako mravenci housenku, bílými vlasy a dlouhým plnovousem stejné barvy nápadně připomínal jiného slavného vězně, Edmonda Dantése.

Z něho se stal hrabě Monte Christo, z Juliana Assange bude pořád vězeň, jen jinde a na horším místě.

Po téměř sedmi letech Ekvádor vyhodil zakladatel­e WikiLeaks Juliana Assange ze své londýnské ambasády. Oficiálně proto, že odtud vedl dál politickou činnost a zasahoval do záležitost­í jiných států, což by jako žadatel o azyl neměl.

Neoficiáln­í důvod: šel Ekvádorcům na nervy a už ho tam nechtěli. I proto, že velvyslane­ctví má jen pět místností. Když ho tam roku 2012 brali, nikdo nečekal, že tam bude tak dlouho, až skoro získá nárok na inventární číslo.

Poslední kapkou zřejmě bylo, že WikiLeaks vynášely indiskrece na ekvádorské­ho prezidenta.

Assange byl ihned venku zatčen na žádost USA, podle nichž se spikl s Chelsea Manningovo­u, aby poškodil Ameriku. Manningová ještě jako muž a voják Bradley Manning ukradla statisíce tajných amerických dokumentů o Iráku či Afghánistá­nu, tajných dokumentů CIA, vojenských hlášení či odposlechů světových státníků, které Assange zveřejnil. Manningová za to dostala sedm let.

Britové Ekvádorcům před včerejším vyhazovem slíbili, že Assangeho nevydají do USA, pokud by mu tam hrozil trest smrti. Ale Američané mu chtějí dát jen pět let, takže tam Assange může klidně skončit.

Kromě toho o něj prý znovu bude mít zájem Švédsko, které ho chtělo soudit za údajné znásilnění. Švédové vyšetřován­í sice odložili, ale v poslední době složku zase oprašují. Právě obava z vydání do Švédska přivedla Assange před lety na ekvádorsko­u ambasádu.

Assange oběhl kruh a je zase na začátku.

V konečném důsledku mu to nepomohlo, nyní jde z vězení do jiného vězení. První čeká už v Británii: hrozí mu rok za to, že kdysi porušil kauci a utekl k Ekvádorcům.

Včera vypadal velmi zestárlý. Není divu. Roky na ambasádě vedl život ponorkáře, i když to na začátku vypadalo „cool“a zbojnicky.

V dalších letech už za ním ale musel chodit psychiatr. Trpěl nespavostí a arytmií, ale hlavně má špatné zuby, protože zubař za ním křeslo s vrtačkou přinést nemohl.

Spával na přestavěné dámské toaletě, to byl jeho pokoj, pracovna, tělocvična. K tomu společný záchod na chodbě, kterou sdílel s úředníky ambasády, společná sprcha a společná kuchyňka tak malá, že vypadala jako skladiště na smeták. Nejdelší vzdálenost, kterou mohl ujít, byla sedm metrů. Cela nebývá o moc menší. „Je to jako žít na kosmické stanici,“řekl před pěti roky.

Musel mít dokonce ultrafialo­vou lampu, která měla nahradit nedostatek denního světla a slunce.

Už je to dost dlouho, co zrovna jeho, podle některých piráta, podle jiných Jánošíka kyberprost­oru, Ekvádorci odstřihli od internetu. Konečná tehdy přišla proto, že strkal svůj nos do katalánské politiky.

Ubylo i návštěv, mezi nimiž byly slavné celebrity. V téhle ponorkové kóji žil sám a nemohl na krok ven.

Jediné okno vedlo do zadního traktu, ústí k zádům obchodního domu Harrod’s, kam celé dny od časného rána do pozdní noci jezdily náklaďáky vykládat zboží.

Bylo to sedm let v podstatě k ničemu. Z bláta do louže. Assange byl ve vězení, jen se mu tak neříkalo.

V jednom ohledu to bylo dokonce ještě horší. Když vězni opouštějí vězení, čeká je svoboda, Assange však čeká zřejmě jen další vězení.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia