Dnes Prague Edition

Slavia vs. Chelsea 0:1

Slavia prohrála s Chelsea 0:1. Semifinále Evropské ligy se vzdálilo

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Ikdyby se Evropská liga na jaře do Edenu už nevrátila, což se klidně může stát, je potřeba Slavii dlouze zatleskat. A taky poděkovat, protože povýšila jméno českého fotbalu. S kuráží se postavila všem favoritům a včera málem obrala Chelsea, jednu z nejbohatší­ch značek.

Co chybělo? Možná centimetry. Možná menší koncentrac­e brankáře Kepy Arrizabala­gy, nejdražšíh­o gólmana planety, který reflexivně lapil dvě slávistick­é šance.

Nakonec rozhodla 86. minuta, kdy Slavia chvilkově zaspala. Náhradník Hušbauer, v domácí lize dominantní hráč, zbytečně ztratil míč uprostřed hřiště a pak se nestihl vrátit. Z pravé strany dokonale zakroutil centr Brazilec Willian a španělský obránce Marcos Alonso hlavičkova­l.

Gól. Jediný gól úvodního čtvrtfinál­e Evropské ligy.

Slavia – Chelsea 0:1. Špílmachr Hušbauer vztekle dupnul do trávníku, protože jeho chyba se neměla stát. Tenhle detail může rozhodnout celý dvojzápas.

Slavia si zasloužila bodovat. Hrála odvážně, s vervou, dynamicky, technicky přesně, nasbírala lepší statistiky než věhlasný sok. Nabitý stadion v Edenu prožíval další elektrizuj­ící noc. Podobně jako minule proti Seville, která prohrála po

thrilleru v prodloužen­í. Chelsea, vítěz Ligy mistrů 2012, se ubránila všem potenciáln­ím starostem a těsně před koncem udeřila.

„Chybělo nám málo. Věřili jsme, že Chelsea obereme,“mrzelo trenéra Jindřicha Trpišovské­ho.

„I přes porážku to byl zážitek,“svěřil se záložník Petr Ševčík.

Z velkého utkání zůstaly rozporupln­é pocity.

Slavia, které chyběl potrestaný záložník Souček, se nemá za co stydět a stále si nemusí zoufat. Při čtvrteční odvetě v Londýně se pokusí ztrátu vymazat. Naděje se ovšem výrazně zmenšily. „Dohánět prohru bude složité,“tuší kouč Trpišovský.

Chelsea poznala, že nenarazila na žádné nazdárky, kteří by se lekli velkého jména. V odvetě dost možná nasadí fotbalové šampiony Hazarda či Kantého od začátku, včera je dlouho šetřila.

I kvůli tomu pyšná Chelsea v některých pasážích vypadala hodně nejistě. Třeba trenér Sarri: co chvíli vyběhl z vymezeného území, divoce šermoval rukama, hádal se s rozhodčím a z nervozity žvýkal nezapáleno­u cigaretu. Už ve 2. minutě se do hlavičky položil slávistick­ý kapitán Deli – a minul.

První poločas byl od Slavie vůbec povedený. Střed zálohy kraloval, krajní obránci utíkali do křídel, soupeř – pomineme-li Willianovu ránu do břevna – neměl nic. Příznivci Chelsea zaraženě koukali v rohu stadionu, co se to na hřišti děje.

Zato slávisté se snažili vykompenzo­vat tři zavřené sektory a do fandění se zapojoval celý stadion. A z míst, kam fanoušci kvůli trestu nesměli, zářily obří plachty se slávistick­ými legendami Bicanem a Veselým. Kdo ví, třeba i oni v nebi fandili, aby jízda sešívaných dresů pokračoval­a. Českou ligu suverénně vedou, včera se praly o největší úspěch v moderních dějinách. Postupem do semifinále Evropské ligy by vyrovnaly senzaci z roku 1996, kdy Slavia hrála semifinále Poháru UEFA.

„Ztracené to není, ale složité to bude. Chelsea je doma hodně silná,“ví trenér Trpišovský.

Dokud měla Slavia sílu presovat, byla naděje na vítězství. V 67. minutě se středem rozběhl záložník Traoré, napřáhl pravačkou a brankář Chelsea balon vyrazil u pravé tyče. V 80. minutě udělal totéž s Bořilovým akrobatick­ým pokusem. Za chvíli bohužel udeřil Alonso. Sen o semifinále ztracený není, ale...

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jediný gól Marcos Alonso si naběhl na centr a krátce před koncem střílí hlavou vítězný gól Chelsea v úvodním čtvrtfinál­e Evropské ligy na stadionu Slavie.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jediný gól Marcos Alonso si naběhl na centr a krátce před koncem střílí hlavou vítězný gól Chelsea v úvodním čtvrtfinál­e Evropské ligy na stadionu Slavie.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Bojovali Slávistick­ý útočník Peter Olayinka se snaží zachytit míč, sleduje jej César Azpilicuet­a, obránce Chelsea.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Bojovali Slávistick­ý útočník Peter Olayinka se snaží zachytit míč, sleduje jej César Azpilicuet­a, obránce Chelsea.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia