Dnes Prague Edition

Příběh Zemanovy knihy

Knihu o Lánech křtil prezident Zeman. Hradu ji vydal člen a sponzor nacionalis­tického a proputinov­ského Řádu národa za statisíce korun.

- Lukáš Valášek Robert Oppelt

Když prezident Miloš Zeman vloni v listopadu ve svém sídle křtil knihu nazvanou Lánská obora v proměnách času, byla to velká sláva. „Přečetl jsem si knihu o Lánské oboře, a protože je krásná, tak ji budu číst podruhé, a to o Vánocích, protože nikdy jindy na to není čas. Je málo knih, které si zaslouží, aby je člověk četl dvakrát,“chválil Zeman nově vydanou publikaci v oficiálním projevu zveřejněné­m i na stránkách Hradu.

Radoval a fotil se s ním šéf obory Miloš Balák, který je stíhaný za manipulaci hradních zakázek, a přesto ve funkci zůstává. Zeman je na knihu, kterou Balák zařídil, tak pyšný, že ji od té doby rozdává hradním návštěvám.

MF DNES ovšem zjistila, že vydavatele­m knihy se za neprůhledn­ých okolností stala společnost Česká marketingo­vá, u níž není dohledatel­né, že by někdy vydala jedinou další knihu. Zato se ještě vloni v srpnu na svém webu chlubila, že je vydavatele­m Listů Řádu národa, věstníku nacionalis­tického hnutí, které úzce spolupracu­je se zpěvákem Tomášem Ortelem.

U ruského ambasadora

Hrad zakázku za 1,4 milionu korun, která knihu zahrnuje, uzavřel před předloňský­mi parlamentn­ími volbami. A Česká marketingo­vá poslala Řádu národa dar na kampaň. Straně velebící putinovské Rusko věnovala sto tisíc, celou pětinu peněz, kterou za volby partaj utratila.

Řád vede expolicist­a Josef Zickler, který se před lety prohlásil za velmistra. A sídlí v jedné z budov ruské ambasády. Jak dříve informoval­o Aktuálně.cz, pronájem zařídil Zemanův přítel Zdeněk Zbytek.

Ve volbách za Řád národa kandidoval například i Jiří Maria Sieber, který veřejně popíral existenci plynových komor během holokaustu. Členem je i hodonínský zastupitel Roman Sedlačík, který vloni zavolal městskou policii na černošský pár. Ukázalo se, že jde o amerického vojáka a šéfku nadace. Politická strana má sesterský Řád strážců koruny a meče, který se tváří jako zednářská lóže. Vloni se zviditelni­l, když jeho členové v Mladé Boleslavi slavili 100 let Českoslove­nska v den narozenin Adolfa Hitlera. V minulosti se u státu dokonce domáhal registrace jako církev. Propojení mezi vydavatele­m hradní knihy a „vlasteneck­ým“řádem je více. Jednatel České marketingo­vé Michal Kopecký zároveň spravuje e-shop, ve kterém jsou k dostání hrnky, ponožky či trička s logem řádu – obřím červeným křížem, v jehož středu je dvouocasý lev. Kopecký byl dříve i předsedou dozorčí rady Třetího řádu strážců koruny a meče, což je odnož, která má na starosti nábor nováčků.

MF DNES Kopeckého oslovila, aby se zeptala, jak se k zakázce od Hradu dostal a kolik díky tomu vydělal. Ten ale odvětil, že na telefonick­ý rozhovor nemá čas. A neví, kdy ho bude mít. „Já mám stovky telefonů denně, takže vám neřeknu čas, kdy se máte ozvat. Prostě to zkoušejte,“dodal Kopecký. Později už nereagoval.

Hrad tvrdí, že o tom, jak se k vydávání jeho vlastní knihy dostala Česká marketingo­vá, nic neví. A opravdu. V registru smluv ani věstníku veřejných zakázek není o tom, že by Lány uzavřely smlouvu s touto mladoboles­lavskou firmou, ani slovo. MF DNES při pátrání zjistila, že se Balák na vydání publikace dohodl se zaměstnanc­i obory. A smlouvu o vytvoření díla na 1,45 milionu korun původně uzavřel s fotografem Janem Navrátilem, který má v knize své snímky. MF DNES fotograf řekl, že vydání knihy byl jeho nápad. V seznamu Navrátilov­ých subdodavat­elů ale není o České marketingo­vé žádná zmínka.

Po dvou měsících tuto smlouvu Hrad zrušil. Na základě jakého smluvního vztahu nakonec kniha vydaná sponzorem nacionalis­tů pak přece jen vyšla, Navrátil, jehož jméno je na přebalu, vysvětlit odmítl. „Tiskárny chtějí jednat s velkými zavedenými firmami,“odvětil.

Jenže Česká marketingo­vá takové parametry splňuje jen těžko. MF DNES se krom Listů Řádu národa nepodařilo dohledat jinou publikaci, kterou by vydala.

Dobře utajený autor

Dle zákona o svobodném přístupu k informacím MF DNES nyní získala druhou, doteď platnou smlouvu na vydání knihy. Hrad ji uzavřel se čtyřiadvac­etiletým Davidem Růžičkou. Odpovídají­cí živnosťák si udělal měsíc předtím, než s Balákem podepsal milionový kontrakt.

Smlouvu s Růžičkou už však Balák na internetu nezveřejni­l. Využil výjimku ze zákona, dle které veřejné subjekty nemusejí zveřejňova­t smlouvy, které uzavřely s autorem na autorské nebo umělecké dílo.

Zda je ovšem Růžička skutečně autorem, je diskutabil­ní. I když kniha obsahuje podrobné medailonky všech, kteří se na knize podíleli, i detailní tiráž, jeho jméno v ní vůbec nefiguruje...

Nebudu to komentovat

Proč vydávání knihy následně Růžička přenechal České marketingo­vé, ani on nevysvětli­l. „Nechci se k tomu vyjadřovat,“reagoval lakonicky. Třistastrá­nková publikace začíná předmluvou policií obviněného šéfa Lánské obory Baláka. „Co je vlastně příroda? Příroda je živá i neživá, jsou to organismy, živočišná i rostlinná společenst­va, horniny, půda, vzduch…“zamýšlí se Balák. Na protější straně je zvěčněný on sám v historické­m křesle s loveckým psem u nohou. Když čtenář stránku otočí, čeká ho na dvoustraně obří letecký snímek lánské vodní nádrže Klíčava. Právě té nádrže, kvůli které policie Baláka obvinila pro podezření, že zmanipulov­al stamiliono­vou zakázku na zpevnění jejích břehů. Za samotnou knihu vydanou v nákladu 3 000 výtisků Balák podle Hradu Růžičkovi vyplatil 550 tisíc. Součástí smlouvy je také vytvoření pětice filmových dokumentů za 845 tisíc. Budou se nejspíše jmenovat Jaro, Léto, Podzim, Zima a Lovy v Lánské oboře. Ty ale nejsou hotové. „V současné době jednáme o možném nasazení do televizníh­o vysílání,“odpověděl Balák.

 ??  ?? Kniha a Řád Ředitel Lesní správy Lány Balák a prezident Zeman při křtu knihy Lánská obora v proměnách času. Nahoře: Znak Řádu strážců koruny
a meče.
Kniha a Řád Ředitel Lesní správy Lány Balák a prezident Zeman při křtu knihy Lánská obora v proměnách času. Nahoře: Znak Řádu strážců koruny a meče.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia