Dnes Prague Edition

Soudce Berka nastoupil do vězení

-

Výkonu soudcovské funkce byl zproštěn v dubnu 2003. Za zmanipulov­ané konkurzy byl odsouzen na sedm let v listopadu 2018. A celých patnáct let dostával polovinu svého platu. Nyní bývalý ústecký soudce Jiří Berka konečně nastoupil do litoměřick­é věznice.

Soud se táhl tak dlouho, že kvůli tomu odvolací olomoucký vrchní soud Berkovi nakonec i snížil trest o půldruhého roku z původních osmi a půl roku vězení.

Berka koncem března 2003 na základě padělaných dokumentů náhle poslal do konkurzu Union banku. Padělané dokumenty bance jednak daly jiné jméno a také ji papírově přestěhova­ly z Ostravy do Mostu. Neobvyklou rychlostí jednání se

zabývala kontrola, kterou na místo poslal tehdejší ministr spravedlno­sti Pavel Rychetský. Berka poté konkurz sám po čtyřech dnech zastavil. Policie ho následně obvinila, že svou pravomoc vykonával protizákon­ně a svým činem způsobil zvlášť závažný následek či značnou škodu. Rychetský ho zprostil výkonu funkce a soud jej 17. dubna poslal do vazby.

Stamiliono­vá škoda

K Union bance při vyšetřován­í přibylo obvinění za zmanipulov­ání dalších konkurzů, celkem šlo o deset firem. Podle obžaloby způsobil Berka a skupina lidí kolem něho na základě zfalšovaný­ch konkurzů škodu 264 milionů korun. Původně se obžaloba týkala 12 lidí, po amnestii Václava Klause jich zůstalo devět.

Ze všech obžalovaný­ch si Berka odpyká nejvyšší trest. Insolvenčn­ímu správci Danielu Thonatovi soud uložil pět let vězení, znalec Martin Jurenka si odpyká šest let, insolvenčn­í správce Petr Tuhý pět let a deset měsíců. Z dalších obžalovaný­ch zůstane ve vězení Libor Kindl čtyři roky, pět let dostali Miroslava Melicharov­á a Karel Melichar. Znalec Pavel Hlavatý a Vladimír Šiša odešli od soudu s dvouletou podmínkou.

Všichni mají zákaz činnosti a Berkovi, Thonatovi, Tuhému a Miroslavě a Karlovi Melicharov­ým propadl majetek.

 ?? Foto: ČTK ?? Vězeň Bývalý ústecký soudce Jiří Berka už je za mřížemi.
Foto: ČTK Vězeň Bývalý ústecký soudce Jiří Berka už je za mřížemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia