Dnes Prague Edition

Podezřelý z bombového útoku skončil na psychiatri­i

Explozi, jež poškodila historicko­u budovu rýmařovské radnice, má na svědomí jediný pachatel. Komplice neměl, vyloučil státní zástupce

- Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

RÝMAŘOV Nebyl obviněn, natož aby seděl ve vazbě. Muž, který je podezřelý z úterní exploze na radnici v Rýmařově na Bruntálsku, totiž skončil v psychiatri­cké nemocnici, zřejmě v Opavě. A vyšetřovat­elé musejí počkat, až odborníci posoudí jeho duševní stav.

„Rozhodujíc­í bude vyjádření, zda podezřeléh­o v tuto chvíli vůbec můžeme stíhat,“potvrdil dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci.

Upozornil, že dosavadní vyšetřován­í nepotvrdil­o jakoukoliv spolupráci při činu, nebo dokonce mezinárodn­í přesah. „Mohu jednoznačn­ě sdělit, že šlo o čin jednotlivc­e,“konstatova­l Dadam.

K osobě zadrženého muže, případně k motivu jeho počínání, však nechtěl nic podrobnějš­ího sdělit. Pokud odborníci uvedou, že byl muž příčetný a zůstává odpovědný za to, co udělal, tak mu za trestný čin teroristic­kého útoku hrozí od tří do dvanácti let vězení.

Jak MF DNES zjistila přímo v osmitisíco­vém městečku Rýmařov, zadrženým je muž středního věku, který tam v posledních letech dojížděl za rodiči. Podle sousedů byl vznětlivý a navíc údajně často pil alkohol. Důvodem jeho počínání pak mohl být spor rodičů se sousedy o malý pozemek mezi domy. „Sice jsem zaznamenal, o kom se jako o možném pachateli v médiích i na internetu píše, ale toho člověka vůbec neznám. Nikdy jsem s ním nejednal,“reagoval starosta Rýmařova Luděk Šimko, který radnici vede teprve od loňského listopadu.

Škody po výbuchu si včera ráno prohlédli elektrikář s plynařem, dorazil i statik. Ten v památkově chráněné budově ze 17. století nezjistil narušení statiky.

„To se nám ulevilo. Popravdě i já jsem podle síly detonace předpoklád­al větší škody,“přiznal starosta. Podle něj tlaková vlna poničila větší množství oken a vyrazila asi deset dveří. V místě exploze jsou ožehnuté stěny. „Většinu ničivé síly zachytila chodba, do kanceláří se nedostala a ani stěny nejsou výrazněji poškozené,“popsal Šimko včera s tím, že radnice se lidem otevře dnes.

Informace o tom, že nálož obsahovala hřebíky, starosta nepotvrdil. „Zdi v okolí exploze jsou sice něčím částečně vyštípané, ale příčinu neznám,“poznamenal.

Podle neoficiáln­ích informací muž vešel do budovy zhruba v 16.45 hodin, tedy dlouho po konci úterní pracovní doby na úřadu. Ostatně uvnitř zůstali jen dva technici a jedna uklízečka. Další z uklízeček prý muže minula před radnicí.

Pachatel vstoupil dovnitř, položil nálož a rychle utekl. Ke spěchu měl nejspíše pádný důvod, protože detonace se ozvala údajně jen pár sekund po jeho vyběhnutí.

O mimořádné události budou v pondělí jednat rýmařovští radní. O zpřísnění bezpečnost­ních opatření starosta zatím neuvažuje. Dosavadní praxe byla taková, že pokud se radnice otevřela, tak do ní mohl kdokoliv vstoupit a bez jakéhokoli­v omezení zamířit za úředníkem.

„Čekáme, až nám policie sdělí motiv pachatele. I tak je jen velmi obtížné, ne-li nemožné zabránit takovému činu,“povzdychl si starosta.

Šimko se dle svých slov těší, až se vrátí k normální radniční práci. „Poslední dny byly náročné a snad všichni přivítáme, až se opět staneme normálním malým městem.“

 ?? Foto: A. Satinský, MAFRA ?? Po výbuchu Detonace poničila hlav
ně okna.
Foto: A. Satinský, MAFRA Po výbuchu Detonace poničila hlav ně okna.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia