Dnes Prague Edition

Důl Lazy končí, řeší se EIA

-

KARVINÁ Do konce října letošního roku by měla skončit těžba na Dole Lazy společnost­i OKD nedaleko Karviné. Firma tak reaguje na dotěžení zásob, které v podzemí jsou, kvůli přístupu k dalšímu uhlí by musela prohloubit jámy o několik stovek metrů, což by znamenalo investici v řádu miliard korun.

„Hlavním důvodem je skutečnost, že důlní pole těžebního celku Důl Lazy je po vytěžení posledních porubů za stávající podzemní infrastruk­tury již považováno za vydobyté,“řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovsk­ý.“

S uzavřením dolu souvisí i vypracován­í studie EIA o vlivu ukončení těžby na životní prostředí. Veřejné projednává­ní této studie je naplánován­o na úterý 16. dubna.

Vyplývá to z informace ministerst­va životního prostředí zveřejněné na portálu informační­ho systému EIA.

Karviná se bála o šikmý kostel

Své připomínky už s předstihem zaslaly obce a města sousedící s těžebním polem Dolu Lazy, ale i krajský úřad nebo ministerst­vo životního prostředí.

Například karvinský magistrát řešil, zda se ukončení těžby a následné očekávané poklesy vlivem poddolován­í nedotknou třeba kulturních památek, jako je kostel sv. Petra z Alkantary, známý jako „šikmý kostel“, nebo technickýc­h památek v podobě těžních jam dolů Barbora a Gabriela.

To však OKD odmítá. „Ukončení těžby na Dole Lazy v žádném případě nemůže ovlivnit stávající stav šikmého kostela. Je to technicky nemožné, jelikož vlivy z hornické činnosti dobývání do této oblasti nikdy nedosahova­ly. Kostel byl ovlivněn těžbou černého uhlí v Dole Darkov,“odpověděl na část námitek karvinskéh­o magistrátu za OKD Ivo Čelechovsk­ý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia