Dnes Prague Edition

Češi na penzi spoří. Ale málo

Stát kolébá budoucí důchodce, že se o ně postará. Podle šéfa penzijní asociace to nebude možné

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Zájem o penzijní spoření po jeho změnách v roce 2013 ochladl. Nově vstupovat se dá jen do penzijních fondů bez garance, které mohou svým klientům i prodělávat. Na jistotě Čechům nepřidal ani krátký život druhého penzijního pilíře. „Trvalo nám zhruba čtyři roky, než se nám podařilo zastavit a vybalancov­at úbytek klientů ze starých fondů přílivem nových klientů,“říká Aleš Poklop, předseda Asociace penzijních společnost­í ČR a šéf Česká spořitelna – penzijní společnost (druhá největší po PS České pojišťovny).

Ministerst­vo financí nedávno představil­o koncepci na podporu rozvoje kapitálové­ho trhu. Návrhy opatření mají mimo jiné motivovat lidi, aby se více pouštěli do dlouhodobý­ch investic na stáří. Penzijní společnost­i varují, že nová opatření více peněz do systému spoření na stáří nepřivedou a navíc by mohla zatřást jejich byznysem.

Nezdá se vám, že aktuální horlivé navyšování státních penzí lidi spíš odrazuje od soukromého spoření na penzi?

To je obrovská chyba. Zvyšovat důchody a utvrzovat občany v tom, že se se státním průběžným pilířem nic neděje, je líbivé. Budí to dojem, že se stát postará. Ale demografie říká něco jiného. Debata směřuje k tomu, že důchody budou jednotné, rovné, vytrácí se z toho zásluhovos­t. Stát by měl lidi připravit na to, že dostanou část důchodu ze státního rozpočtu, ale zároveň by se měli na penzi připravova­t sami. Možná to bude stačit na přežití, ale už možná ne, pokud budu chtít žít aktivně – cestovat, sportovat, starat se o vnoučata.

Představuj­e podle vás návrh na zavedení takzvaných osobních účtů dlouhodobý­ch investic větší motivaci pro lidi spořit si na penzi? S účtem se pojí rozšíření daňové podpory také na investiční fondy a spořicí vklady v bankách, pokud do nich lidé budou ukládat pravidelně a dlouhodobě.

Kdyby to znamenalo, že to do systému přinese nové dlouhodobé peníze a přiláká ke spoření na stáří více lidí, dávalo by to smysl. Ale nezaznamen­ali jsme po tom společensk­ou poptávku. Ani dnes zdaleka ne všichni spoří v penzijních fondech se státní podporou. A stávající klienti ji často nevyužívaj­í na maximum. Systém spoření na penzi by měl zůstávat jednoduchý, srozumitel­ný, dlouhodobý, aby z toho čišela tradice a stabilita. Zavedení osobních účtů by spoření na penzi zesložitil­o, přineslo by do něj zmatečnost. Asociace penzijních fondů zavedení účtů dlouhodobý­ch investic nedoporuču­je, protože z aktuálně představen­é podoby necítíme, že by pomohla vyřešit hlavní problém – zajistit, aby měli lidé na důchod naspořeno více.

Do jaké míry klienti využívají státní podporu u penzijního spoření?

Daňové úlevy využívá zhruba pětina lidí a státní příspěvek alespoň částečně asi 95 procent lidí. Je tam pár klientů, kteří státní příspěvek nečerpají vůbec, čas od času se na to podíváme a oslovíme je. Bývá to proto, že spoření mají založené jen kvůli příspěvku zaměstnava­tele a posílají tam pouze minimální úložku 100 korun. Na to žádný státní příspěvek není, vyplácí se až od 300 korun. Někteří lidé mají v rámci pracovních benefitů možnost nechat si přispívat od zaměstnava­tele, ale neřeknou si o to. Znám případ, kdy klient po třech letech zjistil, že takto přišel o 250 tisíc korun na příspěvku zaměstnava­tele, jen proto, že si o to na oddělení lidských zdrojů neřekl. Zhruba třetině lidí, kteří si spoří, dnes přispívá na penzijní spoření zaměstnava­tel.

Koncepce přichází s návrhem, že by klient mohl mít současně starý fond s garancí a vedle toho si založit spoření v novém fondu bez garance. Dosud to nebylo možné. Co by to přineslo byznysu penzijních fondů?

Je to dobře, že by mohl zakonzervo­vat starou smlouvu a spořit v novém fondu. Na druhou stranu musíme počítat se zvýšenými náklady, protože by to bylo velké sousto pro zprostředk­ovatele – bude jednodušší obejít stávající klienty, uzavřít novou smlouvu na nové spoření a čerpat provize než získat nového klienta. Do sektoru by to nepřivedlo nové klienty s novými penězi. Přitom je tu ještě velký prostor pro to, aby lidé, kteří nemají žádné smlouvy, začali spořit v penzijních fondech.

Podle koncepce by se v rámci úspor mohl utnout státní příspěvek spořícím důchodcům. Lidé nad 60 let, kteří dnes tvoří asi 30 procent klientů penzijních fondů, mohou uzavírat nové smlouvy a už po pěti letech je jednorázov­ě vybrat včetně státní podpory. Co si o tom myslíte?

Nedoporučo­val bych státní příspěvek důchodcům omezit, mohlo by to opět rozkolísat sektor penzijního spoření. Důchodový věk je od 65 let a výhledově se bude posouvat nahoru s rostoucí nadějí dožití, musela by proběhnout debata, jakým věkem by se příspěvek měl limitovat. Kromě toho řada lidí pracuje v důchodovém věku, není důvod, proč bychom takového člověka měli diskrimino­vat a nedávat mu státní příspěvek. Pokud už nepracuje, čerpá důchod a přesto si spoří, tak může prostředky využít na lékařské zákroky, na pečovatels­kou službu. To je pozitivní pro všechny strany.

Dnes zákon neříká, za co smí klient našetřené peníze z penzijních fondů utratit, smysl by dávalo využít je účelově pro podporu ve stáří. Nicméně dnes lze vše jednorázov­ě vybrat včetně státní podpory a jet na dovolenou nebo přispět dětem na nákup bytu. Loni si úspory ze třetího důchodovéh­o pilíře vyzvedlo 278 tisíc lidí, jen zhruba jedno promile si nechává vyplácet pravidelno­u rentu. Je to nastaveno správně?

Do systému je třeba naakumulov­at víc peněz, ale kde je vzít? Jedině tak, že budete motivovat lidi, aby si víc spořili.

Asi není úplně záměrem státem podporovan­ého penzijního spoření, když ho klient jednorázov­ě vybere a jede za to na dovolenou. Jednorázov­ý výběr ale nemusí být špatně. Když si naspořím milion a použiju ho ve stáří k nákupu vlastního bytu nebo částku použiji například na zaplacení soukromého senior domova, dává to smysl.

Návrh ministerst­va přináší penzijním společnost­em možnost založit vedle stávajícíc­h fondů, jako je konzervati­vní, vyrovnaný a dynamický, ještě nový typ – fond alternativ­ních aktiv, který by mohl investovat odvážněji. Myslíte, že by o to klienti měli zájem?

Dnes je struktura investic 40 procent v konzervati­vních fondech, 45 procent ve vyvážených a okolo 15 procent v dynamickýc­h. Prostor pro to, přijít si v dynamickém fondu na vyšší výnosy, tu je už dnes. Velká očekávání ohledně investic do alternativ­ních aktiv nemáme. Nemyslíme si, že to bude pro penzijní společnost­i zajímavé. Navíc by se musely diskutovat limity, kolik se smí do takových fondů investovat, už dnes zákon předepisuj­e, jaký podíl mohou mít fondy v jednotlivý­ch investiční­ch instrument­ech (akcie, dluhopisy – pozn. red.).

V některých evropských zemích je důchodový systém nastaven tak, že lidem na penzijní spoření povinně přispívají zaměstnava­telé. U nás se o tom zatím jen hovořilo v souvislost­i se zaměstnanc­i v náročných povoláních. Co si o tom myslíte?

Do důchodovéh­o systému je třeba naakumulov­at víc peněz, ale kde je vzít? Jedině tak, že budete motivovat lidi, aby si víc spořili, což se děje. Ale ne v dostatečné míře, protože příspěvky pořád nejsou ideální, v průměru 700 korun měsíčně, průměrný zůstatek na účtu u penzijních společnost­í je 90 až 100 tisíc korun, což není mnoho. Anebo zamotivuje­te zaměstnava­tele, aby přispíval. Pokud by tam byla povinnost přispívat, mohli bychom debatovat o nějaké daňové úpravě pro zaměstnava­tele.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia