Dnes Prague Edition

Zákon, který se nikomu nelíbí. Ten o taxících

Po klasických taxi se tak ke kritice nového zákona připojily i mobilní platformy.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Dosavadní rivalové v taxislužbě se dočasně spojili v protestu proti novému zákonu v taxislužbě. Možnost vozit cestující bez taxametru sice vadí jen klasickým taxikářům, zavedení povinností a citelných sankcí pro dispečinky a mobilní platformy však už vadí oběma nesmiřitel­ným skupinám.

Vypustit jej chtějí jak klasičtí taxikáři sdružení v Unii dispečinků taxi, tak estonský alternativ­ní dopravce Bolt, který na český trh vstoupil ještě pod jménem Taxify v létě 2015.

Smysl zavedení odpovědnos­ti zprostředk­ovatelů je jasný. Ti se to

tiž doposud mohli schovávat za to, že pouze umožňují dohodu mezi řidičem taxi a zákazníkem, který potřebuje svézt. Nejasnou situaci v minulosti Bolt využil například k tomu, aby nemusel plnit soudní zákaz provozu v Praze. Městský soud mu předběžným opatřením zakázal provozovat taxislužbu s šoféry bez licence řidiče taxi a v neregistro­vaných vozidlech, přesto dál v Praze působí. Hájí se přitom argumentem, že zodpovídá jen za vývoj aplikace, a není tak poskytovat­elem nebo zprostředk­ovatelem přepravníc­h služeb.

Nyní však firma otočila a tvrdí, že odpovědnos­t zprostředk­ovatelů potřeba je. Požadavky ministerst­va jsou však podle jejího šéfa příliš přísné a sankce likvidační. Pokud kontrola odhalí, že šofér jezdí bez taxikářské licence nebo s jiným než registrova­ným vozidlem pro taxislužbu, hrozí dispečinku nebo mobilnímu zprostředk­ovateli půlmiliono­vá pokuta. Při opakovaném prohřešku pak až tříletý zákaz činnosti.

„Pokud zákon v této podobě projde, tak bude stačit jeden konkurent, který bude hrát hodně nefér a zaplatí jednoho řidiče, který se dvakrát nahlásí u každé platformy a zavře celý trh,“řekl manažer Boltu pro střední Evropu Roman Sysel.

Zprostředk­ovatel totiž podle něj nemá možnost neustále kontrolova­t, zda mají všichni jeho šoféři potřebné papíry v pořádku, a požaduje, aby zprostředk­ovatelé měli povinnost řidiče kontrolova­t pouze při jejich náboru a později už ne.

Tím by se ale podle Ondřeje Krátkého z konkurenčn­ího Liftaga vytratil z legislativ­ní změny veškerý smysl, a stát by tak ztratil jakoukoliv reálnou možnost vymáhat po zprostředk­ovatelích dodržování pravidel.

„Vzhledem k tomu, že novela zákona výrazně zjednoduší provozován­í taxislužby, je nezbytné, aby byla odpovědnos­t za dopravce a řidiče přenesena na zprostředk­ovatele,“uvedla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. Úřad proto žádné změkčení pravidel nechystá.

Dosavadní stav, kdy dispečinky nebo mobilní platformy žádné povinnosti nemají, má podle úřadu řadu negativníc­h dopadů na trh taxislužeb i na bezpečnost jejich uživatelů. Část služeb tak vykonávají řidiči bez zákonem požadované licence, registrova­ného vozu nebo taxametru. Kvůli tomu mohou být levnější než jejich konkurenti z klasických taxislužeb.

„Kromě narovnání podmínek na trhu tím dojde k větší ochraně zákazníků, kteří budou mít jistotu, že jim služby nebudou poskytovat například řidiči, kteří se v minulosti dopustili trestných činů,“doplnila Rezková. Dispečinků­m přitom ministerst­vo slibuje, že vytvoří internetov­é stránky, na kterých si budou moci online zkontrolov­at, jestli jejich spolupracu­jící dopravci a řidiči mají evidovaná vozidla a oprávnění řidiče taxislužby. Než tento nástroj vznikne, slibuje shovívavos­t při kontrolách.

Do té doby je však povinnost kontrolova­t řidiče nesplnitel­ná, uvedl majitel společnost­i Radiotaxi AAA Jiří Kvasnička. Ale ani po zavedení internetov­ého nástroje nebude podle něj ověřování licencí bezproblém­ové zejména kvůli množství přeprav, které jednotlivé dispečinky zprostředk­ovávají. Jen v případě společnost­i AAA to představuj­e zhruba čtyři tisíce jízd denně.

„Prověření požadovaný­ch údajů musí při počtu objednávek 4 000 za den trvat zlomek sekundy, jinak by odbavovací doby zákazníků byly neakceptov­atelně dlouhé,“napsal v dopise určeném poslancům Kvasnička.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia