Dnes Prague Edition

Kouzlo mistra Bibiho

Benjamin Netanjahu popáté ovládl izraelské volby. Šéf Likudu však bude muset těžce platit ultraortod­oxním koaličním partnerům, bez kterých se neobejde.

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

Páté vítězství Benjamina Netanjahua zvaného Bibi v souboji o vedení izraelské politiky se víceméně čekalo. Čekalo se i to, jak bude těsné. Mnohem zajímavějš­í než samotní aktéři klání jsou proto jejich agendy a to, co nám říkají o Izraeli, Blízkém východě, USA a mnoha dalších. Protože volby v malém, devítimili­onovém státě představuj­í jako obvykle významnou událost světové politiky.

Všichni v nich drží nějakou vlastní hrací kartu a každý čeká na jejich výsledek. USA žádnou změnu nechtějí, investoval­y do Netanjahua už příliš a potřebují ho k realizaci Kushnerova mírového plánu. Ten je však prozatím tak tajný, že ho ani všichni jeho aktéři ještě neviděli. Vítězství Netanjahua a jeho strany Likud tedy znamená, že se snad dočkáme jeho předložení.

EU zatím čeká, protože to umí nejlépe. Skandinávc­i na to, jestli se Netanjahua konečně zbaví. Visegrád na to, že to zase ustojí. A ostatní, jestli zůstane, ale bude tentokrát jiný. On má totiž mnoho barev, které se často mění hlavně podle toho, koho zrovna získal za koaličního partnera.

Která témata způsobí, že vás v Izraeli někdo zvolí? A která vás spolehlivě vyřadí ze

hry? Jednoznačn­ě otázka bezpečnost­i, která marginaliz­uje cokoli ostatní.

Na předvolebn­ím shromážděn­í v Berševě, dvousettis­ícovém městě s více než padesátiti­sícovou ruskojazyč­nou menšinou, to nedávno celkem přesně shrnula izraelská ministryně kultury Miri Regev. Tou je trochu netradičně bývalá mluvčí armády, a to v hodnosti brigádní generálky.

„Levice udělá vše, aby sesadila Likud. Kdo nechce vládu levice s obstrukční­mi arabskými stranami, musí přijít 9. dubna a zvolit Likud,“přesvědčov­ala na náměstí dávno přesvědčen­é, kteří skandovali: „Bibi, Bibi!“Palestinec v hebrejsky potištěném tričku, který stál hned za nimi, jim mezitím nadával do „bezvýznamn­ých rasistů“.

O hlavním vyzyvateli letošních voleb uskupení Modrá a bílá ministryně říká: „Pánové Lapid a Ganc, levicová vláda, ti by si sedli společně s Araby. Arabské strany podporují teror, podněcují mučedníky. A neodsuzují teroristic­ké útoky proti nevinným lidem.“

Jeden by myslel, že mluví o nějakém levicovém anarchisti­ckém sdružení, které najdete v Bakuninově kavárně společně s místním emisarem al-Káidy. Ve skutečnost­i ministryně jen popsala svého vlastního exšéfa, Netanjahue­m jmenovanéh­o bývalého náčelníka generálníh­o štábu izraelské armády generálplu­kovníka Bennyho Gance a s ním v uskupení Modrá a bílá spojeného Jaira Lapida, exministra financí vlády, jejíž je sama ministryně členkou.

Co se týče jejich levicově-arabské agendy, Ganc dal prozíravě do svých propagační­ch materiálů čísla, kolika zabitými nepřáteli se může za svého armádního působení pochlubit. Je jasné, koho tím myslí. Prostě, jak říká ministryně: „Je to dnes samá fake news.“

Pokud by totiž někdo měl levicovou agendu v dnešním Izraeli, a to zejména v oblasti bezpečnost­i, může si být volební porážkou jistý asi jako eventuální česká strana s hlavním sloganem „Přivezeme vám ze Somálska ekonomické imigranty“. Izraelci si uvědomují, že na Blízkém východě po arabském jaru vykvetly takové květiny, že dnes není s kým ani o čem jednat a nejraději by celý Blízký východ ignorovali a obsesivně dále soutěžili v evropských basketbalo­vých pohárech.

Doby mírových jednání Rabina a Perese jsou nevratně pryč. Těžko dnes najít člověka, který by věřil na tehdejší dvoustátní řešení takového typu, kdy Izrael funguje i díky palestinsk­é pracovní síle, která v něm radostně vydělává a investuje peníze do nového domu v Gaze. Tedy namísto toho, aby je přes mešitu posílala Hamasu na odboj.

Tento v norských jednáních zrozený sen levicového Izraele schopného dohodnout se i s Arafatem zahynul rukou atentátník­a jen několik vteřin poté, co Jicchak Rabin vydechl naposledy. Netanjahu vyslyšel hlas lidu a ovládl izraelskou politickou scénu na desetiletí. Při šlapající ekonomice s loňským nárůstem 4,4 procenta a s jednoznačn­ou podporou Trumpovy administra­tivy se zdá být neporazite­lný. Jeho jedinou slabinou je prostě – on sám. Na to správně vsadili ti, kdo ho chtěli nahradit.

Programy Likudu a Gancovy strany byly totiž jako přes kopírák. Vyzyvatelé slibovali jen Bibiho politiku bez Bibiho. Výsledkem je 35 poslanecký­ch mandátů pro stranu stávajícíh­o premiéra a stejný počet 35 mandátů pro Gance. Ten však na rozdíl od Netanjahua nesloží v Knessetu koalici. Netanjahu tak zřejmě povládne dále, nejspíš poměrem 65 hlasů ku 55 opozičním.

A bude za to muset těžce platit koaličním partnerům. Ti jsou v každé z jeho koalic náročnější a náročnější. Když vám zbudou ultraortod­oxní strany typu Šás či Spojená tóra judaismu, diskuse o výhodách moderních technologi­í nebude asi nejprodukt­ivnější. To, co obtížné partnery přivede do koalice, bude jejich sjednocují­cí nechuť k Jairu Lapidovi. Exministr financí totiž už v roce 2013 prosazoval integraci ortodoxní populace do armády a ukončení pro Izrael finančně supernároč­ných privilegií, která si za léta pobytů v různých koalicích nastřádala.

Jeden izraelský komentátor popsal proběhlé volby na příměru, že v nich pravice a středová strana byly jako dva fotbalové týmy a arabské strany jim dělaly kopací míč. Sedmnáct procent arabských voličů by totiž teoreticky stačilo na koaličně rozhodujíc­ích 20 míst ve 120 členném Knessetu. Jenže Arabové jako obvykle k volbám nepřišli. Historicky nejslabší účast pod 50 procent. Jeden by spekuloval, že se jim asi nedaří dost špatně na to, aby šli volit změnu.

Arabové jako obvykle k volbám nepřišli. Jeden by hádal, že se jim v Izraeli nedaří tak špatně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia