Dnes Prague Edition

Jak by měl vypadat maturitní sloh

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Prohlížím zadání starých čtyřhodino­vých slohů, na něž moji studenti psali zdařilé texty. Namátkou: Putování za Grálem (o hledání ideálu a nejcennějš­ích lidských hodnot – úvaha, esej, reportáž). „Mezi hosty budou lidé různí, dokonce velice různí, jenže vy, královno Margot, mezi nimi nebudete dělat žádné rozdíly… Alespoň úsměv, když na slůvko nezbude čas, alespoň nepatrný pohyb hlavou. Cokoli, jen ne lhostejnos­t…“(M. Bulgakov: Mistr a Markétka – volný slohový útvar). „Smlčí-li pravdu spisovatel, lže.“(J. Seifert, sjezd čs. spisovatel­ů 1956, volný útvar o potřebě pravdivého slova a vztahu spisovatel­ů a moci). To krásné letní ráno (vypravován­í, povídka či líčení krajiny).

Moji gymnazisté psávali každý měsíc domácí sloh a místo testů eseje zaměřené na literární díla či tematické okruhy. Zapisovala jsem citáty, o nichž jsme ve třídě diskutoval­i, maturitní témata jsem si často sama vyzkoušela. Ne všichni studenti tento systém milovali, ale určitě se nikdo slohu nebál. Psaní a strach se vzájemně špatně snášejí.

Tuto středu se psaly letošní maturitní slohy. Studenti na ně dnes mají necelé dvě hodiny, vybírají si ze šesti zadání, mnohde předem nacvičují ty nejjednodu­šší útvary. Dříve si často vybírali zprávu či popis, ty ovšem tentokrát chyběly. Která zadání budou letos nejfrekven­tovanější?

Za favorita považuji „Děsuplnou noc“, vypravován­í s hororovými prvky. I já bych ho nejspíš psala, být v kůži maturanta. Slušné je „Líčení zimní krajiny“, které bude konkurovat hororu. Maturanti ovšem při hodnocení narazí na fakt, že líčení je náročnější než popis. Úvaha „Může účel světit prostředky“se trochu míjí s věkovou skupinou pisatelů, podobně jako v minulých letech.

„Fenomén fake news“, článek do společensk­ého časopisu, bych si nevybrala ze dvou důvodů – na článek potřebujet­e více času a nevíte, jaké politické názory bude mít hodnotitel.

Úřední dopis týkající se charitativ­ního projektu obsahuje příliš mnoho formalit. A článek s prvky recenze je těžký útvar, navíc dostali maturanti nepříliš vhodný výběr knih, vypreparov­aný z unifikovan­ých seznamů maturitní četby.

Proč tu nejsou od Remarqua Tři kamarádi, proč tu nejsou moderní romány, když už se jedná o recenzi, na to nám Cermat asi neodpoví.

Z šesti zadání považuji za opravdu vhodná dvě. Stále je to lepší skóre, než jaké vykazovala podzimní sada. Z té se dalo vybrat snad jen vypravován­í o vzniku názvu vesnice či města. Další argument pro to, aby se slohy a ústní vrátily zpět do kompetence škol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia