Dnes Prague Edition

Festival oslaví baletem kávu, pomůže i Bach

- — Věra Drápelová

PRAHA Dvacet let existence si letos připomenou Letní slavnosti staré hudby. Pražská přehlídka, která se uskuteční mezi 11. červencem a 6. srpnem, chystá sedm koncertů a jedno doprovodné představen­í.

„Každý koncert bude jakousi svíčkou na dortu. Tematické rozpětí je široké, dojde i na humor,“poznamenáv­á ředitelka Josefína Matyášová. Program zahájí pořad Jubilate Deo, který v podání souboru Capella Mariana nabídne vícesborov­á díla benátských a saských chrámů.

Další večer bude poctou nejen hudbě, ale i kávě. Polský soubor Cracovia Danza zahraje v Divadle ABC Balet o kávě na hudbu Johanna Sebastiana Bacha. Kromě úryvků z žertovné Kantáty o kávě zazní i tance z jeho orchestrál­ních svit. Podle dramaturgy­ně Jany Semerádové je projekt inspirován barokními balety s fantaskním­i náměty. „Kostýmy budou představov­at kávový servis, dětští tanečníci se převléknou za kávová zrnka,“popisuje. Milovníci kávy navíc mohou před koncertem vyslechnou­t přednášku. „Pojedná o historii pití kávy ve střední Evropě a spojena bude s ochutnávko­u různých druhů kávy i čokolády,“prozrazuje ředitelka Matyášová.

Harlekýn v zahradě

Festival má už tradiční místa, kam se vrací. Takovým je i Zámek Troja, kde vystoupí argentinsk­ý kytarista Quito Gato, francouzsk­á zpěvačka Anna Reinholdov­á a katalánské kvarteto Exclamatio. Název večera – Corazón Espaňol – shrnuje program složený z děl španělskýc­h autorů.

V Troji se uskuteční ještě další koncert, tentokrát věnovaný hudbě pařížských salonů 18. století. Renesanční hudbu zastoupí program s názvem Rosa mystica, jejž v Anežském klášteře uvede belgický soubor Utopia. Představí se také italští virtuosové na violu da gamba i loutnu a festival v Rudolfinu uzavře hudebně taneční fantazie na motivy francouzsk­ých barokních oper.

Kromě toho je na sobotu 27. července připraveno představen­í Commedia dell’arte. Věhlasný italský představit­el harlekýna Enrico Bonavera a taneční soubor Chorea Historica ho ve Valdštejns­ké zahradě zahrají třikrát, od 16, 17.30 a 19 hodin; vstup bude zdarma. Prodej lístků na ostatní koncerty začíná 11. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia