Dnes Prague Edition

Korben Dallas zkusili experiment, který vyšel

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Kapela Korben Dallas patří už k novým stálicím slovenské scény. U nás vystrkuje růžky především na festivalec­h, předskakov­ala rovněž Lucii na jejím výročním turné v roce 2016.

Posluchače zaujala schopností vnést komplikova­nější postupy a kompozice do řízného rocku, což dotáhla k dokonalost­i před dvěma lety na působivém albu Stredovek. Nyní vydává desku Bazén, která je... úplně jiná.

Test naživo

Na své šesté studiové nahrávce se Korben Dallas spojili s Eddiem Stevensem, partnerem a producente­m Jany Kirschner, ve světě známým především díky práci s kapelou Moloko nebo zpěvačkou Róisín Murphy. Slovenské trio za ním přišlo s jasným zadáním – chtějí se pustit do neprobádan­ých vod.

A tak brána do zbrusu nové desky, úvodní skladba Megachile Pluto, je bezmála tříminutov­ý mix různých elektronic­kých zvuků. Což není zrovna postup z pomyslné příručky vstřícného přístupu k posluchačů­m. Ale aspoň se tu dává na srozuměnou, že při konzumaci alba je potřeba zbystřit. Přitom ani předchozí alba Korben Dallas nebyla zrovna ukázkou přímočaros­ti.

Co zůstalo, je procítěný zpěv Juraje Benetina a důraz na precizní výsledek. Jinak se všechny prostředky od předchozí tvorby Korben Dallas velmi liší. Přesto ani brutálně naefektova­né a rozbité kytary, jež ve skladbě Závidím místy znějí jako nahrávka sbíječek, neubírají nic na silném vyznění.

A vlastně ani na chytlavost­i, byť ta v případě této kapely samozřejmě není prvoplánov­á. Písně Rovnováha nebo Raketa se potom můžou směle rovnat s komerčním popem. Pokud by tedy rádia měla odvahu takové skladby pustit.

Kapela desku podpořila i českým turné. Dneska se představí v M-klubu ve Valašském Meziříčí, 27. dubna přijede novinku představit do pražského Paláce Akropolis. Bude zajímavé sledovat, jak se s novým materiálem naživo popasuje.

Bazén Korben Dallas

75 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia