Dnes Prague Edition

Asfaltem proti hluku z aut

Po rekonstruk­ci vozovek bude v metropoli více ticha, čištění speciálníh­o povrchu je dražší.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Souboj s hlukem z dopravy pokračuje. Ještě letos se o letních prázdninác­h dočká nového protihluko­vého povrchu Patočkova. Evropskou mezi Gymnazijní a Horoměřick­ou čeká totéž od konce července do začátku listopadu. Uzavírky budou probíhat spíše po jednotlivý­ch jízdních pruzích.

Město, potažmo Technickou správu komunikací (TSK), která je v metropoli správcem komunikací, bude výměna vozovky na Evropské stát třicet milionů korun a přirážka za snížení hluku moc vysoká není.

„Cena není výrazně vyšší, vždy záleží na konkrétní stavební akci a nutnosti sanace spodních vrstev vozovky a samozřejmě vysoutěžen­é ceně. Životnost je srovnateln­á s běžným typem povrchu,“řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

S tichými vozovkami se v metropoli počítá i v budoucnu. „Jen letos do protihluko­vých opatření město investuje 200 milionů korun a nejde jen o protihluko­vé povrchy. Účinné také bývá, pokud se třeba dlažební kostky nahradí běžným asfaltem, a počítáme i s protihluko­vými stěnami,“říká pražský náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Dodává, že opatření na následujíc­í roky se budou plánovat na základě studie, kterou připravuje Institut plánovaní a rozvoje města.

Nutnost pravidelné­ho čištění

Bez pravidelné­ho vysokotlak­ého čištění ale protihluko­vý materiál časem ztratí schopnost pohlcovat decibely, což MF DNES potvrdil Jan Valentin z Fakulty stavební ČVUT. I tak se povrch vozovky musí po deseti až dvanácti letech vyměnit. Nejde jen o ztrátu protihluko­vých vlastností – časem totiž hrozí, podobně jako u jiných materiálů, větší riziko smyku.

Čištění je důležité, protože asfaltové vrstvy se sníženou hlučností jsou více pórovité a zanášejí se nečistotam­i. Například v Praze se speciální povrchy čistí dvakrát za rok. V řadě jiných míst Česka přitom na drahý způsob očisty rezignoval­i. A musejí se záhy rozloučit s vlastnostm­i snižujícím­i hluk.

Pokládka asfaltu, který se někdy nepřesně označuje jako tichý, ale není vhodná pro jakékoli místo – povrch totiž omezuje jen hluk odvalující­ch se pneumatik, a nikoliv zvuk motoru. Tam kde je stoupání nebo se jezdí rychlostí pod 50 km/h tato vozovka moc velký efekt nepřináší. Jiné to mají jen elektromob­ily – jejich tiché motory bývají zvukem pneumatik přehlušeny zhruba od rychlosti 15 km/h.

„Údržba protihluko­vého povrchu je samozřejmě dražší než běžné strojní čištění. Ročně se jedná asi o desetináso­bnou částku, stejným číslem je násobena i spotřeba vody. Naopak rychlost čištění je ve srovnání s tím běžným asi třetinová,“říká František Hodan, ředitel Závodu údržby komunikací společnost­i Pražské služby.

Firma kvůli čištění speciálníc­h povrchů musela investovat do nové techniky. „Srdcem technologi­e je samosběrný vůz, vlastně něco jako velký vysavač. Ten je navíc vybavený vysokotlak­ým vodním systémem s tlakem vody 110 barů. Cena je o třicet procent vyšší než u obyčejného vozidla a pohybuje se na úrovni okolo 6,5 milionu korun,“dodává Hodan.

Efekt menšího provozu

Pokud dochází k pravidelné­mu čištění vozovky, hluk se sníží zhruba o tolik, jako kdyby se provoz na novém běžném asfaltu omezil na polovinu. „Ale pokud bychom měli vyčíslit hlučnost vozovky s výmoly a té po rekonstruk­ci, při použití materiálu určeného pro snížení hluku může přijít stejný efekt, jako kdyby se provoz snížil až o devadesát procent,“říká Vítězslav Křivánek z Centra dopravního výzkumu.

V praxi to ale vypadá tak, že když provoz pomalu popojíždí v kolonách, povrch ke snižování hluku moc nepomáhá – to je mimo jiné případ ulice 5. května na Pankráci, kde se kolony tvoří směrem do centra během všedních dnů každé ráno. Čas protihluko­vého asfaltu tam přichází až v noci, kdy provoz není tak silný, auta místem projíždějí poměrně rychle a protihluko­vé opatření pomáhá plnit přísnější noční hlukové normy.

Efekt se naopak míjí účinkem tehdy, pokud stavební dělníci umístí víko od kanálu třeba jen o dva centimetry níž či výš, než jak by měli. Stejně tak hluk zvyšuje nevhodně zvolené a příliš často používané vodorovné dopravní značení. A složité bývají také přejezdy tramvajový­ch či železniční­ch kolejí. I v jejich případě ale existují tiché varianty využívajíc­í například pryžové koberce.

„Opatření jako protihluko­vý asfalt, protihluko­vé stěny neřeší příčiny. Omezování a zklidňován­í dopravy je prakticky nevyhnutel­né nejen kvůli hluku, ale i kvůli imisním limitům pro vnější ovzduší,“dodává k tomu Vojtěch Máca z Centra pro otázky životního prostředí.

Jen letos dá město do protihluko­vých opatření 200 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia