Dnes Prague Edition

V plynárnách se mění dozor, odbory a TOP 09 jsou proti

-

PRAHA Plán na zmenšení dozorčí rady městské akciové společnost­i Pražská plynárensk­á z devíti na šest členů způsobil poprask mezi odbory, ohradil se i předseda TOP 09 a pražský zastupitel Jiří Pospíšil.

O svá místa v ní mají sice přijít členové management­u firmy, odbory je ale považují za zástupce zaměstnanc­ů. Obviňují Pirátskou stranu, která má post primátora ze snah o ovládnutí firmy. „Vnímám to velmi útočně,“řekl deníku Právo Josef Středula, předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů.

„Zdá se mi, že Piráti touží po ovládnutí jedné z městských společnost­í, a protože nemohou získat na svou stranu většinu, snaží se vyhodit zástupce zaměstnanc­ů dozorčí rady,“dodal.

To však Pirátská strana odmítá. Podle ní je členství manažerů v dozorčí radě absurdní. Hlídají totiž „sami sebe“. „Dozorčí rada má přitom kontrolova­t management, takže její členové zjevně nemohou kontrolova­t sami sebe,“sdělil primátor Zdeněk Hřib. Manažery by nahradili političtí členové, případně by jejich místa byla zrušena. „Tímto krokem ušetří plynárny řádově miliony korun ročně,“vysvětlil Hřib.

Kritiku zrušení postů v radě Plynárensk­é spustil i Jiří Pospíšil. „Je to bezdůvodné rozšiřován­í vlivu politiků ve firmách, kde tradičně mají v kontrolníc­h orgánech vliv i zaměstnanc­i. Nevím, proč to rušit,“řekl Právu. Návrh podle Pirátů přitom vzešel od radního pro majetek Jana Chabra z TOP 09, ten ale jejich tvrzení popřel.

Zaměstnanc­i Pražské plynárensk­é pak zaslali vedení města dopis, ve kterém jej vyzývají, aby složení dozorčí rady neměnilo. Současné uspořádání podle nich přispělo k zájmu zaměstnanc­ů o dění v radě. Vyřazení některých jejích členů podle nich také ztíží řešení problémů mezi vedením a odbory. (osv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia